Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kedysi bol toto maximálny komediálny nášup, z ktorého boli hotoví všetci intelektuáli. Ja so "ujíždel" predovšetkým na lekcii nemčiny Alles gute, dodnes si pamätám na fóry z dielu o nemeckých číslovkách, kde sa tí idioti Šteindler so Čtvrtníčkom premávali po dialnici a odchytávali šlapky. A55, ein nummer fur 50 mark, no veď viete... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

tento nepravidelný, ale nejspíš pravidelně zakazovaný i opovrhovaný pořad patřil před koncem století k tomu zábavnějšímu, co tehdy vznikalo. Sice ne všechny zprávy, komentáře, rozhovory, scénky či antireklamy byly skvělé, taky jich bylo dost poplatné své době, ale mnohé z nich už jsou dnes klasikou. Nebýt tedy Feniče, Zavřela, Čtvrtníčka, Šteindlera, nebo Vávry tak by tu bylo smutněji. Je fajn, že dva posledně jmenovaní pokračují v Alles Gute na internetu, ale už to není úplně ono. 4* dávám za zábavnou satiru a parodie a pátou hvězdičku za vkusnou provokaci, která tu stále na našich televizích hodně chybí. [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

gjjm 

všechny recenze uživatele

Několik (celkem dost) perel (hlavně Alles Gute, švýcarští novináři x Sládek apod.) je zamícháno v osmdesáti procentech nudné hlušiny (většina sestřihů z diskusních pořadů, rasistické reklamy apod.). Chápu, pokud z toho někdo viděl jen sestřihy, přijde mu to pětihvězdičkové celé. Ale mimo těch úžasných scének je tam tolik blbostí....Jjsem ještě větší cynik, než Čtvrtníček, když mi to nepřijde nechutné, drsné a zvrácené, ale prostě nudné? ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Ty dialogy s vrcholnými představiteli české politiky a kultury jsou nezapomenutelné. Rozhovory s Klausem o seznamu homosexuálů (a o tom, že Klaus tenhle žánr respektuje), s Gottem o tom, jak se dnes asi cítí (asi jako Ronald Reagan), s Ebenem o tom, že je třeba zavolat Iljovi Hurníkovi, s Grebeníčkem a Dostálem o tom, co o Dostálovi víme (nic) jsou v podstatě geniální a dá se na ně dívat stále dokola. Je obrovská škoda, že u nás dnes chybí taková černohumorná a nekompromisní zábava, která se nebojí dělat si srandu na účet kohokoliv. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Jako by to bylo včera.. pátek večer, před seriálem Red dwarf, přišel jsem z hospody, zapnul ČT2 a na obrazovce se objevil nápis Čtvrtníček, Šteindler a Vávra uvádějí... Musím se přiznat, že prvních pět dílů nemá dle mého takovou údernost jako zbytek, kde zprávy uvádí už Čtvrtníček. Ale pamatujete-li si dostatečně tehdejší dění na politické scéně (alespoň mlhavě), neztratíte se. ;) Navíc se naučíte i nějaká ta německá slovíčka. :D '..tady Sova.' ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Petr Čtvrtníček získal hlavní roli moderátora tak, že režisérovi ukázal svou fotografii, kde měl obarvené vlasy a knírek. Tvrdil, že se jedná o jeho bratra. Režisér souhlasil, a tak se Čtvrtníček nabarvil a na konkurz se dostavil coby svůj fiktivní bratr. [Zdroj: rozhlas.cz] (NiaWolf)
  • Petra Černocká kvůli drsnému žertu vůči své osobě – porno scéně ve fiktivním pořadu „Úsměvy Petry Černocké“ žalovala Českou televizi a požadovala odškodnění ve výši 1 000 000 Kč. Nakonec v březnu 1999 vysoudila omluvu od České televizie a odškodné 50 tisíc Kč. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama