Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

oje 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu s nálepkou „reálněji už to natočit nešlo“ mám trochu rozporuplné pocity. Celkem nudný začátek a alsheimerova kamera nepůsobí efektivně, jako spíš amatérsky. Nepřítelem se pak stává podivná nákaza, která rozhodně není takový strašák, jako kdyby okolo běham kdosi s pilou dvoumužnou. Ke konci už je to dějově lepší thriller s množstvím otazníků, morálními dilematy a kolotočem vzájemné nedůvěry, přesto tomu všemu hodně ubírá taková až moc jednoduchá a podomácká režie, která nenechala do atmosféry pořádně promluvit ani ty pěkné okolní lesy. Lepším lesním dobrodružstvím je klenot Záhada Blair Witch. Alternativa: Blair Witch Project, Villmark. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No tývole doprdele..tohle mi strašně dlouho leželo na disku protože jsem vůbec netušil o co jde a na první pohled podle screanů to nevypadalo moc záživně.. Teď jsem se k tomu dokopal a docela mě to odstřelilo... Jedno z mých vůbec nejoblíbenějších sci-fi-hororových témat(to už je vlastně samostatný subžánr) podané tak bravůrně, s vypiplanou atmosférou, krásně paranoidní kamerou, uvěřitelně napsanýma a zahranýma postavama, že z toho jde fakt mráz po zádech..... Tohle rozhodně není vykrádačka ale prvotřídní švédská variace na dané téma... A jen tak mimochodem, přirovnávat to k Blair witch je fakt docela mimo: Není to FF, má to úplně jiný děj a téma-jediný společný prvek je to prostředí lesa(víc ani ťuk)......... Jako film za 4, v rámci(sub)žánru 5 = Po dlouhé době mě něco fakt chytlo, padla na mě ta mrazivá paranoia, nebylo mi u toho příjemně a postavám jsem držel palce div jsem si je nerozmačkal. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

SPOILERY___ Snaha o realističnost se myslím povedla. Herecké výkony působí jako nevýkony, tudíž dobře a přirozeně. Líbí se mi postupná gradace, dokonce jsem si i zvykl na tu roztřepanou ruční kameru. Jednoduše atmosféru to má velmi drtivou. Co však trochu kazí celkový zážitek, je příběh. Máme pětici vědců, kteří se dostanou do zapomenuté oblasti Švédska, tam objeví cosi položivého a něco neznámého (možná nějaký parazit nebo vir, kdo ví). Ten si libuje v horkých oblastech a způsobuje změnu chování svého hostitele. Máme první zádrhel: když ten brouk zlikvidoval všechny larvy, měli by se tedy navzájem taky pozabíjet, ne? Další chybou je chování postav. Já osobně, kdybych si měl s něčím podobným poradit, ihned bych se snažil dostat někam, kde seženu pomoct. A to bez ohledu na to, jestli startuje nebo nestartuje auto. Jako celek na mě Okanda působí určitě nadprůměrným dojmem a pro fanoušky Záhady Blair Witch nebo The Thaw doporučuju. 65% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o spatlaninu snad pěti možných subžánrů hororu a sci-fi, stejně je to docela hodně dobré. Film hraje zejména na atmosféru, to nejvíce. Pak je to trocha toho hnusu, chlad přírody, děsivé neznámé cosi ... Ne, že bych se u toho kdo ví jak bál, ale svoji hororovou a strašidelnou složku film rozvíjí velmi dobře. Osobně se mi to líbilo a že je to vykrádačka už několikrát viděného mi tentokráte nijak zvlášť nevadilo ... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Táákže.. Okanda není vůbec špatný Film.. Jedná se o nízkorozpočták s né příliš kvalitním obrazem a Kamerou.. Také jsem si zavzpomínal na Villmark a Apollo 18. Něco venku mění chování postav.. Zvláštní druh jakéhosi Embrya, nevím co to bylo.. Každopádně Atmosféra místy slušná, Ale, že by mě to chytlo za srdce? To bohužél né ()

Zajímavosti (2)

  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)
  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)

Reklama

Reklama