Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct, ale starou Prahu prostě miluju. Vím, že je to doba hodně idealizovaná, a to nejen tímto filmem, ale i mnohými jinými - černobílými, seriály apod. Přesto však toto období má nějaké kouzlo, které mě uchvátilo a nenalomí ho ani mnohokrát omílaná pravda, že je doba zobrazována moc romanticky. V tomto filmu ale své dělá i vynikající herecké obsazení, scénář a samozřejmě staropražská - krásná, hudba. A trocha té komedie jako třešnička na dortu. Tak snad jen pro ty nereálné ideály a trochu víc nadsázky nedávám plné hodnocení. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Přezdívky jsou neslušné a blbne se po nich!!! Čím víckrát film vidím, tím se mi víc líbí. Až po několikáté projekci jsem zjistil jak má takřka dokonalý a promyšlený scénář, který graduje od samého začátku a ústí v perfektní pointu. Atmosféra staré Prahy snad nikde nebyla navozena lépe (promiňte mi, "Hříšní lidé...") - kostýmy, prostředí či dialekt. Karel Heřmánek neskutečně válí a skutečně JE Hubertem, přičemž ani ostatní nijak nezaostávají. Dlouho jsem "Fešáka Huberta" považoval za "pouhou" komedii. Pro Žižkováky je tento film biblí. Pro mne je (tedy kromě toho, že je to rovněž náramná sranda) silnou vzpomínkou na zašlou slávu opravdových chlapů, kteří se dnes už zřejmě nerodí. 100%. ()

Reklama

SZYslak 

všechny recenze uživatele

Já tyhle filmy prostě miluju. Skvělý Heřmánek, Kozderková i na Zedníčka se výjimečně dalo koukat. Báječná atmosféra Žižkova, jako byste tam byli. Málem bych zapomněl na Petra Kostku, Pavla Nového a jeho větu: Všechny moje flastry jsou jen za veřejný násilí pane inšpektor, to když dám po hubě ňákýmu fízlovi nebo jinýmu rošťákovi. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Karel Heřmánek a jeho další životní role po Smrti krásných srnců. Atmosféra Žižkova 30. lét minulého století se Ivo Novákovi dokonale podařila zachytit a Petr Hapka se postaral o dokonalou dobovou hudbu (je vidět, že byl žákem mistra Zdeňka Lišky a dokázal k filmům, ke kterým dělal hudbu přesně navodit atmosféru oné doby, ve které se film odehrával, tak, jak to dělával i mistr Liška). Výborné figurky ztrvárnili také policejní inspektor v podání Petra Kostky a Lubomír Lipský jako zlodějíček, který si hraje na schizofrenika a nesnáší policajty. Další role jsou také trefně obsazeny a zahrány dokonale. Pohodovej film. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Klasická komedie v které je samotný vtip stavěn na chytrosti a ne na trapnosti jako je tomu převážně dnes. Hubert je prostě Hrabě ze Žižkova, který se dokáže dostat kamkoliv, získat cokoliv a ještě si užít zábavu s inspektorem Mourkem. Zároveň má film kvalitní herecké obsazení a mnoho skvělých scének. 4z5 ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Zora Ulla Keslerová (Růža Nejedlová) bola v čase natáčania tejto snímky manželkou autora hudby k filmu Petra Hapku. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama