Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Na Žižkov mám vzpomínky ve škále od nepříjemných po otřesné, přesto však nemohu téhle prvorepublikové blbince upřít jistý půvab. Hlavní hrdina trpí vysokým sebevědomím a silnou alergií na práci, takže tvrdě maká na tom, aby se jí vyhnul. Karel Heřmánek hraje dobře, ale zdejší přesvědčení o jeho sexappealu nesdílím, pobavil mě „schizofrenik“ Lubomír Lipský a překvapil Pavel Zedníček, který se snad poprvé nechová před kamerou jako idiot. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Film vycházející z prostředí žižkovských bardů s reálným předobrazem Franty Sauera, Matěje Kuděje, Jaroslava Haška apod. umístěný trochu do pozdějších let třicátých. Dobře vystihnutá atmosféra a rázovité postavičky, sice trochu celé zidealizované, ale což... Obecně dobré, ale k dokonalosti cosi chybí. Jinak jedna z mála tuzemských větších rolí Zory Ully Keslerové, která se později v Itálii proslavila svým rolemi v horrorových filmech. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Kladem jsou slušná kamera, dobře chycená atmosféra a relativně fungující scénář. Minimálně hvězdičku ovšem Fešák Hubert ztrácí nepřesvědčivým herectvím, především mnohdy až neuvěřitelně amatérsky působícími, mechanicky odříkávanými dialogy, špatně padnoucími postsynchrony a obecně mdlou, bezvýraznou režií. Navíc se nemohu ubránit dojmu, že film do jisté míry vykrádá Sequensovy detektivní filmy (především Pěnička a paraplíčko) a v něčem také Kachyňovy filmové opusy (Láska mezi kapkami deště). Určité podobnosti lze ovšem trochu překvapivě najít i se Smoljakovým filmem "Rozpuštěný a vypuštěný", který byl uveden v témže roce. Fešák Hubert jakoby si z každého bral něco. Ze Sequense atmosféru a téma, z Kachyni civilnost a kulisy Žižkova, ze Smoljaka nadsázku a parodičnost. Novák z těchto podnětů vaří podivný kompromis, který není horký ani studený. Příliš málo bláznivý a prošpikovaný nadsázkou a přitom krajně nepravděpodobný. Vtipný jen občas a jenom poněkud... Škoda. A přitom to mohl být tak dobrý film... 70% ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie navozující atmosféru žižkovské spodiny za první republiky. Nezapomenutelný Heřmánek v roli Huberta Hraběte, pražského floutka, který se živí pokoutými způsoby a drobnými podrazy. Výraznou postavou - byť v menší roli - je i Laďka Kozderková v roli masérky, stejně tak i Pavel Zedníček v roli funebráka. Vtipná komedie, která v podstatě nemá zásadních hluchých míst. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na Fešákovi je nejzajímavější, jak dlouho se mi vyhýbal, ačkoliv jde o titul, který se více méně pravidelně objevuje v nabídce televizních stanic třikrát do roka. Režisér Novák použil vizuál a atmosféru ze Sequencových Hříšných lidí města pražského, jen je posunul do komediální polohy. Druhým zdrojem inspirace byla tvorba Karla Kachyni, který se často nostalgicky vracel do doby svého dětství. V porovnání s oběma slavnými zdroji je ale vidět, že výsledek poněkud pokulhává. Působí to spíš jako promenáda prvorepublikových figurek, někdy zajímavých, někdy spíš strejcovsky provinčních. Scénkám většinou schází lehkost a scénář je tak nějak nedotažený. Výsledek zachraňuje spolehlivý výkon osvědčených herců typu Heřmánka, Kostky a Somra. V porovnání s českou tvorbou posledních dvou dekád se ale přece jen přikláním k maličké čtvrté hvězdičce. Celkový dojem: 70 %. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Automobil, kterým ve filmu jezdí ředitel Union banky Bohumil Kropas (Jiří Holý), je 12válec kabrio sedan Hispano Suiza J12 (Francie) s motorem o obsahu 9 500 ccm. Vmax = 185 Km/h. (PavelKral)
  • Když Fešák Hubert (Karel Heřmánek) sedí v restauraci s Růžou (Zora Ulla Keslerová), tak jim vrchní přinese dvě piva. Oba se napijí a Hubert vypije více jak polovinu půllitru. Sklenici položí na stůl a v dalším záběru jde vidět, že piva ze skla jen lehce ubylo a půllitr je téměř plný. (Jimmy15)

Reklama

Reklama