Reklama

Reklama

Den nezávislosti

  • USA Independence Day (více)
Trailer 1
USA, 1996, 139 min (Special Edition: 153 min)

Obsahy(1)

Je druhého července, letní den jako každý jiný... dokud bez předchozího varování nepadnou na Zemi obrovské stíny. Otázka, zda jsme ve vesmíru sami, je zodpovězena - během pár minut se životy všech lidí na celém světě změní jednou provždy. Stejně šokující jako samotný příchod mimozemšťanů je i naprostá nepřipravenost světa na události, které mají následovat. Pouhý den po svém nenadálém příchodu se obrovské vesmírné lodě nad největšími městy planety chystají zaútočit. Kam dosáhne jejich ničivá síla, zbude jen pár trosek bez života. Není pochyb o tom, že bude lidská rasa během několika dnů vyhlazena... pokud jim v tom ti, kterým se dosud podařilo přežít, nedokáží jen se svou podřadnou výzbrojí, důvtipem a odvahou zabránit. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 098)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepsi film Rolanda Emmericha a jeden z nejlepsich filmu v katastrofickym zanru. I kdyz tu je spousta "osudovejch" projevu, prevazne od prezidenta, ktery misty pusobi az smesne, dokaze si film drzet urcitej nadhled a bavit i pri svy mozna trochu zbytecne dlouhy stopazi prakticky po celou dobu. Triky jsou na hodne dobry urovni, herci se snazi, Bill Pullman je sympatak a Will Smith obcas da nejakou tu cool hlasku. Nejlepsi je, samozrejme, kdyz se utoci na mimozemstany, cehoz je nejvic v posledni pul hodine, ale i sceny, kdy se jen keca, jsou vcelku zabavny, diky slusny hudbe a ne uplne stupidnim dialogum. Ale samozrejme se od filmu nedaj cekat nejaky velky moudra, jedna se proste o skvele zvladnutej popkorn, kde jsou americani opet ti nejlepsi. Ale je to fuk, kdyz je to tak skvela zabava. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdo by chtěl v tomto sci-fi thrilleru hledat nějaké životní moudro, bude těžce zklamán. Jde totiž o čistokrevnou popcornovou podívanou, při které je doporučeno nepřemýšlet nad tím, co se na plátně nebo v TV děje a prostě jen hltat a hltat (očima). A tady toho k hltání je opravdu hodně. Záplava supermoderních triků se na člověka z plátna doslova vylije a chvílemi je jich tolik, že je divák ani všechny nepostřehne. Po této stránce - všechna čest. Co mě ale (jako už mnohokrát) dokonale odrovnalo, to je ten americký patriotismus. Pro mě osobně už je to ta nejzprofanovanější věc na světě. Ale ještě více mě začínají unavovat američtí prezidenti - akční hrdinové. Pro mě osobně je daleko realističtější skutečná návštěva mimozemšťanů na Zemi. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejzábavnější a nejvelkolepější invaze šmejdů z vesmíru. Scénář je plný patosu, hrdinských proslovů, ale i nadsázky a vše funguje na jedničku z hvězdičkou. Efekty jsou po celou dobu špičkové, Will Smith je gangsta, Jeff Goldblum je eko, Bill Pullman je ultimátní prezident Spojených států, extrémní sympaťák, milující manžel a rodič, pravdomluvný politik, pro svůj národ hrdina do posledního dechu. Tedy přesně zapadá do tohoto opakujícího se amerického snu o tom, jak nakopou zadky jakémukoliv světovému nepříteli. Ženské osazenstvo taky nijak nezaostává, jen ta prezidentka Roslin mohla dostat více prostoru, ale další dvě ho mají dost a povinnou vztahovou a emoční výplň zastupují tak, jak je v tomto druhu filmů třeba. Celkově je tedy toto sci-fi příkladem parádní explozivní fantastické akce, která se napoprvé určitě neomrzí a vlastně se neomrzí nikdy. Osobně mám ale stejně nejraději první temnější část. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

