Reklama

Reklama

Muž na radnici

(seriál)
Československo, 1976, 11 h 30 min (Minutáž: 54–72 min)

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Zdeněk Buchvaldek, Jan Hartl, Jiřina Bohdalová, Milena Steinmasslová, Martin Růžek, Míla Myslíková, Josef Bláha, Jaroslav Moučka, Jiří Štěpnička (více)
(další profese)

Epizody(11)

František Bavor je aktivním poslancem a funkcionářem Městského národního výboru ve Starém Kunštátu. Je to obětavý člověk, který prožívá s městem jeho radosti i starosti. Jeho rodinu postihne tragédie – při dopravní nehodě ztratí manželku a matku svých dětí. Tím víc se pak věnuje své práci. Má v plánu zmodernizovat a přestavět město. V jednotlivých příbězích sledujeme i jeho soukromý život, problémy se synem Přemyslem a dcerou Bohunkou. Poznáváme i práci členů občanských výborů, poslanců a funkcionářů národních výborů, kteří se starají o rozvoj města. (TV JOJ)

(více)

Recenze (138)

Tsunami_X odpad!

všechny recenze uživatele

Na tomto seriálu se v celé své odporně nahé kráse ukazuje, že Jaroslav Dietl s Evženem Sokolovským si v životě před touhle epikou moc nezasouložili a na rande jim kvanta roztoužených žen rovněž nepřiběhla. Jak jinak si totiž vysvětlit tu obrovsky neumětelskou práci s lidskou sexualitou či emocemi spojenými s milostnými pletkami. Pokud se dobře zaměříte na vztah otce a dcery (Buchvaldek/Steinmasslová), musíte po pár dílech dojít k jasnému zjištění, že je něco incestního v obci Kunšát. Ještě štěstí, že je tu spousta jiných fascinujících motivů. Na začátku sedmdesátých let totiž ve straně ještě sedělo velké množství bezvěrců spoléhajících na osidla byrokracie a nekonečné schůzování. K tomu, aby se česká společnost panelizovala bylo zapotřebí rázných jedinců bez starých vazeb, kteří neustále něčemu nerozuměli, ale všechny ty uměle vytvořené překážky dokázali překonávat s lidskostí sobě vlastní. Buchvaldek tak splňuje ideál předsedy MNV, za kterým můžete přijít s požadavkem na dekret na bydlení, ale také si s ním poté dáte v hospodě jedno pivo, protože je to člověk, kterého máte díky jeho prostoduché dobrosrdečnosti chuť neustále hladit po rozkroku. Co na tom, že je celý Muž na radnici technicky odfláknut stejně, jako poslední pětiletka. Tvrdé svícení a snímání přes objekty, jehož vrcholem je konsternovaný záběr přes pokojovou rostlinu, dodává schůzím takový ten upoceně tesilový odér místností bez oken, cigaretového kouře a skupinové onanie. Monolit doby, který je třeba ukazovat ze dvou důvodů. Pro prohlédnutí filmových fanoušků, kteří si myslí, že Jaroslav Dietl byl dobrý scénárista a pro ty ostatní, aby si uvědomili, v jakých sračkách, i v té neuvěřitelně pokroucené umělé realitě, v republice Kunštát žili. (index zábavnosti seriálu 4/5) ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Tak to je asi nejslabší od Dietla, málo uvěřitelné postavy a jejich příběhy. Jedná smutná hvězdička (za ukázkový postoj ke kouření), a to jsem fanoušek Ženy za pultem i Inženýrské odyssey. Nějak mi nesedělo, jak "obyčejní lidé" soudruha pořád od plic seřvávali. Já si z komunismu pamatuju něco jiného... ()

