Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když velitelé koncentračního tábora Osvětim sestavili speciální komando z židovských vězňů, slíbili jeho členům několik měsíců života navíc za spolupráci při bestiálním vyhlazování ostatních Židů. Členům komanda se podařilo zorganizovat ozbrojenou vzpouru, jedinou, ke které v tomto vyhlazovacím táboře došlo. Na samém jejím začátku objevila skupina čtrnáctiletou dívku, která zázrakem přežila hromadnou popravu v plynové komoře. A tak záchrana jediného lidského života ohrozila akci, která mohla zachránit tisíce jiných... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (169)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Některá témata jsou natolik závažná, že by měla fungovat i při průměrném zpracování. Mít navíc k dispozici Steva Buscemiho, Harveye Keitela a řadu dalších známých a kvalitních herců a nenatočit silný biják, to už zavání velkým selháním. Přesto si nevybavím film z prostředí koncentráku, který by na mě působil tak jalově. Takový Brynych nebyl žádné režisérské eso, ale jeho Transport z ráje, ač se neopíral o silný dramatický děj a z produkčního hlediska byl skromný, dokázal působivým reportážním způsobem zachytit všední život lágru a odjezd transportu tak, že Šedou zónu zřetelně překonává. V Nelsonově snímku mám dojem nepochopení pravidel fungování světa za ostnatým drátem. Dialog velitele lágru s vězněm, který mu oponuje, je jak z jiné planety. Srovnávání motivu přežití plynové komory z mrazivě působivého Saulova syna s podobnou scénou v Šedé zóně mi vyznívá až rouhačsky. Šedá zóna neumí prodat filmové charaktery, vypravěčsky je toporná a rychle zapomenutelná. Celkový dojem: 45 %. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

V některých komentářích je zmíněno údajné neumětelství tvůrců, nebo - prý - směšnost některých scén. Já se při sledování tohoto snímku věru nesmál. Přečetl jsem řadu memoárů lidí přeživších Osvětim, Treblinku nebo Dachau a o infernu jímž prošli se nikomu ani nezdá. Všichni se schodují, že nejhorší místo na které se mohl člověk ve vyhlazovacím táboře dostat byla práce v sonderkomandu, kdy byli vězni nuceni přímo se podílet na likvidaci svých blízkých.Zachovat si lidství za takových podmínek bylo jistě nad síly mnohých. Přímá svědectví se počítají na jedince, z lidí v těchto komandech nepřežil téměř nikdo. Jestliže se jim autoři filmu Šedá zóna poctivě snaží vzdát hold, vidím to jako počin hodný ocenění. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Hodně nízký rozpočet obvykle zaručuje komorní podívanou, nikoliv i kvalitní film. Příliš „nepoznamenané“ šaty, žádné „špinavé“ kamerové filtry, Němci, Poláci i Maďaři perfektně ovládající angličtinu – jsou to sice detaily, ale u historického filmu detaily mimořádně rušivé. Podstatnějším handicapem je však znatelná dějová nesoudružnost. Prvních dvacet minut jenom tušíme nějaký tajný plán, ale stejně jako nacisté jsme zcela neznalí podrobností. Když se cíl snahy hlavních hrdinů zdá být jasný, objeví se polomrtvá dívka a to zdánlivě důležité ustoupí do pozadí. Podobný zmatek v koncentračních táborech možná panoval, ale divácky je to velmi unfriendly. Otravně bohužel působí i neustála snaha o navodění nanejvýš depresivní atmosféry – je příliš okatá a zbytečně pomáhá pohřbít velmi poutavé téma, resp. celý film. 60% Zajímavé komentáře: Douglas, moonlight ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Robert De Niro coby otec Lorenzo v Příběhu z Bronxu říká..., že nejsmutnější věcí v životě je promarněný TALENT. Já naprosto souhlasím a za sebe ještě dodávám....,také nevyužitý POTENCIÁL. To je přesně případ tohoto snímku. Silné téma, navíc na motivy skutečné události, silné herecké obsazení ( alespoň co se jmen týče ), přesto to v konečném výsledku dosti skřípe a až na pár silnějších momentů se tento snímek Tima Blakea Nelsona utápí ( možná chtěl dotyčný, aby snímek dělal " čest " svému jménu ) v ŠEDI průměrnosti. Nutno podotknout, že se o to podělili všichni zůčastnění. Od průměrného scénáře a následného zpracování, po unylou režii a co se hereckých výkonů týče, tak největším zklamáním byl pro mě osobně naprosto průměrný Harvey Keitel. Přitom jeho role skýtala velké možnosti a dostatek prostoru pro vyniknutí. Kdo naopak lehce potěšil a příjemně překvapil ( alespoň mě ), to byl David Arquette. To je ale na takovýto typ snímku zatraceně málo. Je mi to velice líto ( vzhledem k tématu ), ale snímek The Grey Zone si ode mě více než 55% nevyslouží...... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Téma filmu by si asi zasluhovalo trochu lepší rozpočet a především neanglickou zvukovou stopu, protože ta pak vzbuzuje lehce pocit lacinosti. Ale...Šedá zóna je snad jedinej film, kterej se nebojí a snaží se ukázat ,,život,, v Březince, především pak práci Sonderkommanda. Kamera byla výborná, scény z komor a pecí působily hodně realisticky. Myslim si, že pokud se v budoucnu témata Březinky ujme nějakej velikán s balíkem peněz, tak by z toho mohl bejt další Schindlerův seznam nebo Pianista. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (10)

  • Harvey Keitel, který zde hraje SS-Oberscharführera Erica Muhsfeldta, je ve skutečnosti polsko-židovského původu. (mi-ib)
  • Knihu Miklósa Nyiszliho, podľa ktorej je film natočený, vydalo na našom trhu Nakladatelství Academia pod názvom "Byl jsem Mengeleho asistentem." (gogo76)
  • Asi dvanásťročné dievča, ktoré prežilo plynovú komoru, povstanie vôbec neovplyvňovalo. Filmári túto smutnú udalosť trochu "prikrášlili". Realita bola tvrdá. Sotva ju prebrali k životu a už ju na príkaz Oberscharfurhera Mussfelda zastrelili. Bol to jediný prípad, keď Cyklon B v plynovej komore niekto prežil. Doktor i autor knihy M. Nyiszli to pripísal vlhkej podlahe, na ktorej ležala. (gogo76)

Reklama

Reklama