Anna Karenina

USA, 1935, 95 min

Clarence Brown

• Houdini

Mussoliniho pohár(9.12.2005)

Podle Tolstého rozsáhlé literární klasiky vzniklo dějově značně okleštěné a vnitřním potřebám filmu přizpůsobené slavné to drama z vysoké petrohradské společnosti. Nicméně i přesto zde nepůsobí okatě rušícím, zkratkovitým dojmem. Film se výlučně soustředí na rozehrání osobní tragédie Anny a její osud je zprostředkován v silném a sugestivně jímavém duchu. Greta Garbo v titulní roli milující matky; nešťastné manželky svého pragmaticky smýšlejícího muže; a posléze vášni charizmatického hraběte zcela propadnuvší ženy; ztělesnila jednu z nejvýraznějších a svému hereckému potenciálu nejvděčnějších postav. Rozehrála v ní celou tragiku a osamělost ženy, která je navzdory dobovým konvencím a všeobecnému veřejnému odsudku poslušna jen svých citů, na čemž ztroskotává.(8.4.2006)

Ve své době jistě nadčasové dílo. Svazek manželský byl brán jako svátost kterou bylo možné rozvázat jedině smrtí jednoho z partnerů. V dnešní době již film působí poněkud vyčpěle. Hlavní hrdinka volí mezi vlastním dítětem ale životem v utrpení a vlastním štěstím ale bez dítěte, což se jí nakonec stane osudným. 80%(17.12.2008)

Oproti knize střídmé a stručné, nicméně působivé a SKVĚLE zahrané.(26.5.2009)

V americké velkoměstské kavárně – snad při čekání na aperitiv – blazeovaně převyprávěný Tolstého román. Ze strhující fresky zbyla jen klíčová dějová linka, pár postřehů lokálního koloritu, tresť z osudů a povah dalších postav. Hlavní hrdinové nebyli dostatečně psychologicky prokresleni (silná redukce postihla především schematicky podaného Annina manžela), zmizelo venkovské prostředí (coby kontrapunkt k devastujícímu městu) a počínaje Anniným příjezdem lze směle a bezchybně očekávat její tragický konec. Jako by nebyla žádná další možnost. Greta Garbo sice skvěle vyjádřila věčnou nesnesitelnost a nespokojenost hrdinky s dosaženou krásou, její sklon k podléhání jakési imaginární, spíše tušené a za konkrétní možnosti se maskující touze (z rodiny utíká k milenci, ale ani tam nedosahuje trvalého štěstí, vyciťujíc, že i jeho život (podobně jako život jejího manžela) má oblasti, kam ona nemůže dosáhnout, a to je mužova povinnost vůči Vlasti a nadosobní Pravdě), ale vzhledem k nedostatečné prokreslenosti dalších ženských postav (především Kitty Ščerbacké) se pak dojem z Anny zobecňuje a ústí v pesimistický obraz ženství, ne zcela v Tolstého intencích.(29.4.2010)

Garbo to zahrála skvěle a divák tak ochotně akceptuje i to, že typově do role naprosto nesedí. Vronský mě nepřesvědčil ani vzhledem a jeho představitel výkonem, že se jedná o oslnivého muže, kvůli kterému je někdo ochoten zahodit celý další život. Já bych kvůlí němu nazahodila ani stírací los. Skvělá je počáteční scéna, takhle si "pije jako carský důstojník" představuji v praxi.(1.3.2011)

přes slušné herecké výkony (když si vzpomenu, jak se "hrálo" ve stejné době u nás !) působí díky scénáři nebo možná spíš střihu celek zkratkovitě a konání hlavních hrdinů nepřesvědčivě(7.4.2006)

Prestoze (jak uz jsem mnohokrat zminoval) disponuje Greta Garbo asi nejkrasnejsima ocima mezi hereckami zlateho veku, zde toto nestacilo. Nerikam, ze se Tolstoj primo obraci v hrobe, ale urcite se tam alespon trosku osiva... Chapal jsem pohnutky manzela i milence (Karenin)Vronsky) velice dobre a jasne, ...ale zeny jsou senzitivni stvoreni a jejich cile/pohnutky jsou pro obycejneho cloveka tezko rozsifrovatelne. :-)(24.7.2011)

Bezpochyby jedna z nejvýznamějších rolí Grety Garbo. Atmosféra Carského Ruska byla navozeno docela dobře. Na pohled pěkné byly plesy, hostiny, vynikající byly dostihové závody. Anna Karenina musí volit mezi svým synem a milencem. Žádný happy end se ani tentokrát nekoná a skončí to jak to skončí. Překvapilo mě, že vzhledem k tématu a stáří film nebyl nudný. Stopáž taky snesitelná.(31.12.2008)

4,5* na tehdejší dobu opravdu úžasný film. Skvělé kostýmy a celkově výborní herci.(29.7.2010)

Hodnotenie prihliada aj na rok vzniku. Herecké výkony hlavnej hrdinky, ale aj vedľajších postáv sú veľmi dobré. Kratšia stopáž filmu nemohla toto dielo Tolstého ukázať v plnej šírke, preto však môže byť zaujímavé aj pre dnešného diváka.(1.5.2011)

Pominu-li poněkud trapné kulturní vložky, vrtá mi hlavou, jak může někdo skočit pod vlak, který se od něj vzdaluje? Přesto mě film příjemně překvapil, hlavně díky přesvědčivému výkonu Grety Garbo.(15.8.2009)

Aj keď to má s románom Anna Karenina od Tolstého málo spoločné, na film som sa tešil, dielko ma nesklamalo, Greta nebola bohvieaká krásaviva, no mala svoje kúzlo, ktoré vpečatila aj AK(23.4.2011)

Tolstého kronika tragickej lásky je akoby šitá na mieru excelentnému výkonu Grety Garbo, s výbornou podporou Fredrica Marcha v úlohe jej milenca, Basila Rathbonea v úlohe manžela a Freddie Bartholomewa v úlohe jej zbožňujúceho syna. Existuje ešte jedna verzia adaptácie, natočená s Gretou Garbo ešte predtým a volá sa "Love". Režisér Clarence Brown centruje celý film okolo svojej obľúbenej herečky, kúpajúc Garbo v jemnom svetle, ktoré akoby hladilo jej klasické črty. Greta je nezabudnuteľná v úlohe Anny, ktorej túžby sú ničené rigidnou a bezcitnou spoločnosťou. Postava Grety Garbo je úplne smutná, iba v scénach s elektrickým Marchom prejavuje bezstarostné šťastie. Už nenazdobená v extravagantných kostýmoch, typických pre jej nemé filmy (ktoré jeden vtipkár označil za „reklamu divadelného kostyméra“), tuto si oblieka luxusné ale krotké rúcho, ktoré ladí s jej zmierneným hereckým štýlom. Producent David O. Selznick puntičkársky a verne vyložil adaptáciu Tolstého diela s prepychovými a autentickými scénami a kostýmami. Herecké obsadenie a technické záležitosti podliehali častým zmenám, kým Selznick nevytvoril báječnú technickú a kreatívnu zmes, ktorá robí film tým, čím je. Selznick mal problémy s Marchom v obsadení ho do roly Vronského. 37-ročný herec práve dokončil film „We Live Again“ (1934) (prerobený z „Resurrection“) a bol unavený z tohto epického diela. Povedal Selznickovi, že v „Anne Karenine“ bude hrať iba vtedy, keď mu to jeho šéfovia prikážu. Teda mu to prikázali a on podal dokonalý výkon. Selznick sa snažil vyhovoriť Grete Garbo účasť vo filme, pretože ju chcel do svojho filmu „Dark Victory“ (1939)(nakoniec v ňom pre Warner Brothers hrala Bette Davis). George Cukor bola Selznickova jednotka na poste réžie, ale Garbo si vybrala Browna, svojho obľúbeného a taktiež sa prihovorila za Williama Danielsa, ktorý bol známy pod prezývkou „kameraman Garbo“. Čo Garbo chcela, to aj dostala. Výsledkom je majstrovské dielo filmu.(6.10.2011)