Reklama

Reklama

Místo zločinu České Budějovice

(seriál)
  • Slovensko Miesto zločinu České Budějovice
Česko, 2023, 13 h 11 min (Minutáž: 56–71 min)

Kamera:

Asen Šopov

Hrají:

David Novotný, Leoš Noha, Judit Pecháček, Filip Březina, Pavla Beretová, Jitka Schneiderová, Martin Myšička, Tereza Brodská, Miroslav Táborský (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Po Místech zločinu z Plzně a Ostravy se zločin přestěhoval do jižních Čech. Kromě vyšetřování a náhledu na kriminalistickou práci přinese seriál také pohled do soukromí postav. Šéf vyšetřovacího týmu Karel Dvořák (David Novotný) sloužil dříve u tajných služeb a nepřímo zavinil fatální zranění kamaráda. Jeho osobní linka se prolíná okrajově celou touto řadou seriálu. Diváci se mohou těšit i na Emu Grodskou (Pavla Beretová), která je z Ostravy převelena do Českých Budějovic na místo šéfky tamní kriminálky. Kromě služebně starších vyšetřovatelů se seriál zaměří také na mladou dvojici kriminalistů v podání Jany Šímové (Judit Pecháček) a Petra Brauna (Filip Březina). Tým doplní rovněž státní zástupkyně Lucie Veselá (Jitka Schneiderová) a soudní lékař Alex Karpenko (Martin Myšička). (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

krokodlak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od jiných přemnožených produktů tohoto spíše konzervativního typu současných českých detektivek se Budějovice liší celkem věrohodným zasazením do jihočeských a pohraničních lokací a originálním obsazením ústřední dvojice kriminalistů Davidem Novotným a Leošem Nohou, mezi nimiž vcelku funguje chemie, co se týče humorných dialogů. Myslím, že tato výchozí situace by mohla umožnit vznik velmi dobré parodie, avšak tvůrci bohužel s nejvyšší pravděpodobností mysleli seriál vážně. Oba strejdové, jakož i zbytek policejního týmu a afektovaná státní zástupkyně, vrší jeden nesmyslný přešlap za druhým, aniž by bylo jakkoliv tématizováno, že toto není správný postup. Zápletky jsou uměle natahovány právě těmito pochybnými kriminalistickými kroky a často jsou navíc znevěrohodňovány podivnými poloamatérskými (kdyby aspoň úplně) výkony ve vedlejších rolích. Nejlepší byly (vedle zemanovské Kvadratury muže se skvělým Matějem Hádkem) dva díly ve Hřebejkově režii, protože pracovaly se zábavnými karikaturami filmařského a uměleckého prostředí, přičemž odlehčenější atmosféra dokázala zlegitimizovat obskurnost scénáře. Oproti tomu co do pokleslosti vede druhý díl, jenž si dokonce vysloužil mou samostatnou glosu o geniální postavě úchylného jazzového kontrabasisty ve strhujícím podání Jakuba Tvrdíka. Naopak suverénně nejlobotomičtějším prvkem seriálu byla po celou dobu se táhnoucí zápletka agentské minulosti Novotného postavy (au, ty neustálé flashbacky z Bejrútu) okořeněná o neuvěřitelně podivnou Terezu Brodskou, u níž jsem vůbec nedokázal rozpoznat, jestli zešílela jen její postava, nebo i ona sama. Absolutním vrcholem bizáru je pak závěrečná nevkusná aktualizace s válkou na Ukrajině, kam by měl být náš agent W4C skřížený s Jirkou Hradcem poslán ke špehování ruských vojevůdců poté, co jsme protrpěli 13 dílů s jeho chaotickou nekompetencí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Schováváte se, máte vypnutý telefon a prohodil jste nám šéfa oknem." Tak to by na obvinění z čehokoli mělo stačit. A pachatele usvědčíme pachovkama, jak je v Budějovicích zvykem. U toho jsem dost trpěl. Ovšem major Dvořák byla zábavná figurka. Byl věcnej, stručnej, vtipnej a neváhal svou barelovitou postavu vysílat do boje. To mě fakt bavilo. Pak jsem byl schopem brát vážně ještě státní zástupkyni Veselou. Zbytek týmu totiž stál za prd a o parodii na operativce v podobě kpt. Hudce snad ani nechci psát. Pokud však někoho zajímá, jak se infiltrujou Kelti, jak se pije nealko dvanáctka nebo jak se postupuje právem nasranýho, tak mohu Budějovice doporučit. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že ČT začíná natáčet svoje vlastní verze německých kriminálek, které se odehrávají v různých spolkových republikách. Na rozdíl od našich neschopných sousedů je naše země menší a zdejší zločinná místa mají míň dílů, netočí se čtvrt století se stovkami postav, po stránce jalovosti vyprávění jsou však na stejné úrovni. Zbytečnost, na kterou hledíte s rozčarováním. 50%. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Opět změna místa. Praha se už omrzela a tak následovala Plzeň, Ostrava a teď i České Budějovice. Měst je hodně a tak ještě je kde natáčet, ale pravda, pokaždé to bude originálnější než už tolik zprofanovaná Praha. Vezmu-li to od začátku, tak jak obsazení, tak úvodní znělka jsou parádními úvodními atributy.  Pominu-li fakt, že obsazení Pavly Beretové jsem vůbec nepochopil, neboť se připojila až v bůhvíkolikátém díle a navíc i tak zastávala pouze minimální roli. I jednotlivé případy jsou zajímavé. Faktem je, že samotné Budějovice jsou aktérem dějí jen minimálně a většina se odehrává všude jinde po okolí, ale budiž...lokace jsou vskutku oku lahodící. Méně už charaktery jednotlivých postav. Vedle těch úplně nezajímavých tu máme jednoho alkoholika a šéfa s tajemstvím, ale též s minulostí tajného agenta. Jako by snad tvůrci neuměli vymyslet nic originálnějšího. Již se začínají opakovat. Bohužel mě pak nepotěšila stopáž. Tvůrci stále nepochopili, kde je současný trend. Více než hodinové díly jsou prostě špatně. Už jen proto, že samotné epizody nejsou narvané dramatickými událostmi a akcí, ale z poloviny jsou zaplněny případem, podstatnou polovinu ale obsahují osobní problémy kriminalistů, ačkoli zde spíše jednoho, a jeho minulost. Jinak se ale kriminálka tváří moc dobře a je jedna z mála, kterou bych si po čase i zopakoval. ()

jfaba 

všechny recenze uživatele

Těším se až bude seriál ,,Místo činu Duchcov". Nic proti Duchcovu a ani proti obyvatelům tohoto pěkného města, ale běžte už ČT do všech končin s těmito volovinami, které se blbostmi jen hemží. To se na to nedíváte, než to vydáte? Např. v posledním díle. Kulku z těla máme zastavila se o kost. A na konci je vidět jak kulka vyšla z těla oběti! Jedna hvězda za krásy jižních Čech a druhá za Romana Skamene. Proč tento HEREC nehraje víc? ()

Galerie (218)

Zajímavosti (26)

  • Obraz „Modlitba za oběšence“ od malíře Soběslava Pinkase je z roku 1861 a na 150 let zmizel ze světa. Pinkas tehdy vyobrazil tragickou událost, k níž byl povolán, a to sebevraždu svého přítele, malíře Josefa Wehleho. Posledním majitelem obrazu byla Alšova jihočeská galerie, která za něj zaplatila 2 miliony Kč. (sator)
  • Točilo se v parku zámku Blatná, který se nachází ve stejnojmenném městě asi 60 kilometrů severozápadně od Českých Budějovic. Zámek patří mezi stavebně historicky nejhodnotnější a architektonicky nejvýznamnější památky svého druhu v České republice. (sator)
  • Dvořák (David Novotný) má v kanceláři maďarský rozhlasový přijímač Melodyn R4900 vyráběný v letech 1968–1971 firmou Videoton v Székesfehérváru. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno