Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh o pátrání po vrazích mladé studentky. Skupina mladíků z prostředí takzvané zlaté mládeže se bavila tím, že se zmocňovala dívek, aby je přiměla ke skupinovému sexu. Jednoho dne unesli z vysokoškolského klubu studentku 1. ročníku a znásilnili ji. Na rozdíl od jiných obětí ale tentokrát studentka nechtěla o svém ponížení mlčet, a proto musela být umlčena. O tom, kteří z únosců se stanou vrahy, rozhodne v její přítomnosti los. Nad ránem dívku odvezou k řece a utopí… Snímek režiséra a kameramana F. A. Brabce podle scénáře M. Zinnerové je vzdáleně inspirovaný skutečným zločinem. Uměleckými postupy obnažuje obludnou podobu egoismu, cynismus a bezcitnost při zacházení s lidskou bytostí, a usiluje o renesanci svědomí, soucitu a lidskosti. Film je doslova nabit hereckými hvězdami. Zaujme excelentní výkon J. Bartošky či M. Stropnického jako hlavního vyšetřujícího nebo obsazení hereckých rodin do rolí filmových rodičů a dětí (B. Polívka a A. Polívková, A. a D. Švehlíkovi). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (279)

Anglie 

všechny recenze uživatele

Scénář se opravdu moc nepovedl, ačkoliv zredukování počtu postav bylo dobrým tahem. Herci se docela snaží, ale nemají moc co hrát - film je dost klišovitý. Na druhou stranu je zde opravdu pěkná obrazová poetika a i hudba k filmu docela sedí. Kdo mi vysloveně vadil, to byla Štefánková - ve scéně, kdy vystupuje z Bartoškova auta a vchází do dveří chaty, jde NAPROSTO NEPŘIROZENĚ. Byl jsem rád, že ve zbytku filmu už jen sedí. Suma sumárum, slibný námět se nepodařilo přetvořit v silný film. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Docela mě to překvapilo, čekal jsem že se budu šíleně nudit a že to bude hodně podprůměrný, ale naštěstí jsem se mýlil. herecký výkony nebyly rozhodně úplně špatný, spíš bych řek průměrný a mile mě překvapila dobrá hudba, sice děj je předvídatelný a tim neni moc napínavej,ale aspoň neni špatnej. Celkově to je lepší průměr a ještě k tomu je to podle skutečný události ()

Reklama

Lennnnna 

všechny recenze uživatele

Brabec se snažil zachránit mizerný scénář kamerou, což je jeho parketa, jenže Bolero bohužel není Kytice a tenhle styl mu příliš nesednul. Výsledný efekt - zmatek, zkratkovitost, absence napětí (nebo čehokoliv jiného typického pro kriminálky, minimálně nějaký zápal vyšetřovatelů by se hodil, tady totiž vypadali jako, že se vysloveně nudí), nepřesvědčiví herci. Odfláknuté! ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Musim povedat, ze je to asi jeden z najhorsich filmov co som mala cest v poslednej dobe vidiet. A to som si myslela, ze cesky film nemoze az tak sklamat. Ale uprimne povedane, bola to hroza. Ani som to nedopozerala...Nedalo sa. V ziadnom pripade neodporucam nikomu. Hrozne dialogy, este horsia hudba, ktora by mi mozno inde nevadila, zle herecke vykony, uplne nejasnosti, nudne, rozvlacne, bez pointy. Jedna velka katastrofa. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

F.A.Brabec zajímavý námět zpracoval až příliš akademicky. K dispozici měl všechno, co by drama s tragickým vyústěním mělo obsahovat. Pohlednou dívku v podání Barbory Seidlové, která se stane obětí ohavného zločinu. Bandu pachatelů trestného činu, kteří navenek působí jako by se nic podstatného nestalo, a vyšetřovatele, kterému se dají pro jeho oduševnělou tvář uvěřit pronášené repliky. Brabec není nejexcelentnějším vypravěčem příběhu, ale v mnoha pasážích vylíčil události více než uspokojivou formou. Jistě usiloval o větší přesah kontroverzní látky, ale ten se vytratil už s přesazením událostí do současnosti. Stěžejní scéna znásilnění může působit tragicky i absurdně a není v ní dostatečně zachycena osobitost režijního rukopisu. Ten se nepodařilo rozprostřít do celého filmu, ale spíše do úseků, v nichž lze spatřit zajímavé herecké obsazení. Brabec sahal i po občasné obscénnosti, která film činí jako by atraktivnějším. Problém s uvěřitelností nastal už v samotných postavách, a i když trvám na silném hereckém obsazení, tak jen hrstka z nich byla přesvědčivá ve svých rolích. Práci s herci by měl Brabec věnovat samostatnou kolonku ve svém pracovním rozvrhu. Scénář Markéty Zinnerové měl podle mě rozměry televizního filmu. V něm by se ztratily větší či menší nedostatky, které pro filmové zpracování představují úskalí. Nižší explicitnost by v případném televizním drama byla naprosto adekvátní. V Brabcově filmové verzi nastane nejednou dojem, že je tam jaksi navíc, aby i divák neskapal postupně rozlézající se nudou. Proto zřejmě odhalená Jana Štefánková a spol. Brabec to celé až tak výjimečně "neutančil", a slovy tanečního mistra, použil pár tanečních kroků navíc, které zmíněný tanec v názvu filmu ani nemá. Bránil se televizním prostředkům a chtěl z nich za každou cenu "vytancovat". Na televizní obrazovce film své taneční číslo zvládá kupodivu lépe než na plátně kin, kde film dostává akademický rozměr. 60% ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • V skutočnosti sa vražda stala na Slovensku a takisto aj zavraždená a vrahovia boli zo Slovenska. (Amityville)
  • Skutečným případem, kterým je Bolero inspirováno, se podrobněji zabývá slovensko-český celovečerní dokument Kauza Cervanová (2013). (charles3)

Reklama

Reklama