Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 416)

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Ctihodný občan" měl zpočátku slušně našlápnuto do čtyřhvězdičkových výšin; námět nasrané oběti zločinu, co se rozhodne bojovat proti zvrácenému systému, který chrání zločince, má grády a s dobrým zpracováním byl úspěch na dosah. Jamie Foxx má sice daleko k mým oblíbencům a Butler svému hrdinovi zapomněl vdechnout patřičně mrazivé charisma, přesto jsem se první dvě třetiny docela obstojně bavila. Jenže pak zřejmě scénáristu udeřila manželka fortelnou litinovou pánví přímo přes kedlubnu a drama se změnilo v komedii. Čím více odhalování a vysvětlování, tím debilněji film působil. Vlivem zmíněné stupidity je mi skoro trapně, že dávám třetí hvězdičku. Velká škoda, takhle zmrvit slibný potenciál. Vezmu v úvahu morální poselství a pokusím se zapomenout na posledních 15 minut, pak by to s odřenýma ušima na 60% stačilo. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Fúze klasických ‚revenge movies‘ s moderními hi-tech hračkami slibovala hory doly, aby nakonec zaostala i za slibem samotným. Může za to Grayovo rutinérství, které v akční poloze nepřekračuje rozsah traileru, a Wimmerova myšlenková kastrace, snažící se spájet motivy pomsty (na kom a proč má být vlastně vykonána?), obžaloby soudního systému i rodinného dramatu, tak neobratně a zoufale, až podezřívám střihače ze sabotáže, jejímž výsledkem je půlhodina filmového materiálu zmizelá v nenávratnu. Ten film nemá gradaci, logický spád a o napětí škoda mluvit. Jen pár bouchacích aut, zachmuřeného Butlera (plus), slizkého Foxxe (poslední plus) a status nejprofláklejší šance roku. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý kriminálny thriller. Má výborný príbeh o mužovi, ktorému dvojica zločincov zavraždí jeho ženu a dieťa, pričom sú obaja zatknutý, ale vinou nespravodlivého súdneho systému sa jeden z nich už čoskoro dostane na slobodu. Lenže s tým sa muž nehodlá zmieriť a keďže má dostatok financií a skúseností z vládnych operácií, po desiatich rokoch spustí svoju pomstu nielen na zločincoch, ale aj na celom systéme, no skúsený žalobca urobí všetko preto, aby ho zastavil. Spracovanie je celkom slušné, tématika pomsty ma snáď nikdy neprestane baviť, pričom tentoraz je to znovu podané trochu inak. Samotný pomstiteľ je všetkým známy už od začiatku, no hlavne je väčšinu času uväznený a jeho protivníkmi sú ľudia dodržiavajúci zákon, takže sa ho snažia dostať legálnou cestou. Dej je po celý čas dostatočne zábavný a aj dosť dynamický, dobre podaná je samotná konfrontácia medzi žalobcom a hlavným hrdinom, pričom ma zaujalo, že ten začína ako čisto kladná postava a časom je už braný ako záporák, ale aj napriek tomu som mu stále fandil, keďže vo filme je skutočne radosť pozerať na to, ako jeden človek je vždy krok pred ostatnými a dokáže robiť problémy prakticky celému systému, aj keď to stojí životy nevinných. Len ma mrzí, že film nie je ani zďaleka tak inteligentný, ako sa snaží tváriť, keďže sa časom všetko ukáže ako dosť hlúpe, obzvlášť vysvetlenie spôsobov konania hlavnej postavy a aj záver je až príliš umelý, ale keď sa nad to povznesiem, nemám väčší problém, hlavne, že sa na to po celý čas dobre pozerá. Čo sa týka akcie, kvôli uväzneniu hlavnej postavy musí byť dosť odlišná, než je bežné, keďže v tomto prípade zabíja takmer vždy na diaľku, ale aj tak jednotlivé situácie dokážu zaujať a u mňa jasne vedie drsná pomsta vrahovi a scéna s mobilom. Herecké obsadenie je výborné, skvelý Gerard Butler, Jamie Foxx ako žalobca, k tomu potešia aj Colm Meaney, Bruce McGill, Leslie Bibb, ale s nikým nemám problém. Réžia a technická stránka sú na tom dobre, určite to mohlo byť inteligentnejšie, atmosférickejšie a napínavejšie, ale pre potreby filmu mi aj tento štandard vyhovuje. V rámci podobných filmov je množstvo kvalitnejších predstaviteľov, ale aj Ctihodný občan je solídna zábava, na ktorú sa dá pozrieť aj viackrát. 74% ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Divnost. Líp se to charakterizovat nedá. Nesympatický postavy, z komorní pomsty rovnou ke globálnímu vyřizování účtů. Butlerova příprava na akci (ten skok o 10 let mě dost zmátl) a ta jeho schopnost geniálního plánování, ze který mohla bejt dost zajímavá odbočka, zde vůbec není rozpracována a rozhodně by to víc zaujalo, než s čím nakonec tvůrci vyrukovali. A Butler - ze začátku s ním divák soucítí - se vzápětí divákovi odcizí, protože úplně zmagoří. Jedinej, kdo se mi líbil, byla Leslie Bibb. SPOILER - a s tím tajným vchodem do vězení, co to jako bylo? silně mi to připomínalo něco na způsob útěku z pevnosti If - KONEC SPOILERU. Jediný plus bylo, když se kdesi u závěru Butler s falešným vousem blýskne nefalšovaným Leonidovým úsměvem. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Vždycky zamrzí, když film, který skutečně může být chytrý, se nakonec ukáže jako, ehm, ne tak chytrý... Námět je výborný, rozehrání zajimavé, ještě i realizace prvních částí plánu je působivá a poutavá, jenže gradace filmu jde tvrdě proti logice, ba dokonce vysvětlení některých kousků chybí úplně (speciálně tato rezignace scenáristy na jakékoliv ospravedlnění své "fantazie" mě mrzí nejvíc). Přesto bych však šel sám proti sobě a svému filmového zážitku, kdybych neoznačil Ctihodného občana za film zábavný a celkově vzrušující, navíc s výborným výkonem Foxxe a ucházejícího Butlera. Na nižší hodnocení se ale opět dostávám díky triviální režii, zejména způsob primitivního zaostřování kamery na jednu určitou vzdálenost (jeden detail, kterému máme právě věnovat pozornost) tak, aby se nikdo nemusel srát s mizanscénou a zbylou plochou obrazu, mi přijde poněkud neumělecký a konzumně orientovaný... 7/10 ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • Ve filmu malou roli ztvárnil i režisér F. Gary Gray. Objevil se coby detektiv, který přinese úředníkům důkazy, včetně láhve s nápisem "Can't fight fate". (Narcis)
  • Když Clyde (Gerard Butler) nabídne spoluvězni ovladač od hudebního přehrávače, začne hrát píseň „Engine No. 9“ od Deftones. (Fenk)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama