Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Česká soda je fenoménem své doby, kdy z naděje a čistého nadšení po příchodu kapitalistické demokracie byla vytvořena jedinečná společenská nálada a na svět přišlo mnoho zajímavých filmových a televizních projektů. Jméno Fero Fenič, nejdůležitější postavy v pozadí, je zárukou kvalitního a nevšedního zážitku. Nejvýraznější osoby, utvářející celkový rámec a duch zábavy, jsou Petr Čtvrtníček a Milan Šteindler. Humor se odráží v specifických šlépějích jimi prosazovaného druhu vtipu a vynalézavosti. Černý humor a provokativní společenská a politická satira nejsou vybíravé ve svém cíli a poslání a neušetří žádnou orientaci, pohlaví, či vyznání. Vedle důmyslných a úchvatných vstupů je přítomno i několik pokleslostí, které snižující celkovou úroveň. Postupem času se tato hluchá místa vytrácela, ale nikdy nezmizela úplně. Petr Čtvrtníček bude vždy synonymem neurvalého televizního reportéra a moderátora zpráv a aktualit, dvojice Milan Šteindler a David Vávra zase svéráznou metodou vyučují německý jazyk v nejpraktičtějších situacích. Bez zábran a bez slitování. Z dalších osob: původní moderátor zpráv Vlastimil Zavřel, původní asistentka moderátora Viktorie Kafková, moderátor jednoho dílu Petr Vacek, výrazný reportér Vlado Štancel, loutkovodič Bohumil Klepl a mnoho a mnoho dalších, kteří svým malým kouskem přispěli do pestrobarevné mozaiky nemilosrdné společensko-politické satiry. Občas je zapotřebí znát dobové reálie, ale i bez těchto vědomostí jde o ztřeštěnou zábavu a na svou porci pobavení si přijdou i závistiví škarohlídi. Uráží, popichuje a vládne světu, kde každá situace i čin mají svoji reflexi nadhledu a odlehčení i znevážení. Ta specifická doba se již nevrátí a osobitý pořad Česká soda s nostalgií připomene čas naděje a radostného nadšení ze života. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

I přes některé slabší skeče (Chcete mě?) se jedná se jedná o nejlepší satirický pořad devadesátých let. Česká soda reagovala na aktuální situaci, takže mladší ročníky můžou mít menší potíže s orientací. Co naopak vůbec nezestárlo, jsou reklamy, především ty, které měly "rasistický" a "nacistický" podtext. Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler a David Vávra si skutečně nebrali servítky. V dnešní politicky korektní době je bohužel nemožné něco podobného natočit. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Moderátor: Reportáž live. Neradi přerušujeme reklamní bloky zpravodajstvím, ale právě jsme dostali zprávu o závažném trestném činu a naše kamera je přímo na místě. Karle, slyšíš nás? Reportér Karel: "Ano, už je to v pořádku, slyším vás, slyším". Moderátor: "Tak co se tam vlastně stalo?" Reportér Karel popisuje a ukazuje krví postříkané zdi jednoho bytu: "Jsme v Písecké 20 a stala se hrozná věc. Hrůza. Holčička malinká leží tady úplně brutálně zavražděná, tak jsme se sem rozjeli a můžu vám říct, že ty záběry nejsou úplně příjemné, je to hrozné. Docela mi běhá mráz po zádech, protože je to tady i s pohlavním zneužitím a to už je hnus." Moderátor: "A má už policie nějakou stopu nebo jak to tam vlastně vypadá?" Reportér Karel: "V tuto chvíli to tady vypadá jako u řezníka, protože rány byly vedené značnou silou. Policie nevím jestli má nějakou stopu, protože je mi úplně zle". (Reportér to všechno ukazuje a je mu skutečně asi zle. Obrací se s mikrofonem na další přítomnou holčičku). Holčička: "Já jsem s ní seděla v lavici. S Áďou". Reportér Karel: " V které lavici? " Holčička: "U okna ". Reportér Karel: "To jsou zatím postřehy nájemníků. Všude se tu válejí kusy masa a až budu mít nějakou novinku, tak se přihlásím". Moderátor: "Já sice nejsem cimprlich, Karle, ale musím ti dát za pravdu, je to hnus." ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Česká soda" se z počátku rozjíždela velmi pomalu. Humor byl ještě takový neohrabaný (zvláště první díl) a tvůrci pořádně nevěděli co si mají dovolit a co ne. Postupem času se humor vybrušoval, zmizly jakékoli zábrany a na svět přicházela jedna kultovní scéna za druhou. "Českou sodu" mám rád a čas od času si ji pouštím. Ovšem ani ona se neubrání nevyrovnanosti. 80%. ()

Aven 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný pořad s vtipy často silně přesahujícími hranici politické či jiné korektnosti. Jeden za všechny: Já jsem si vyrobil takového malého člověka, takový malý lidský bonsai. - A k čemu je takový malý člověk dobrý? - No, já si vždycky vyjdu na zahrádku a takhle si stoupnu nad toho malého člověka a on je pode mnou vlastně takový malý untermensch. - Podčlověk.......ale jaké to má výhody? - No, já jsem potom nad ním takový velký übermensch. - Hmm nadčlověk, to je zajímavé, pojďme se ale podívat dál. Vy jste znám jako pěstitel ovoce, v čechách pěstujeme jablko roku, je tomu tak i u Vás v Německu? - Nein, my pěstujeme das Reichsapfel, Říšské jablko! - To je jistě velmi národní. Vy jste však znám také jako sběratel, přinesl jste nám ukázat část své velké sbírky. - Ano, já sbírám v podstatě všechno. Toto jsou vlasy, zuby, brýle, boty a toto je zub času. - A k čemu je takový zub času dobrý? - No takový zub času hlodá a hlodá a hlodá............................. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Každý díl začíná pohledem na tvář muže, který pije Českou sodu. Jednalo se o Karla Meistera ml. (sator)

Reklama

Reklama