Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V základním táboře pod K2, druhou nejvyšší horou světa, která si vyžádala nejvíc lidských životů, se chystá k výstupu výprava financovaná miliardářem Elliotem Vaughnem. Ten chce akci využít k reklamní kampani na svou leteckou společnost. Do tábora přichází Peter Garrett, který pracuje pro časopis National Geographic a fotografoval nedaleko sněžné leopardy. Ke svému překvapení se v táboře setká se svou sestrou Annie, která sice patří k nejuznávanějším horolezkyním, s bratrem však už tři roky nemluví. Nedokáže mu totiž odpustit, že poslechl otcův rozkaz a odřízl ho z lana, na němž viseli po nehodě dvou horolezců. Další den se Annie vydá s Vaughnem a zkušeným horolezcem Tomem McLarenem k vrcholu. Během cesty se začne zhoršovat počasí a horský vůdce Skip Taylor žádá Vaughna, aby sestoupili zpět do tábora. Ten však odmítne. Počasí ho nakonec přinutí výstup přerušit. Během sestupu strhne prudká bouře lavinu, která srazí část výpravy. Přežije pouze Vaughn, Annie a zraněný Tom, kteří se zřítí do ledové jeskyně, kde je lavina uvězní. Peter okamžitě zorganizuje záchrannou výpravu. Ví, že má pouhých šestatřicet hodin, jinak sestra i ostatní zahynou na vysokohorskou nemoc. (TV Nova)

(více)

Recenze (375)

sepp 

všechny recenze uživatele

"Bezduchá a hloupá akční podívaná, která je tak leda výsměchem všem těm, kteří se z pouti za překonáním sebe sama nevrátili." Tak jako, Mount Everest připomínal něco mezi dálnicí a cirkusem již v r. 2000, kdy tahle vážně tvářící se skoro-komedie vyšla, což je zde docela dobře zachyceno. A pár zajímavých momentů z toho pak dělá slušnou oddechovou podívanou. Učebnicové 3*. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vertical Limit dokáže bavit solidní akcí (Martin Campbell uměl, umí a umět bude) a otrávit momenty, v nichž se snaží tvářit jako opravdové drama. A že takových momentů je! Třetí hvězdu přidávám jen za originální znění - s dabingem, který stupidní dialogy jenom podtrhuje, to je na dvě a ještě k tomu mizerné. Stallonův Cliffhanger a Eastwoodův Eiger mizí v nedohledných výškách, zatímco Vertical Limit se horkotěžko hrabe ze základního tábora. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, že když jsem Vertical Limit viděla prvně, byla jsem nehorázně nachlazená, byla mi strašná zima a třeštila mi hlava. Když jsem si představila, že bych se ocitla, tam kde oni, začala mi být ještě mnohem větší zima, a celková atmosféra prostředí i samotného děje na mě působila až neúnosně stísněně a klaustrofobicky. Takže toto ve spojení s mým nachlazením vytvořilo skutečně autentický zážitek z filmu:) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Nechtěně zábavná hovadina, při které má bránice dostala pořádně zabrat. Film vypadá skoro jako parodie, ale to, že je míněn vážně, jeho komičnost ještě zvyšuje. Ať jde o scény s vylitým nitroglycerinem, či horolezkyní visící na skalní stěně, v pohodě překonávající i lavinu. Vrcholem všeho je pak setkání jedné z postav se svojí zmrzlou manželkou v prostředí papundeklových kulis, to už jsem prostě nevydržel a svíjel jsem se smíchy. Měl jsem pocit, jako bych se díval na sled skečů od Monthy Python. Tuhle komedii bych pouštěl horolezcům v base-campu před výstupem, pobavili by se a při nějakém splínu by si prostě vzpomněli na Vertical Limit a hned by se jim lezlo lépe :o). Jinak O´Donnell je zoufale necharismatický a navíc špatný herec a lavina všemožných klišé je vážně smrtící. Mám rád filmy z horolezeckého prostředí, hory mně odjkaživa fascinovaly, ale tohle vážně NE.....A mimochodem, úvodní scéna je ukradena ze staršího francouzského filmu "Pozvednu svůj hrob výše", kde se nachází navlas stejná situace. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Je to hodně slabé. A nejhorší je, že „Vertical Limit“ prostě není adrenalinová hardcore velehorská akce. Pár scén je sice „velkolepých“, ale na druhou stranu naprosto neuvěřitelných a studiovost z nich jen čiší. Další a mnohem větší problém mám se žánrem – chvílemi jsem si připadal jako bych se díval na parodii. Ať už na začátku filmu, kdy po emocionálně vypjaté scéně s přeříznutím lana následuje záběr na zem a okolní skály, aby se po třech vteřinách přímo před kamerou s dutým zvukem rozpláclo tělo otce hlavních hrdinů. Nebo „setkání“ Scotta Glenna s manželkou – škoda slov, tady se dá jen hlasitě smát...Sečteno a podtrženo - pár záběrů na krásnou přírodu a hlášky dvojice bratrů-horolezců nemohou hodnocení „Vertical Limitu“ vytáhnout ani do základního tábora. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (18)

  • Jedným zo základných pravidiel bezpečného prechodu cez zľadovatené miesta je, že sa na spájacom lane viažu brzdné uzly, ktoré zabraňujú ľahké prekĺznutie lana po ľade, aby pád prvého lezca z hrany nestrhol aj toho druhého. (Jumar)

Reklama

Reklama