Reklama

Reklama

Jurský svět

  • USA Jurassic World (více)
Trailer 3

Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace. Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití. (CinemArt)

(více)

Videa (32)

Trailer 3

Recenze (1 849)

castor 

všechny recenze uživatele

Když už bych si musel vybrat, vždycky raději sáhnu po Spielbergovi léta páně 1993. Sic k téhle látce tvůrci přistupují s poměrně pevnou rukou, sebevědomím a neunavují nás kdejakou popcornovou šíleností, i tak mi chyběla dravá a krvavá podívaná, protože dinosauři draví a nebezpeční jednoduše jsou. Monstrózní zábavní park lehce ztrácí návštěvníky, přitáhnout je má uměle vytvořené stvoření Indominus Rex, prostě ještě větší hora masa. Jenže nejnovější atrakci se podaří utéct z výběhu a na pořádný malér je zaděláno. Jedna z šéfek Bryce Dallas Howard tak v nastalém zmatku hledá dva synovce, možná najde lásku (Chris „jsem v kurzu“ Pratt) a nakonec se i bez dostatečné podpory scénáře všichni obejmou. Pro mě prostě pásová výroba, a ač má zřejmě režisér Spielbergův originál hodně rád, cítil jsem jen řemeslně slušně odvedenou práci, bez překvapení a bez opravdu šokujících scén, bez emocí a bez čehokoli, co by jen přiblížilo nějaké blockbusterové revoluci. A hlavně je šitá na míru spíš klukovi z osmé třídy. A tím už dávno nejsem. Nicméně to nadšení okolo dokážu pochopit. Slabé čtyři hvězdy!! ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Ve scéně, kdy se Owen kouká z očí do očí se "svým" raptorem, si měli podat ruce jako prezident a Marťan v Mars útočí. Úplně slyším ten dialog: "Člověk a dinosaur. Copak bychom spolu nemohli vycházet?" Skoro to tak bylo, jen to potřesení tlapama mi chybělo. Jinak to byla cvokárna, ve který za sebou zásadně nikdo nezavírá dveře. Všechno se začíná hroutit, hlavní menedžerka dělá jednu kravinu za druhou a vlastně jsem ani nepostřehl, kdy že to najednou stála na té dobré straně a čím si to zasloužila. Že by někdo spouštěl nějaká rozumná opatření? Ani nápad, jen klasický záporák, co chce využít získané poznatky pro "divizi biologických zbraní" (jaká škoda, že se postava Vincenta D'Onofria nejmenuje Burke a společnost Weyland-Yutani), geroj, co celý film nosí flintu na zádech, aniž by jí nějak rozumně použil, ba ani když by třeba mohl někomu zachránit život, ne moc zajímavý sourozenecký pár (proti originálu slabota) a tuna zbytečného komparsu. První film byl sice jen odvar z knihy, ale pořád dokázal zachovat alespoň stín myšlenky o tom, že řídit systém s nejasnými vstupy nejde. V Jurassic World není myšlenka veškerá žádná, protože představu, že vše uřídí mezidruhové přátelství, myšlenkou nazvat nemohu. Nechte už tu knihu pro Darwina spát. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Asociální super-double-saurus rex vrací sérii do hry, a celkově je to nejen dobrá reklama na všechno od Starbucks po Jimmy Fallona, ale taky pořádná dobrodružná jízda v té nejlepší 90s tradici, se vším co od zábavnýho kina chcete. Ten godzillí velemutant mě v trailerech spíš zděsil, ale tady dává perfekt smysl a vnáší do Parku nový rozměr. Příště bych bral regulerní dino-kalypsu, rozházet je po planetě jako zombíky a lovu zdar. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zábavný, napínavý, dojemný, důstojný, skvělý. Jurský svět dopadl nejlépe jak mohl. Bez sebemenšího problému odsýpající scénář, pečlivá režie s citem pro střídání vážnějších i odlehčených momentů, spousta nostalgie, ale zase ne taková, aby se film zbaběle spoléhal jen na ni, nové nápady, vynikající sympatičtí herci, zkrátka vše je, jak má být. Navíc trailery zdaleka neukázaly vše, takže není nouze ani o překvapení (pro mě nejlepší momenty filmu). Jsem rád, že se to Colinu Trevorrowovi tak povedlo a všem pochybovačům vypálil rybník. A Michael Giacchino je také pašák, protože se na rozdíl od Dona Davise v Jurském parku 3 nesnažil napodobit Johna Williamse, nýbrž použil jeho motivy jako základní kameny své vlastní hudby, což byl ten nejlepší možný přístup.___P.S. Ovšem ty české titulky! Nevím, v jakých podmínkách je Petr Zenkl tvořil, ale aby se z triceratopsů stali "triceratoptoři a aby se ze samice indomina rexe stal samec, ač se o "něm" stále hovoří jako o "she", případně "it", to opravdu nebylo nutné.___P.P.S. Pro DVD vydání byly bohužel použity ty samé titulky bez jakýchkoliv oprav. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jurský Svět mi udělal obdobnou radost asi jako dítě, které si otevírá vánoční dáreček. Jurský Svět je skvěle vymyšleným blockbusterem ( překrásné atrakce), přál bych obdobný park navštívit. Dinosauři až hmatatelně a živě zpracováni a inteligentní Indominus Rex snad největší Bad ass creautura ve filmu vůbec, především jeho inteligenci bylo úchvatné sledovat ( kamufláž, oblafnutí senzorů, odstranění GPS). Chris Pratt opravdu nový Harrison Ford, správný a férový hrdina a role Indiána Jonese mu bude velmi slušet. Chválím i velmi solidní tempo, perfektní finále, které bere dech, na PG 13 poměrně drsné úmrtí a skvěle šlapající napětí s fungujícím empatizmem. Kdo si film nevychutná, nemá srdce, neumí se bavit a filmů by se měl nadobro vzdát. 100% ()

Galerie (113)

Zajímavosti (75)

  • Mezi vystřiženými skončila například scéna, v níž se Owen (Chris Pratt) a Claire (Bryce Dallas Howard) potírají dinosauřím trusem, aby je Indominus rex nemohl ucítit. (D.Moore)
  • Film je natočen v netradičním poměru stran 2:1. Nejčastěji používané poměry stran byly v době jeho vzniku 1.85:1 a 2.39:1. (gurmanfilmu)
  • Celosvětová premiéra proběhla 29. května 2015 v Paříži. (Varan)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Třetí Jurský svět až v roce 2022

Třetí Jurský svět až v roce 2022

07.10.2020

Odklady zásadních filmových premiér tenhle týden bohužel nekončí. Po odsunutí Bonda, Duny, několika DC filmů a Rychle a zběsile 9 (z dubna na květen) teď studio Universal posunulo také premiéru… (více)

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

23.06.2020

Colin Trevorrow teprve dokončuje třetí Jurský svět s podtitulem Dominion, koronavirus mu totiž přerušil produkci a jemu tak zbývá ještě několik dní natáčení. Mezitím už ale vymyslel koncept pro svůj… (více)

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Reklama

Reklama