Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Práce je vážně ta poslední šanc jak sehnat škváru, tak proč ztrácet glanc?“ Takový miniaturní český Podraz, který může žižkovským grandům navýšit hrdost s ohledem na „pochcánky“ z okolních čtvrtí a ostatní diváky osloví (zdánlivě) bezstarostnou prvorepublikovou atmosférou, rozverným humorem a osobitou hantýrkou (rajda, revírní, hauptrefa, sejřit, no bylo by to na tenčí slovník). Karel Heřmánek v 84´ zaválel a ne nadarmo mi ten hek do okna směrem k šmírující sousedce připomněl Jeho nejtemnější temnost, jistého vládce pekel.. „Stopy bot zná dláždění jen zřídka, smejvá je déšť i čas. Z otisků bot frajerů však kouká navždycky žižkovskej vzkaz…“ ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Já tě jednou nachytám, Fešáku, a až tě dostanu…“ - „Ale zatím můžete dostat tlustý vod šunky, pane inspektore!“ Nevím, jestli byl Heřmánkův Hubert fešák, ale frajer každým coulem určitě. Tahle postavě mě moc bavila. Ať už jeho přístupem k životu, noblesou či vytříbeným umem bezostyšně využívat nabídnutých situací či je vlastním přičiněním vytvářet. Kostkův inspektor mu sice není rovnocenným protihráčem, ale má své momenty („Já jsem dobrák…ale svině, Wurm!“). Krom postav film dále sází zejména na obrovsky pohodovou atmosféru, která je stejně jako hlavní hrdna pořádně nad věcí (a Hapkova hudba jí pomáhá, seč to jen jde). Pravda, asi jsem čekal, že se zasměju víc, ale zmíněná atmosféra s příjemným pocitem při sledování mi to celkem hezky vynahradily. A úsměvný, povedený konec se k filmu také hodil. Od Nováka jsem toho viděl příliš málo na to, abych mohl nějak srovnávat, ale v tomhle případě za mě spokojenost a solidní 4* navrch. „No a co chceš podnikat?“ - „Vobživa se vždycky ňáká najde…když to není práce!“ ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

...aneb jak sympatický žižkovský podvodníček s prvorepublikovou policií a strázněmi života chytrostí a vtipem bojoval. Pohodová komedie s pohodovým Karlem Heřmánkem v hlavní roli, Lubomírem Lipským coby "schizofrenním" takykamarádem a skvělou dvojkou Zedníček - Kozderková:) A opomenout pana komisaře Mourka, který je dobrák, ale svině, to bych zasloužil, aby si mě podala Černá Ruka:)) ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Komedie jak má být. Vtipné dialogy, charismatický hlavní hrdina ve skvělém podání Karla Heřmánka. Každá postava přiroste k srdci a herci zde přesvědčují, že není malých rolí . Všem za to děkuji od pana Kostky až po Václava Sloupa. Moje nejoblíbenější je dvojice Zedníček - Kozderková, kteří jsou roztomilí. To vše umocňuje atmosféra prvorepublikového Žižkova . Prostě tento film miluju. ()

gotham 

všechny recenze uživatele

Excelentní výkon Heřmánka a Kostky v podstatě zachránili kůži režisérovi, protože bez nich by ten film byl o dost slabší. Právě charisma těchto dvou herců udrží divákovu pozornost po celou dobu, i když hluchých míst se zde taky pár najde. Nicméně Hubert je příjemný klasický český film, kterému sice trochu chybí nápady, ale své kouzlo určitě má. 70% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Automobil, kterým ve filmu jezdí ředitel Union banky Bohumil Kropas (Jiří Holý), je 12válec kabrio sedan Hispano Suiza J12 (Francie) s motorem o obsahu 9 500 ccm. Vmax = 185 Km/h. (PavelKral)
  • Natáčeno v Praze - Žižkově, Karlíně, Rudolfínu a okolí Lipanské ulice. (M.B)

Reklama

Reklama