Reklama

Reklama

Pravěk útočí

(seriál)
  • Velká Británie Primeval (více)
Velká Británie / Německo / Francie, (2007–2011), 27 h 10 min (Minutáž: 42–48 min)

Hrají:

Douglas Henshall, Lucy Brown, Andrew Lee Potts, Hannah Spearritt, Juliet Aubrey, James Murray, Ben Miller, Mark Wakeling, Laila Rouass, Jake Curran (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Osm let uplynulo od tajemného zmizení manželky profesora Nicka Cuttera. Helen Cutter měla provádět výzkum v lesích, který se týkal neznámého obrovského zvířete. Po 8 letech se její manžel dostává na stejné místo za stejným účelem, ale nečekaně objeví kromě obrovského dinosaura také zvláštní anomálie. Ta dovoluje procházet mezi dvěma obdobími v historii země. Mezi přítomností a velmi vzdálenou minulostí, obdobím Křídy. Po tomto obrovském objevu je profesor Cutter a jeho výzkumný tým nucen stát se tajným vyšetřovacím týmem vytvořeným Ministerstvem vnitra. Postupně začnou odkrývat tajemství existence a hlavně vzniku anomálií, které se začnou objevovat velmi často a na velmi zvláštních místech. K tomu všemu se ještě profesoru Cutterovi začíná zjevovat jeho pravděpodobně mrtvá manželka Helen... (Djkoma)

(více)

Recenze (140)

Idealista 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanda Jurského parku a filmů o cestování v čase , takže ten to seriál je vážně pro mne to pravé . Kvalita jednotlivých dílů je trochu kolísavá , je i vidět že tvůrci neměli nijak závratný rozpočet . Ale i přesto mne každý díl pobaví skvělým humorem a napínavou akcí . Nikdy před tím bych neřekl že ve mne budou hrůzu vzbuzovat evidentně počítačové potvůrky . Skrátka mi to sedlo a patříto k malé skupině seriálu na které se vždy velmi těším ! ()

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Škoda nevyužitého potenciálu. Laciné triky , špatně zvolené lokace , nesouvislé vyprávění. Herci tady spíše jako že hrajou než aby se snažily něco řešit. Velká škoda - Jurský park mám rád a na seriál ( sice nesouvisející z Jurským parkem ) jsem se docela těšil už kvůli látce. Zvláštní jak to mohlo fungovat pod jiným dozorem - 2* nějak mě to v průběhu první série přestalo zajímat. ( Terra nova , je trochu podobná a mnohem líp vymazlená ) A AMERICKÝ kopián , to taky moc nenarovnal. ()

Reklama

Joe321 

všechny recenze uživatele

(po první sérii) Otevřou se anomálie do různých časových pásem. Dohromady se dá tým paelontologů, kteří znají vše od astrnomie po fyziku, ale dinosaury googlujou. Pětimetrovýho ještěra jdou stopovat s báglem a baterkou, ale už si nedělaj hlavu s tim, jak ho chytí. Seriál s celkem velkým potenciálem a pěknými monstry, který bohužel zabíjí jednoduchý scénář a herci. Dialogy mezi postavami jsou někdy opravdu úsměvné, že člověk kroutí hlavou. Kvalita má ale docela stoupavou tendenci a finále první série stojí za to (supr potvora). Druhá je prý lepší, tak jsem zvědav. (po druhé sérii) Tak bohužel. Kvalita se nezvedla a pomalu bych řek, že první byla o trošku lepší, originálnější. Vypadá to, že druhá série dostala ještě menší rozpočet a je to znát. Herci stejně prkení a dialogy trapné. Navíc to celé zabíjí hloupé finále. ()

