Reklama

Reklama

Válka světů

  • USA War of the Worlds (více)
Trailer 4
USA, 2005, 116 min

Obsahy(1)

Rozvedený newyorský mechanik Ray Ferrier získává od bývalé manželky na víkend do péče své dvě děti – desetiletou dceru Rachel a náctiletého syna Robbieho. V té době dochází ve městě k podivným změnám v počasí, včetně několikanásobných úderů blesků do jednoho stejného místa. Lidé si to nedokážou vysvětlit, když se začne zvedat zemský povrch, ze kterého vylezou ze svých úkrytů podivné mimozemské stroje. Mimozemšťané ve svých mechanických maskách začnou útočit a zabíjet lidi. Strhne se davová panika a Rayovi je jasné, že musí utéct s dětmi z města pryč. V kradeném cizím automobilu se tedy vydává do domu své manželky, která zde však není. Druhého dne objeví Ray na ulici vrak spadlého boeingu. Na místo přijíždí štáb televizních reportérů, který Raye informuje o tom, že mimozemšťané ve svých strojích zaútočili na všechny světové kontinenty a podařilo se jim zničit velká území a zabít miliony lidí. Ray se rozhodne odvézt své děti k jejich matce do Bostonu, ovšem jejich auto je přepadené davem zoufalých lidí. Ray tedy přichází o auto, ale jsou naloděni na trajekt, který má odvézt obyvatele Bostonu do bezpečí. Loď je ovšem potopena a Ray s dětmi se dostávají na břeh. Ray se musí smířit s tím, že Robbie se rozhodl bojovat proti mimozemšťanům po boku armády, a pokračuje s Rachel na cestě sám... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 434)

