Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 416)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ctihodný občan měl velmi vysoký potenciál, zprvu se mi dokonce i zdálo, že se mu jej daří skvěle využít. Bohužel se ale brzo ukáže, že je to pouze slušně odsýpající thriller, který se snaží tvářit chytře (a do určité míry se mu to daří), ale skutečnost je jiná. Scenárista se očividně vzdal snahy spoustu věcí jakkoli osvětlit, spokojil se s principem deus ex machina... A prohlášení, že v inteligentním snímku nemusí být inteligentnímu divákovi vše polopaticky vysvětleno, neboť by si to měl být schopen vyložit sám, neobstojí. Solidní zábava, ale raději nad ní moc nešpekulovat. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Grayove filmy ma vždy potešia a jeho posledné štyri celovečeráky ma nesklamali. Je pravda, že každý jeho aktuálny film sa vezie na určitej vlne mainstreamu, ktorá je aktuálne v kurze. The Negotiator ešte naviazal na úspešné deväťdesiate roky a stal sa klasickým oldschoolovým thrillerom, filmom The Italian Job sa rozrástla rodinka lúpežných filmov, ktorej dominuje Danny Ocean a jeho druhovia. 'Law Abiding Citizen' samotný skĺbil hneď dva motívy, dve mánie. Ukázal, že séria Saw môže mať aj inteligentnejšie stvárnenie ako jej samotné bezúčelné diely a naopak, že ako epizódu so seriálu Prison Break by ju asi jej priaznivci vypískali. Zaujímavé žánrové žonglovanie však prináša svoje ovocie. Gray odvádza slušnú prácu, dáva si pozor na to, aby divák nemal pocit zbytočných minút navyše a pomocou prepracovaného Wimmerovho scenára porciuje jednu adrenalínovú scénu za druhou, zvrat strieda zvrat, občas sa pritrafí klišé, našťastie len vo forme nevybrúsených hollywoodskych dialógov. Butler a Foxx bola zaujímavá kombinácia, ale vyšla. Hudba je síce väčšinu času nevýrazná, ale v rozhodujúcich momentoch nesklamala. Výrazne potešil záver, vďaka ktorému sa prikloním k vyššiemu hodnoteniu. 80%. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Slušný drama. Proč by ne. Sice jsem od toho čekal trošičku něco jinýho a nakonec to, co jsem chtěl, dostal během čtvrt hodiny. I tak to ale nevadí. Samotný průběh byl taky dost zajímavý, jen si budu stát za tím, že Gerard Butler není natolik dobrý herec, aby dokázal hrát vyšinutýho psychopata a že tady ho hrát měl. Pár scén mu to muselo dát za pravdu. Přitom ho ale mám stejně rád. Sice ze sebe nevytáhnul maximum, neměl ty oči vraha ani nenasadil děsuplný výraz. Stejně mě to bavilo a vydržel jsem v klidu až do konce. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bez zbytečných kudrlinek jdeme rovnou na věc. Moc sympatické, jak tvůrci celou hru rozehráli. Rutinér se světlými momenty (Vyjednavač) F. Gary Gray vzal příběh vykonavatele pomsty pěkně od podlahy a charismatický Gerard Butler dodal postavě, která se stala obětí systému, na alespoň nějaké věrohodnosti. Scénář rozhodně nepatří k nejchytřejším, ale nikdo nemůže kdákat, že by věděl pointu po pár desítkách minut. Law Abiding Citizen si navíc na nic nehraje, prostě chce diváka dostat do varu. Nicméně tahle provařená jednohubka začala asi takhle. Během jednoho poklidného večera se rozrazí dveře a ozbrojení muži vám navždy vezmou milovanou ženu a malou dcerku. Představa, že by mohli vyklouznout bez trestu je pro Clydea Sheltona doslova zničující, jenže právní systém skutečně selže a zahořklý Clyde po deset dlouhých let osnuje pomstu. Promyslí každý detail, naplánuje každý krok. A rafinované mordy všech, kteří tehdy volili snadnější cestu, mohou začít. A s tím i řada „šokujících“ odhalení, která chtějí trumfnout ta předešlá a připravovat si ornou půdu pro další kulišárny. Ne vždy se to podaří.. jenže já se chtěl jen bavit a toho se mi dostalo měrou vrchovatou!! Na udičku jsem se několikrát chytil a svět se nezboří, když jsem si to pro jednou užil!! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

S osudem nemůžeš bojovat !!.... Vražda. Soud. Právní systém je chorý a zkorumpovaný. Zlo poráží dobro. Je čas na vzpouru! Je zatraceně dobře, že při kácení lesa létají třísky! Souhlasím, že spravedlnost by měla být tvrdá a měla by bolet. Taktéž G. Butler je pro mě (na rozdíl od Foxe) chlapem, který utáhne film. Škoda, že se u toho nesmí zbytečně přemýšlet - proč a jak a jestli vůbec. Znáte to. Přitom nosná myšlenka není špatná a nutí mně zamyslet se nad Clydeho činy, které jako by vycházeli z celkové politiky USA. A kdyby neodflákli finále, mohli jsme se bavit o dokonale zábavném filmu. Škoda, protože já se ¾ bavil. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • Gerard Butler byl původně připravený hrát Nicka Rice, ale Jamie Foxx zavolal producentům a zeptal se, zda by Gerard nemohl hrát Clyda Sheltona, a on Nicka. Když to producenti řekli Gerardu Butlerovi, nadšeně souhlasil. (Taninaca)
  • Ve Filadelfii (Pensylvánie) se natáčelo na místech Holmesburg Prison na 8215 Torresdale Avenue, Philadelphia City Hall na 1450 John F. Kennedy Blvd., na hřbitově Laurel Hill, v Girard Point a v Glen Mills na 500 Cheyney Rd. (noelcoward73)
  • Když Clyde (Gerard Butler) nabídne spoluvězni ovladač od hudebního přehrávače, začne hrát píseň „Engine No. 9“ od Deftones. (Fenk)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama