Reklama

Reklama

Laře Croft (Alicia Vikander) je 21 let a právě zdědila obrovské obchodní impérium. Její otec, bohatý šlechtic a známý dobrodruh, Lord Richard Croft (Dominic West), zmizel beze stopy před sedmi lety, když byla ještě dítě. Od té doby se marně snaží najít nějaký smysl svého života. Když si přečte záhadný vzkaz, který jí otec zanechal, rozhodne se opustit Londýn a vyrazit do neznáma, aby přišla na to, co se jejímu otci doopravdy stalo. Vydá se po jeho stopách hledat legendární hrobku na mýtickém ostrově někde poblíž japonského pobřeží. Tato mise ale nebude jednoduchá – už jen dostat se na záhadný ostrov stojí Laru velké úsilí. Loď, která ji měla dopravit na pevninu ztroskotá v silné bouři a Lara se ocitá sama uprostřed neznáma, vybavená jen ostrým nožem, pevnou vírou a vlastní tvrdohlavostí. Pokud se jí podaří překonat své vlastní limity a přežít toto nebezpečné dobrodružství, stane se z ní skutečný Tomb Raider. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (920)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Pôvodné dva diely si už takmer nepamätám, to boli úplne nevýrazné filmy bez akéhokoľvek väčšieho kladu, ale táto najnovšia adaptácia úspešnej počítačovej hry je už predsa len vyššia úroveň. Výraznejšie sklamať tu môže vlastne jedine fakt, že tu absolútne nič neprekvapí, ale pri dobrodružnom filme tohto typu mi to takmer vôbec neprekáža. Hlavne, že už od úvodných minút si poctivo naplňuje všetko, čo od podobného filmu očakávam, na nič sa zbytočne nečaká, zoznámenie s hlavnou hrdinkou, ktorá aj napriek svojim schopnostiam a znalostiam pracuje ako obyčajný kuriér je viac, než sympatické, nejaká záhada so snahou ju vyriešiť príde už čoskoro a potom sa to už naplno rozbehne, cesta na ostrov a celý pobyt na ňom so všetkými problémami sú dobre zvládnuté, ja tu jednoducho nenachádzam žiadny väčší problém. Film si do bodky splní všetko, čo od neho len môžem chcieť, pokiaľ nemám nejaké prehnané očakávania. Nie sú tu žiadne hluché miesta, zaujímavé sekvencie prichádzajú pomerne často a v pravidelných intervaloch a navyše to skvelo funguje aj ako tá adaptácia, plno scén je svojim štýlom ako vystrihnutých z počítačovej hry. Takže v tomto som nadmieru spokojný. S obsadením tiež nemám väčší problém, Alicia Vikander sa síce na túto postavu moc nehodí a moc som jej tú akčnosť a dobrodružnosť neveril, ale predsa len je to dostatočne dobrá herečka, aby to utiahla, na cestách jej pomáha môj obľúbený Daniel Wu, nesklame ani jej otec Dominic West a ani záporáci nie sú zlí, žoldnieri ma vždy bavia, len ten hlavný, Walton Goggins ma moc nebavil, nemá až taký rešpekt. Celkom spokojný som aj po stránke akcie, žiadna síce nedokáže skutočne nadchnúť, ale je jej tu dosť, je slušne natočená a hlavne až prekvapivo rozmanitá. Nechýbajú tie pravé dobrodružné scény, v ktorých sa behá, skáče a padá, ale aj nejaké tie súboje a prestrelky. Najviac ma asi bavilo to pobehovanie s lukom, ale celkovo sa na akciu dobre pozerá. Režijne tu tiež nemám žiadny problém, atraktívny vizuál, skvelé tempo a dobre zvládnutá akcia, tu sa dajú vytknúť len zanedbateľné detaily. Takže Tomb Raider určite nie je film, ktorý by som chcel pozerávať opakovane, nie je to úplne môj žáner, ale celkovo som rozhodne spokojný, film splnil presne to, čo sa podľa traileru aj dalo čakať a ja od dobrodružného filmu viac nepotrebujem. 73% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nová Lara Croft je hodně fajn a svou předchůdkyni strká snadno do kapsy. Akce je zcela určitě lepší, honičky svižnější a výborně sestříhané a Alicii bych z fleku označil za momentálně číslo 1 co se týče ženské části žebříčku. Díky Vikander je novější Lara mnohem méně prošpikována sexepílem, nevyžívá se v ukazování svého šatníku a sází se nejvíc na opravdové dobrodružství ve stylu Indiana Jonese a jak dobře všichni víme, těchto filmů není nikdy dost. Každý trošku kvalitnější přírůstek je okamžitě vynesen do nebes. Jsem za podobný film moc rád. Hlavní hrdinka pořád někam a před něčím utíká a snímek poprvé zpomalí až někdy po hodince, aby závěrečných 30 minutek doklepl ve stylu Poslední křížové výpravy. Obsazení ok, režisér mě moc neříká, ale úlohu zvládl. Warneři potěšili spuštěním této série a určitě bych ocenil i pokračování. 70% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Doktore Henry Waltone Jonesi Juniore, prosím vás, vraťte se.. Film podle počítačové hry má vždycky u nohy přivázanou těžkou kouli a Uthaug jde ještě ke všemu zapomnění přímo do náruče. Kašlu na „větší množství ustavujících celků a vůbec větších rámů, kdy nástřihy na detaily mají tendence zpřesňovat plynulost informačního toku“, když T-X Vykradačka hrobek nemá čím uchopit za srdce a bohužel ani za koule. Postrádal jsem nadhled, důvtipnější příběh a především nějaké kouzlo, které by mě donutilo byť jen jednou jedinkrát se k Laře někdy vrátit. Takže zatímco třeba žánr westernu si v 21.století prochází renesancí, ten dobrodružný na ni stále marně čeká. A nebo přišla a já starý konzervativní blb si toho nevšimnul.. P.S.: Mezi řádky čtu, že je tady spousta do uklízení žhavých uživatelů, co by rádo vyklepalo Fassiemu matraci.. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Klasické postupy v moderním kabátku. Velice často se v mozku zapínají signály, které upozorňují na podobnost s Indiana Jonesem, ale není to právě to co jsme chtěli, aby měla Lara DNA dobrodružné klasiky a opisovala tam kde má? Nový Tomb Raider je bezpochyby nejpodařenější videoherní adaptace a douvám, že si vydělá na pokračování. Restart klasické videohry s prsatou archeoložkou byl totiž to nejlepší co ji potkalo a i když film jde tou samou cestou nevadí to. Ano prakticky ničím nepřekvapí a nepřetáčí tachometr, ale od prvního dílu potenciální série jsem přesně v tohle doufal. Fantasticky obsazená Alicia Vikander působí uvěřitelně jak ve fajn holka od vedle póze tak i v roli rodící se dobyvatelky ztracených hrobek. Hlavní padouch je pak příjemně uvěřitelný (Goggins je jako korporátní figura s pochopitelnou motivací skvělý). Režisér Roar Uthaug se díky sázce na jistotu (co se příběhu týče) mohl věnovat postavám a zbytečně nebudovat vesmír. Exotika v podobě čínsko/japonských lokací a legend zaujme uvěřitelným vyústěním (nad kterým raději více nehloubat) i časovou odtržeností od zbytku světa. Angelina se může jít zahrabat. Těším se na další díl. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Rodinná pohodička. Hlavním hrdinou je sice žena, větší koule každopádně film mít mohl - noha na plynu a větší míra špinavého "nesersestim" trochu chyběj, stejně jako šance, že byste si na film za týden vzpomněli. Jinak moc pěkně nasnímané prznění hrobek, na nějž se Alicia fyzicky skvěle připravila (jo, konečně jednou nevypadá akční hrdina v akčních scénách nepatřičně) a Goggins se asi ani připravovat nemusel, páč skvěle záporákuje už jen tím, jak vypadá. Poslední scéna mňamka pro gamery, dík. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (26)

  • Název filmu se objeví až na úplném konci. (UncleMorty)
  • Navzdory nepříliš uspokojivým tržbám bylo v plánu natočit pokračování. V roli Lary se měla znovu objevit Alicia Vikander, o scénář se měla postarat Amy Jump a režírovat měl její manžel Ben Wheatley. Dvojka se měla filmovat v Anglii, Číně, Finsku a v Jižní Africe, a to během roku 2020, přičemž s premiérou se počítalo na rok 2021. Kvůli pandemii covid-19 musela být produkce odložena, studio Warner Bros. projekt opustilo, stejně tak i scenáristka a režisér, které měla nahradit Misha Green – ta k filmu napsala scénář, pokračování s pracovním názvem „Tomb Raider: Obsidian“ se ovšem realizace nakonec nedočkalo, jelikož společnosti MGM (která stála i za tímto dílem) vypršela roku 2022 práva na sérii Tomb Raider. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

28.01.2023

Herním adaptacím se po letech nezdarů a posměchu začíná mimořádně dařit. Sony slaví úspěch s Uncharted nebo The Last of Us, Netflix zase s Arcane podle světa League of Legends, no a Amazon teď zkusí… (více)

Druhý Tomb Raider je mrtvý

Druhý Tomb Raider je mrtvý

29.07.2022

Adaptace herní série Tomb Raider se bude oficiálně znovu rebootovat. Chystané pokračování s Aliciou Vikander (Jason Bourne) se tak bohužel ruší, jelikož studio MGM, které bylo nedávno koupeno… (více)

Reklama

Reklama