tombac 

všechny recenze uživatele

Moje očekávání tato působivá katastrofická sci-fi bezezbytku splnila. Až na pár nelogičností je film zatraceně reálný. Vražedné mimozemské stroje a vizuální efekty jsou skvělé. Nejlepší okamžiky filmu však nenastanou při efektní anihilaci lidí, ale při perfektně zrežírovaných davových scénách, kdy zoufalost prchajících lidí dostupuje vrcholu. Zvláště scéna s autem byla hodně silná. Tom Cruise pomalu nesleze z plátna a podává hodně dobrý herecký výkon. Po prkenném představení v Posledním samurajovi si u mě napravil reputaci. Dakota Fanning hraje též dobře, akorát působí na svůj věk moc dospěle. Filmu prospělo to, že Spielberg některé scény neukáže v plné kráse (kupříkladu útok armády na stroje), ale o to jsou působivější. Potěší i absence obvyklých klišé, tedy žádné plamenné projevy prezidentů, bojové porady generálů, patetické hrdinné sebeobětování či anihilace Sochy Svobody, Eiffelovky a dalších světových symbolů. Co mě však nepotěšilo, byl konec s Cruisem. To by však nebyl Spielberg, aby si neodpustil na konci nějaký ten dojemný okamžik. Jinak je zakončení vcelku logické, jen jsem měl dojem, že je poslední fáze filmu moc uspěchaná, což je asi daň za jeho rychlé natočení. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Komorne poňatý, no emocionálne chadný a dejovo príliš skratkovitý letný blockbuster. Našťastie však s takou dávkou hororového vzrušenia, že nejde nepriasť blahom. Technicky brilantný diamant, pri ktorom mi srdce búšilo ako divé a po ceste z kina som paranoídne kontroloval oblohu. O nič iné tu tvorcom nešlo - iba nás previesť sériou scénok, z ktorých polovica síce plače po hlbšom scenáristickom rozvynutí, no ich vizuálne a zvukové prevedenie (Spielbergova réžia + Kaminskiho dokumentaristická kamera = zlato) nás paralizuje a pribije do sedačiek. Byť sympatickejších postáv a možnosti poriadne sa s nimi zblížiť, mohol to byť film roka. Takto zostáva "iba" enormný úžas z jednotlivostí. Niektoré scény budú citované a napodobované. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré postkatastrofické sci-fi, ale na Spielberga se mi to přece jen zdá trochu málo... Tenhle thriller je nevyvážený, hlavně druhá polovina postrádá gradaci a napětí, a scény ve sklepení s cizím mužem, který prchající dvojici poskytl dočasný azyl, místy až vysloveně nudily... Hlavní problém ale asi bude z dnešního pohledu již v poněkud slabším scénáři podle klasické předlohy H.G. Wellse. Některé věci mi jako divákovi z 21. století prostě vadily... Přesto si Spielberg touto adaptací ostudu neudělal, je vynikající vypravěč i řemeslník a to je z filmu hodně cítit. Plus vizuální stránka - ta depresivní temně rudá postkatastrofická krajina vyvolávala skutečně stísněný dojem. Válka světů je dobrý film, ale k dokonalosti mu ještě cosi chybí... k inspiraci se stačí podívat třeba na Darabontovu Mlhu... Podobné filmy: Mlha, Potomci lidí, Monstrum, Znamení ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výsledný dojem vůbec není špatný. Spielberg je příliš dobrý režisér, než aby natočil zapoměníhodný film. Do svého filmu zakomponoval něco, co v jeho předchozích dílech chybělo - napětí a temnotu. Pohodovost a dětská hravost E.T. jsou zapomenuty a Spielberg natočil svou Válku světů jako monumentální katastrofický film, který je navíc sympatický tím, že je snímán z pohledu obyčejného outsidera, který se nesnaží spasit svět, ale jenom docela obyčejně přežít. Někdy dokonce na úkor ostatních. Řada scén je nasnímána tak, že berou dech. Ničení velkoměsta, potopení lodi, apokalyptické výjevy prchajících davů, to všechno zkrátka Spielberg umí a využívá. Sklepní scéna se zrcadlem dokonce patří mezi můj top ten a svou rafinovaností se řadí mezi vrcholným scénám žánru. Cruise je dobrý, ale předčí ho výborná Dakota Fanning jako současná dětská hvězda první kategorie. Tim Robbins svého psychicky narušeného muže zahrál taky s přehledem a ostatní herci nejsou důležití pro nic jiného než jako budoucí mrtvoly. Tím, co připravilo film o pátou hvězdičku a o zařazení do filmové špičky, je nešťastný happy end, který sice odpovídá literární předloze, ale nikoliv celkovému vyznění filmu. Zároveň vadí i celková délka snímku, která v tomto případě mohla být o 20 minut delší, protože po velmi dobrém rozehrání je konec jednoduše ošizený. Výtvarně je to pozoruhodný snímek, laděný do pochmurné červeně mimozemských organismů a zneklidňující zvuky mimozemských strojů vytváří po většinu snímku náležitě mrazivou atmosféru. Celkový dojem: 80 %. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Spielberg nám nějak zdrsněl. Žádná Blízká setkání třetího druhu, ale tvrdá brutalitka, někdy vážně velmi depresivní a beznadějná ( lidé vypařující se na prach, zoufalý dv prahnoucí po pojízdném vozidle ), kde nám emzáci jdou nemilosrdně po krku. Po technické stránce nemám co vytknout, po herecké v podstatě taky. Žádný vyloženě neskousnutelný sentiment jsem nenašel. Líbil se mi oldschool voiceoverový počátek a pěkně neholywoodsky utnutý konec ( obojí ve stylu původní Války světů ). Ovšem logické chyby by se určitě našly. Jinak označení komorní velkofilm ( vím, že se to zdánlivě vylučuje ) je trefné. dočkáte se velkolepých trikových scén, ale taky dlouhých minimalistických založených na výkonech herců. Spielberg se snaží poměrně často běsnění emzáků neukazovat, vystačí si se záběry na vyděšené obličeje postav a je to velmi působivé. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (74)

  • Natáčanie prebiehalo v Naugatuck, Windsor (Connecticut, USA), Burbank, Los Angeles, Piru, Santa Clarita, Universal City, Culver City, Mystery Mesa (California, USA), Bayonne, Elizabeth, Howell, Newark (New Jersey, USA), Athens, Beacon, Cold Spring, Croton-on-Hudson, New York (New York, USA), Brownsburg, Lexington a Raphine (Virgínia, USA). Film sa natáčal od 7. novembra 2004 do marca 2005. (Arsenal83)
  • Toto je prvý film, kde sú zobrazené nové uniformy námornej pechoty Spojených štátov. (Arsenal83)
  • Počas natáčania v Bayonne v štáte New Jersey spoločnosť Paramount Pictures ponúkla obyvateľom First Street a Pointview Terrace poplatok za odstránenie ich áut z ich domovov na štyri dni, od utorka do piatku. Až potom tím obnovil prácu na filme. (Arsenal83)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

24.04.2020

David Koepp je nejen filmový scenárista stojící za snímky jako Válka světů, Jurský park, či Mission: Impossible, je totiž zároveň i úspěšným spisovatelem. Jeho nejnovější knížku, v originálním názvu… (více)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (více)

Reklama

Reklama