Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 416)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem se vyjádřit výhradně k filmu, ale nedá mi to - v komentářích čtu, že by svět potřeboval reálného Clyda! To vážně? Aby zemřeli nevinní lidé (jako i v tomhle filmu)? Jedna věc je "postarat" se o zkorumpované policisty, soudce a další - ale Clyde bezohledně zabíjel všechny, kteří prostě jen dělali svoji práci. To se trochu zamyslete.. Clyde není žádný hrdina, nebyl o nic lepší než ten parchant, co zabil jeho rodinu. Mimo jiné mi Butler vyloženě nesedl do hlavní role. Nad některými jeho výrazy a afektovaným projevem mi dost cukaly koutky. Z mých antipatií tedy vyplývá celkový rozpačitý dojem, proto tři hvězdičky. Jinak je pravda, že je děj strhující, napínavý a divák se nenudí ani minutu. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

75%. Co se Ctihodnému občanu povedlo na výbornou, byla nepříjemná nejistota do poslední minuty snímku, jestli mám Butlerovu hrdinovi fandit, a nebo ho nenávidět. Vždy, když mi zdravý rozum pomohl se během stopáže rozhodnout a já jeho postavou ze srdce opovrhoval, se situace otočila, a já mu o pár scén později zase držel palce... Je to docela psychologický snímek, řekl bych, který divákovi podsouvá nepříjemné myšlenky a pravdy, i když často zabalené do nesmyslných řečí a minimálně nereálných až vtipných okolností. K hercům nemám větší výtku a Foxxe si začínám cenit (je mrazivě přesvědčivý, dokonalý naturel); Gerard Butler tento rok stihnul tři poměrně velké role v rozdílných filmových žánrech! Čekal jsem možná více akce... no a jinak je to přesně ten mix dvou filmů, které jsou tu tisíckrát omýlány v komentářích pod / nade mnou - v jednom figuruje chladnokrevný Jigsaw a ve druhém donekonečna utíká federálům Michael Scofield. ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný a promyšlený film včele s talentovaným Gerardem Butlerem. Celou dobu jsem ho hltala a žasla. O to víc jsem byla zklamaná koncem. Už se to párkrát stalo, že geniální film byl sražen nesmyslně jednoduchým závěrem. Tady to je ukázkový příklad. Jinak Butler opět skvělý! Zvládne každý žánr levou zadní. 4,5* ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ano, to si zase jednou zaplavu proti proudu...:-) Ctihodný občan má sice rutinní režii, nevýrazného záporáka a nesympatického hrdinu, z jehož hodnotového žebříčku a kariérismu by se mohl slabším povahám zvednout žaludek, nicméně to všechno stále stačí na slušné tři hvězdičky. Jenže tu máme ještě scénář, který je nerealistický, megalomanský, mnoho zásadních momentů neřešící, ale především v celkové konstrukci hloupý. Rozdíl mezi kvalitním thrillerem a Ctihodným občanem je stejný jako rozdíl mezi Zinnemannovým Dnem šakala a jeho americkým remakem z roku 1997. Vrazíme tam nějaká high-tech udělátka, pár šokujících zvratů a přiměřenou dávku brutality, no a výsledek se určitě dostaví. V praxi pak divák čelí situacím, kdy terorista umístí bombu, kterou má odpálit mobilem, a míisto, aby ji skutečně odpálil a potěšil se tak likvidací svých obětí, odkráčí si domů, aby jeho protihráč tašku s náloží, o které pro změnu ví, že může být kdykoli odpálena nebo náhodně vybuchnout, stihl dopravit do teroristovy ložnice a škodolibě se tak mohl těšit, jak terorista vynáší ortel sám nad sebou... Celkový dojem: 25 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nemesis Butler trestá systém, snižuje stavy státních úředníků a jakožto vyspělý taktik boje na dálku by při korespondenčním šachu snadno porazil i Kasparova, jemuž by v 44.tahu při pohybu královnou na e5 explodovaly do ksichtu ty přesýpací hodiny, ovšem podívat se před tím než otevřu dveře kukátkem, to inženýra nenapadne.. Jak mi ve filmu vadí logické díry, tak tady to byly přímo propasti a nepomáhá ani Grayova rutinérská režie. K tomu mě docela namíchnul konec, neboť jsem očekával půlku Philadelphie srovnané se zemí a Zvon svobody drtící lebku starostky, ale co se dá dělat. Alespoň teď už ponaučený J.Foxx dá přednost koncertu své dcery před sledováním popravy. A hlavně, vyvaruje se při pročítání scénářů jména Wimmer.. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • V scéne na cintoríne vyradí Clyde (Gerard Butler) EMP (elektro-magnetickým pulzom) všetku techniku v okolí. Napriek tomu je vysielačka v aute funkčná. (Jumar)
  • Premiéra filmu sa konala 15. novembra 2009 v komplexe Cineworld v Glasgowe, Butlerovom rodnom meste. (Arsenal83)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama