Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 417)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Za 4*, ale tak, tak ... Thriller, který jakýmsi zvláštním způsobem kombinuje prvky SAW a dokonalého Sedm, ovšem v uhlazeném kabátě, světě soudů, soudců, prokurátorů, nevinných občanů a vězení ... Přesto hodně brutální a drsný ... Další "mstící se taťka" za svoji vyvražděnou rodinu, ovšem absolutní ANTI-hrdina, v podstatě "zlo samo", který likviduje záhadnými vychytávkami a inteligencí nejen vrahy své rodiny, ale celý soudní systém, který měl před 10 lety jen trošičku společného s jeho případem ... Do poloviny výborné, pak hodně přitažené za vlasy a překombinované, konec obstojný, ale ve vztahu ke stopáži filmu v podstatě dost useknutý a málo vygradovaný ... Připadne mi, že se tvůrci až příliš soustředili zbytečně na násilné a brutální scény, které příliš vyčnívají a v podstatě další hlavní postava, právník, kterého hraje Jamie Fox je sice stále na obrazovce, ale v rámci své úlohy vlastně pořád v pozadí ... Docela zvláštní počin, který se i těžko zpracovává v hlavě při sledování ... Ale je to dobré. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $73,357,727Tržby Celosvetovo $131,159,781Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,798,716Tržby za predaj DVD v USA $22,879,503Gerard Butler strieda lepšie úlohy z horšími, tento krát mal šťastie a úloha čistiteľa "zlého" zákona mu krásne sadla, prvé 3/4 filmu sú fakt delikatesné v poslednej štvrtine to trošku upadne ale aj tak celkovo ide o nezvykle vydarenú snímku, kde nie je núdza o napätie, akciu, dobré smrteľné nápady, dejové zvraty,... /95%/ ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Podobné thrillery, kde proti sobě stojí dva rovnocenní protivníci, ze kterých má každý svou pravdu, mám hodně rád. F. Gary Gray už navíc Vyjednavačem přesvědčil, že podobné filmy točit umí. A tady tomu není jinak. Celý film má hodně slušný tempo, je to napínavý, některý scény jsou pomalu až mrazivý a celou stopáž jsem se výborně bavil. Herecké duo je navíc opravdu výborný a scény, kdy Foxx vyslýchá Butlera, kterej si diktuje svoje podmínky, nemají chybu. Bohužel co několik chyb má je scénář. První hodina a něco je slušná, dialogy jsou výborně napsaný a ani ono prozrazení Butlerovy zručnosti a inteligence mi tolik nevadilo. Jenže když se v nějaké 2/3 filmu provalí, jak byly vůbec oběti zabíjeni, tak to jde celý do kopru. Za tohle vysvětlení by scénárista zasloužil přinejmenším facku. To už pak bylo pryč pomalu i všechno to napětí. Což je opravdu škoda, protože jinak jde o opravdu nadprůměrný thriller. 70% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ctihodný občan měl velmi vysoký potenciál, zprvu se mi dokonce i zdálo, že se mu jej daří skvěle využít. Bohužel se ale brzo ukáže, že je to pouze slušně odsýpající thriller, který se snaží tvářit chytře (a do určité míry se mu to daří), ale skutečnost je jiná. Scenárista se očividně vzdal snahy spoustu věcí jakkoli osvětlit, spokojil se s principem deus ex machina... A prohlášení, že v inteligentním snímku nemusí být inteligentnímu divákovi vše polopaticky vysvětleno, neboť by si to měl být schopen vyložit sám, neobstojí. Solidní zábava, ale raději nad ní moc nešpekulovat. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Dva obrovské scenáristické výpadky Kurta Wimmera mi náladu nezkazí. Rozhodně ne ve světle nečekaně dobré režie a famózního Butlera, dělajícího z už trochu unaveného Foxxe zoufale nezáživného přihravače. "I am just getting warm up." A spolu s ním i celá americká justice a společnost, jimž chce Gary Gray za každou cenu aspoň trochu natrhnout zadnici. Marně, ale i snaha se cení. Velké plus za hostinu (600g BIFTEK!) v base. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • V scéne na cintoríne vyradí Clyde (Gerard Butler) EMP (elektro-magnetickým pulzom) všetku techniku v okolí. Napriek tomu je vysielačka v aute funkčná. (Jumar)
  • Gerard Butler byl původně připravený hrát Nicka Rice, ale Jamie Foxx zavolal producentům a zeptal se, zda by Gerard nemohl hrát Clyda Sheltona, a on Nicka. Když to producenti řekli Gerardu Butlerovi, nadšeně souhlasil. (Taninaca)
  • Natáčelo se ve skutečném vězení. (Taninaca)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama