Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na Fešákovi je nejzajímavější, jak dlouho se mi vyhýbal, ačkoliv jde o titul, který se více méně pravidelně objevuje v nabídce televizních stanic třikrát do roka. Režisér Novák použil vizuál a atmosféru ze Sequencových Hříšných lidí města pražského, jen je posunul do komediální polohy. Druhým zdrojem inspirace byla tvorba Karla Kachyni, který se často nostalgicky vracel do doby svého dětství. V porovnání s oběma slavnými zdroji je ale vidět, že výsledek poněkud pokulhává. Působí to spíš jako promenáda prvorepublikových figurek, někdy zajímavých, někdy spíš strejcovsky provinčních. Scénkám většinou schází lehkost a scénář je tak nějak nedotažený. Výsledek zachraňuje spolehlivý výkon osvědčených herců typu Heřmánka, Kostky a Somra. V porovnání s českou tvorbou posledních dvou dekád se ale přece jen přikláním k maličké čtvrté hvězdičce. Celkový dojem: 70 %. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príjemná komédia, ktorá nás zavedie do sivej zóny na hrane zákona, kde sa ako ryba vo vode pohybuje náš hrdina švíhácky podvodníček Hubert Hrabě. So šarmom sebe vlastným prevezie inšpektora Mourka a bandu jeho nohsledov, ktorí sa mu chcú dostať na kobylku. Kvalitná produkcia a dobré herecké výkony sú štandardom. 75% ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Já tě jednou nachytám, Fešáku, a až tě dostanu…“ - „Ale zatím můžete dostat tlustý vod šunky, pane inspektore!“ Nevím, jestli byl Heřmánkův Hubert fešák, ale frajer každým coulem určitě. Tahle postavě mě moc bavila. Ať už jeho přístupem k životu, noblesou či vytříbeným umem bezostyšně využívat nabídnutých situací či je vlastním přičiněním vytvářet. Kostkův inspektor mu sice není rovnocenným protihráčem, ale má své momenty („Já jsem dobrák…ale svině, Wurm!“). Krom postav film dále sází zejména na obrovsky pohodovou atmosféru, která je stejně jako hlavní hrdna pořádně nad věcí (a Hapkova hudba jí pomáhá, seč to jen jde). Pravda, asi jsem čekal, že se zasměju víc, ale zmíněná atmosféra s příjemným pocitem při sledování mi to celkem hezky vynahradily. A úsměvný, povedený konec se k filmu také hodil. Od Nováka jsem toho viděl příliš málo na to, abych mohl nějak srovnávat, ale v tomhle případě za mě spokojenost a solidní 4* navrch. „No a co chceš podnikat?“ - „Vobživa se vždycky ňáká najde…když to není práce!“ ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Když jsem se tak letmo podíval na hodnocení některých zdejších kolegů, kteří volili tři a méně body, musel jsem se nad tím pousmát, když si uvědomím, že toto je jedna z našich nejlepších komedií pojednávající o době před druhou světovou válkou, ale také jedna z nejlepších komedií celkově. Kromě výtečného scénáře, který do sebe přesně zapadal, není možné najít jediné hluché místo, jedinou minutu, kdy by se člověk nudil. Naopak, celý film mi utekl natolik, jako kdyby měl místo hodiny a půl daleko kratší stopáž. Co scéna, to hláška, a to, co předváděl pan Heřmánek, pan Kostka nebo pan Lipský, by jim mohly závidět a obdivovat je i ty největší hvězdy z Hollywoodu. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Práce je vážně ta poslední šanc, jak sehnat škváru, tak proč ztrácet glanc?" Jedna z nejlepších Heřmánkových rolí. Jemu ty prvorepublikové situace a manýry naprosto sedí. Tato komedie patří ke zlatému fondu naší kinematografie stejně jako třeba Hříšní lidé města pražského, Rozpuštěny a vypuštěný atd... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Eva Hudečková propůjčila svůj hlas kolegyni Zoře Ulle Keslerové. (pávek)
  • Natáčeno v Praze - Žižkově, Karlíně, Rudolfínu a okolí Lipanské ulice. (M.B)

Reklama

Reklama