První skutečný EMMERICH hodný toho jména. Hrdinný prezident, hrdinná Amerika, tupí mimozemšťané, zneuznaný vědec coby horlivý třídič odpadu coby zachránce matičky Země, Will vítej na Zemi Smith, mimozemská technika užívající OS Windows 95 a tak dále. Sranda na ntou. "Ja štycky šikala emericka fojak, topra fojak." Ale co když to ten Emmerich dělá schválně? Co když je pro něj to vlastenectví jenom záminka, jak si ve filmech trochu poničit pár US městeček a známých budov, když už se to Němcům za války nepovedlo? :)) To by ovšem nesměl natočit Patriota. Ale je to lákavá představa... :)) P.S. Výborné je pustit si hned potom Mars útočí. P.P.S. "Na Jóžina z Bažin, koho by to napadlo, platí jen a pouze práškovací letadlo." EDIT 13.9.2012: U světla dnešních následovníků v oboru invaze vesmírného šmejdu (Battleship) se musím slitovat a nějakou tu hvězdičku přece jen hodit. Při všech svých nekvalitách má přecejen ID jakž takž lineární děj, určitou vnitřní logiku a přecejenom na to dneska můžu myslet s jistou nostalgií. EDIT 14.12.2015: Dneska jsem viděl teaser na sequel (ne, fakt si nepotrpím na cizí slova ani ad hoc) a nostalgie pracuje, zatr sakr, já tomu dám dvě :) ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

S odstupem času (a především v kontextu další Emmerichovy tvorby musím film hodnotit výrazně lépe, než před lety, kdy jsem jej jako puberťák těžce odstřelil, protože mě štvalo klišé na klišé, zoufalý scénář a pod. Film ani po 17 letech příliš nezestárnul a Emmerichovy tradiční propriety, tedy útok na národní integritu skrze destrukci monumentů (kterou Emmerich z pozice neameričana vlastně docela hezky glosuje) a klišé dovedené až k samotné absurditě se objevují už v roce 1996, což mě v době premiéry štvalo, ale dneska si to užívám stejně, jako třeba u 2012. Scénář je ale pořád místy na pytel. ()

Galerie (192)

Zajímavosti (108)

  • Keď Steven Hiller (Will Smith) kráča k havarovanej vesmírnej lodi, má rukavice, no keď mimozemšťana udrie päsťou, odrazu ich nemá. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v: Los Angeles, Fontana, Windsor (Kalifornia, USA), Blue Ridge (Georgia, USA), New York (New York, USA), Colorado Springs (Colorado, USA), Dallas (Texas, USA), Grants Pass (Oregon, USA), Michigan City (Indiana, USA), Philadelphia a Pittsburgh (Pensylvánia, USA), Sydney (Austrália), Tooele a Wendover (Utah, USA), Socorro (Nové Mexiko, USA) a Washington (okres Kolumbia, USA), ako aj v Keni, Švédsku a na Islande. Natáčanie sa začalo 28. júla 1995 a skončilo 2. novembra toho istého roku. (Arsenal83)
  • Vo filme nie je prezident (Bill Pullman) informovaný o existencii Oblasti 51 a myslí si, že sa jedná o výmysel. Oficiálne bola existencia Oblasti 51 totiž priznaná až v roku 2013. (ČSFD)

Související novinky

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

Po Ready Player One jde do kin i Armada

Po Ready Player One jde do kin i Armada

04.04.2018

Leckdo se bál, že se z adaptace Ready Player One vyklube brutální propadák. Film už má však na kontě 186 milionů dolarů a měl by s klidem nastřádat půl miliardy, takže Steven Spielberg opět skončí v… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Koncert filmové hudby PFO

Koncert filmové hudby PFO

26.04.2016

Pražský filmový orchestr s dirigentem, zakladatelem a multiinstrumentalistou, Jiřím Koryntou přináší další koncert věnovaný výpravné hudbě nejznámějších hollywoodských filmů už 21. května od 19.00 ve… (více)

Reklama

Reklama