Vitasek123 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se vrhnul na rewatch tohoto seriálu, který jsem jako malý zbožňoval. Pokusím se shrnout jak se můj názor s odstupem času změnil. Vezmeme to po sériích, 1 a 2 série: jsou pořád bezkonkurenčně nejlepší ze všech. Je tam vše: tajemno, výborná atmosféra, prouzkoumávání anomálií, nečekané zvraty a hlavně skvělé postavy. Opravdu, ta hlavní pětice postav má mezi sebou skvělou chemii, motivace/dialogy jsou taktéž perfektní. Jediné, co je s odstupem času horší je CGI, zvláště v prvních dílech, ve kterých se občas nějaké záběry opakují. 3 série: Tady se začíná můj pohled lehounce lišit, v této sérii začíná, alespoň pro mě, úpadek seriálu. Prvně kvůli tomu, že se „pětice“ hlavních postav v průběhu série postupem rozpadne. Pouze 2 postavy se objeví i v následujích sériích. Představí se nám nové charaktery, které se bohužel nevyrovnají těm starým. Dějová linka u jedné postavy, která si mimochodem zasloužila mnohem víc, končí otevřeně. Nová záporná postava se tu vyskytne úplně od nikud, neví se proč, jak a kdy se začala o anomálie zajímat, nemá background a to je škoda. CGI je lepší, příběh není nijak převratný, ale stále se to dá skousnout. 4 a 5 série: Poslední 2 série jsou bohužel zklamáním, jako malej jsem je měl rád, ale míň jak předchozí. Teď je pro mě ten rozdíl ještě větší. Je tu opět nové složení týmu, pár členů se v této sérii už neobjeví, vyjma jedné epizody. Je vidět, že tu tvůrci chtěli víc a víc všeho, větší hrozby, zvířata... Některé věci ani nedávali smysl, v podstatě se neshodovali s tím co bylo zmíněno v předchozích řadách. Je tu opravdu málo povedených epizod, většina je těžký průměr. Zakončení se nezdařilo, možná tvůrci počítali i s další sezónou, která bohužel není. Takže konec taky podle toho vypadá, je otevřený, nic není pořádně uzavřeno, škoda. Celkově, ale stále patří seriál k mým oblíbeným, hlavně první dvě série, třetí se ještě dá, zbytek už bych si znovu nepustil. 7/10 ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Tento opomíjený (mnohými zavrhnutý po prvních třech dílech) seriál by mohl shrnout jedním jediným výrokem "Jediný svého druhu." 1.Série: 80% = Seznámení. 2.Série: 85% = Mytologie; Zrada. 3.Série: 100% = Štvanice; Thriller. 4.Série: 90% = Nová éra; Budoucnost. 5.Série: 85% = Válka; Apokalypsa; Loučení. ____ Uvidíme, jak se "spin-offem" poradili američtí kolegové v čele s talentovanou Amandou "Sam" Tapping. ()

Galerie (368)

Zajímavosti (9)

  • Jediným herci, kteří se ojevili ve všech dílech, jsou Andrew Lee Potts a Hannah Spearritt. (jh666)
  • Čtvrté sérii předcházelo pět miniepizod, které byly zveřejněny na internetu. (jh666)
  • Vyobrazení většiny pravěkých zvířat je založeno na vědeckých poznatcích, nicméně tvůrci jim chtěli dodat jistou míru osobitosti, a tak mnohým z nich dodali vyšší inteligenci, než jakou mohla doopravdy disponovat. Ta se projevuje např. uvažováním zvířat o tom, koho sežrat nejdříve. Mimo to též tvůrci chtěli, aby vyhlížela o něco děsivěji, a proto mnohým z nich přidali pár znaků navíc (např. v případě gorgonopsida větší tělesné rozměry a čtyři šavlovitě zahnuté zuby místo dvou). Nejextrémnější jsou v tomto ohledu živočichové z budoucnosti, z nichž je nejikoničtější predátor z budoucnosti – fiktivní nelétavý obří dravý netopýr se zakrnělým zrakem a mimořádně skvěle vyvinutou echolokací. (Marasuchus17)

Reklama

Reklama