Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Od tak známého českého filmu s takovou širokou plejádou českých herců a s tak poměrně vysokým hodnocením jsem tedy čekal mnohem víc. Nesedla mi atmosféra té doby (tedy 30. léta) a už vůbec ne ten rádoby humor. Karel Heřmánek se mi také nijak nelíbil. Připomínal mi Leonarda DiCapria z filmu CHYŤ MĚ, KDYŽ TO DOKÁŽEŠ, akorát zde hraje žižkovského podvodníka z doby velké hospodářské krize. A na samotného DiCapria samozřejmě také nemá... Jediné, co se mi na tomto filmu byla tak jedině Laďka Kozderková v její saténové noční košilce. [5791. hodnocení, 154. komentář, 77%] ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější film s Karlem Heřmánkem. Žižkovský grant se vysmívá policejní přesile a pomocí podvůdků a "vyčůrániček" vždy nějak vyklouzne. Bože, jak nám je tohle, jako národu vlastně blízké, doufám, že to všichni také vidí. :) Každopádně tohle je zábava, která si zaslouží opakovaná shlédnutí. A hudba.... vždycky si pak připadám, že jsem zapadnul do nějakýho žižkovskýho lokálu 30. let.... ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Film ve kterém opět září Karel Heřmánek (tací bonvijání mu šli báječně) a spolu s Kostkou zbylé herecké obsazení přehrávají o pěkný kus výš. Jinak se jedná o silně nadprůměrnou komedii, která těží hlavně z hereckých kvalit , než vtipně napsaným scénářem, či přesně zrežírovaným gagem. Jediné co se musí Novákovi hodně pochválit, je krásná atmosféra prvorepublikové Prahy-ta se mu náramně povedla (stejně tak kameramanovi a všem ostatním zasloužilím lidem). Fešák Hubert je jedna z nejpodařenějších komedií ve svém žánru u nás natočených a rád se na ní vždy podívám. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Česká odpověď na Podraz, lepší, zábavnější, vtipnější, uvěřitelnější, hlavně naše! Naprostá klasika (toto slovo kvůli jeho zprofanovanosti nepoužívám rád, ale tady musím), která by měla být povinným studijním materiálem pro nejrůznější hejhuly, co si hrají na víc, než čím jsou a na co mají. To aby si nenabili držtičky, až je budou žižkovští grandi nebo diskusní internetoví experti vodit jak caparty a vytírat s nimi podlahu. Evoluce a potravinový řetězec hovoří jasnou řečí, silnější Fešák m..á! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Spíše takový televizní filmeček, ze kterého mohl být klidně seriál typu odlehčených Hříšných lidí, avšak jako film je to velmi epizodické a nesourodé, kdy chybí nějaká ústřednější linka příběhu, než jen Kacafírkovy eskapády, jež by se mohly jako kolovrátek opakovat a opakovat stále dokolečka. Možná to i trochu tlačí na pilu, protože chvílemi mi byla postava Huberta nesympatická a fandil jsem policistovi, aby mu alespoň na chvíli zatnul tipec. Ostatně, pokud hlavní hrdina furt vyhrává a nemá rovnocenného soupeře, který by mu občas také políčil zdařilou pastičku, je to prostě nuda. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Zora Ulla Keslerová (Růža Nejedlová) bola v čase natáčania tejto snímky manželkou autora hudby k filmu Petra Hapku. (Raccoon.city)
  • Automobil, kterým ve filmu jezdí ředitel Union banky Bohumil Kropas (Jiří Holý), je 12válec kabrio sedan Hispano Suiza J12 (Francie) s motorem o obsahu 9 500 ccm. Vmax = 185 Km/h. (PavelKral)
  • Natáčeno v Praze - Žižkově, Karlíně, Rudolfínu a okolí Lipanské ulice. (M.B)

Reklama

Reklama