Reklama

Algen 

všechny recenze uživatele

Nejsem zastáncem automatického zatracování komunistických seriálů. Zajímalo mně, co se tenkrát točilo, a tak jsem celý seriál shlédl. Samozřejmě,že je plný ideologie, ale pokud jste schopni tuto ideologii rozlišit, tak pak musím dát jednu hvězdičku. Když jsem četl komentáře ostatních hodnotících, tak jsem se seriálu bál. Že to bude seriál naprosto o ničem, plný vaty a bezduchých dialogů. Překvapilo mně,že tomu tak nebylo. Musím uznat,že pan Dietel se dokázal poprat i s takovýmto nezáviděníhodným tématem. Je sice pravda,že pokud se koukneme na seriál jako celek, tak musíme konstatovat, že kdyby nebyl natočen, tak by se vůbec nic nestalo. Každopádně já ho beru jako odraz doby ve které vznikl. A ještě jedna poznámka závěrem ... pokud bych srovnal tento seriál s tím, co se v dnešní době točí a předhazuje divákům, musel bych přidat jednu hvězdu, protože ruku na srdce ... v záplavě Růžových zahrad a Ulic by musel člověk říci "zlaté komunistické seriály". ()

Smileface 

všechny recenze uživatele

Serál10x lepší než obludnosti, které se točí dnes a popravdě, přes všechnu tu propagandu a stalinismus je velmi snadné představit si, že by se odehrával v dnešních dobách, problémy totiž dost často přetrvávají a český marasmus věčné nespokojenosti, klikoleštění a neschopnosti pokračuje i v 21 století. Lidské vztahy jsou zpracovány velmi korektně a pana Bavora nemůžete nemít rádi, je to totiž takový ten vysněný profil poctivého politika, který tolik chybí na našich radnicích i dnes.... ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Bože, to je tak stupidně naivní seriál, až je z toho dramatu komedie. Bavor, socialisticky správně uvědomělý muž, který neustále podivně vzdychá, trpí, ksichtí se až hamba a při tom zvládne (prakticky proti všem obyvatelům města) přestavět starý, po staletí vznikající Kunštát na ikonu socialistické společnosti poseté nádherně šedými paneláky! Aneb proč žít v krásném rodinném domě, když můžu mít panelák? No jak se tomu ti lidi jenom mohli bránit??? :D Teď vážně, osudy Františka Bavora byly úletem už v tom roce 1976, protože podle toho, co vím od rodičů, věřili příběhům Bavora a všem těm postavám snad jen stoprocentně zarytí komunisté a zbytek národa se večer co večer řehtal u televize. Takže jednu hvězdičku za tu skvělou (nechtěnou) satyru. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (34)

  • První díl byl odvysílán 12. září 1976, další díly byly uvedeny vždy v pátek a v neděli. V sobotu byly dva díly reprizovány. Poslední jedenáctý díl se dostal na obrazovky v neděli 17. října a již 22.–23. října se konaly volby do všech zastupitelských sborů. Seriál byl tedy významným propagandistickým příspěvkem televize. (Smileface)
  • Seriál se původně měl jmenovat Starosta, poté padl název První muž na radnici. Ani ten se ale nakonec neuchytil. S nápadem, aby nesl název Muž na radnici, údajně přišel herec Zdeněk Buchvaldek, který ztvárnil hlavní postavu předsedy Národního výboru v Kunštátě, Františka Bavora. (GASTON73)
  • Hokejový komentátor Luděk Brábník v televizním přenosu mluví o tom, že oplácení nesportovních zákroků v zápase nikam nevede. Stejné téma v předchozím obraze řešil Bavor (Zdenek Buchvaldek), když měl potřebu se mstít. Vyplývá z toho, že komentátor tato slova namluvil účelově pro tento díl. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Moučka

Zemřel herec Jaroslav Moučka

27.12.2009

Krátce po úmrtí herečky Mileny Dvorské, odešel do pomyslného hereckého nebe také její kolega Jaroslav Moučka. Došlo k tomu v sobotu 26. prosince. Dnes to oznámilo Vinohradské divadlo, jehož členem… (více)

Reklama

Reklama