Reklama

Reklama

Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států

(seriál)
  • Česko Americké století očima Olivera Stonea (více)
Ukázka z filmu 5
USA, (2012–2013), 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jako režisér a producent zůstal Oliver Stone věrný své pověsti kontroverzního tvůrce i ve střihovém dokumentu, který se v deseti hodinových dílech věnuje některým aspektům moderní historie USA. Spolu s britským scenáristou Mattem Grahamem a americkým historikem Peterem J. Kuznickem nabízí publiku kritický pohled na USA jako velmoc sledující napříč nejrůznějšími dějinnými situacemi – od 2. světové války po současnost – vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. Ze seriálu uvádíme třetí díl, věnovaný atomové bombě, a desátý díl, zabývající se přístupem prezidentů Bushe a Obamy k válce proti terorismu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (8)

Ukázka z filmu 5

Recenze (138)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Po těch několika tiskovkách a diskuzích, na kterých jsem za poslední dny měla příležitost vidět Olivera Stona, musím říct, že na mě nepůsobí jako demagog, ale jako člověk, který chce, aby lidé přemýšleli a nepřijímali automaticky to, co jim je předkládáno. A takovým způsobem by se mělo přistupovat i k tomuto dokumentu. Nesnažte se ho automaticky brát jako absolutní pravdu a nevíte-li toho moc o politice Spojených států od druhé světové války po současnost, zkuste si pustit ještě nějaký ten tradičnější dokument, který USA prezentuje jako vůdce světového míru. Stonův pohled je totiž vyhraněný, alternativní. Což ale neznamená, že nepravdivý. Fakta si podle svých slov nechával ověřovat ze dvou nezávislých zdrojů a jako student politologie musím hodnotit výběr lidí, které se v jednotlivých epizodách rozhodl citovat, nesmírně kladně, protože se všeobecně jedná o významné akademiky. Nicméně víte, jak to chodí. Mít správnou statistiku a vykládat ji správně jsou dvě naprosto odlišné věci. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Obecně se jedná o Stoneův monolog na daná témata, který je podložený dobovými záběry ze všech možných, známých i neznámých, zdrojů. 1. II. Světová válka + 2. Roosevelt, Truman a Wallace - pěkně ucelený průřez průběhem WWII. Zjevné levičácké tendence v podobě vyzvedávání sovětského utrpení a zásluh při ignoraci Spojenců. Dá se souhlasit. 90% 3. Bomba - vynikající díl, popisující zvěrstva konvenčního bombardování, šance US na invazi do Japonska, japonské podmínky kapitulace, pohnutky k použití jaderných zbraní a hlavně poukazuje na mýtus, který říká, že právě použití jaderných zbraní ukončilo WWII. 100% 4. Studená válka - Marshallův plán, Berlín, nástup komunismu v Evropě a ve světě. Opět je hojně skloňován Henry Wallace a jeho "komunisti" v USA vs. antisovětská propaganda. 85% 5. Eisenhower, bomba & Třetí svět - nové garnitury (Eik vs. Chruščov), závody ve zbrojení, Korea, Írán. 75% 6. J.F.K. k okraji propasti - díl se skoro vůbec nezabývá zavražděním JFK, tomu se Stone věnoval plně zde. Díl pojednává především o Kubánské krizi, Kennedyho odlišném (čti demokratickém, pro republikány levičáckém, pro fanatiky komunistickém) pohledu na svět a Studenou válku, jeho vztahu s Chruščovem. 100% 7. Johnson, Nixon & Vietnam - zvrat štěstěny - válka ve Vietnamu, okamžité otočení Johnsona po Kennedyho smrti, zvěrstva Američanů ve Vietnamu za Nixona, přehledově tajné operace CIA při převratech všude ve světě. Nazval bych to bojem o sféry vlivu. 100% 8. Regan, Gorbatschev a Třetí svět-vzestup pravice - hvězdné války, SALT, Afgánistán, sbližování. 85% 9. Bush & Clinton: Promarnění míru - Nový světový řád - pád SSSR, Perský záliv, rozšiřování NATO v Evropě 80% 10. Bush & Obama-Věk teroru - to už všichni známe + současná orientace USA na Pacifik vs. China 80% Celkové jde o dokument stojící si za svým názvem. Stone jde zdánlivě proti proudu a známým, někdy propagandisticky lživým proudům. Super cyklus. 90% ()

Reklama

JoseBenes 

všechny recenze uživatele

Hodnotit je velice obtížné. Stone v některých dílech uhodí hřebík přesně na hlavičku, aby vzápětí svůj přesný úder shodil demagogií a přehnaným zjednodušováním. Nemyslím si, že třeba operace Pouštní bouře s mandátem OSN byla odmítnutím celosvětového míru ze strany G. Bushe st., problémy Iráku se datují už od Sykes-Picotovy dohody a ty dnešní jsou jenom jejím vyústěním, přičemž USA hrubě nezvládly poválečnou obnovu. Líčení Saddáma jako super diktátora je k smíchu, když jedním chemickým náletem dokázal zabít sto tisíc Kurdů...najde se toho dost. EDIT: Tak jsem právě zjistil, že Stone podporuje Putina, což nelze nijak ospravedlnit, a snižuju o hvězdičku. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Jakkoli může mít divák výhrady k některým menším či větším nepřestostem nebo vykladovým zkreslením, není možné této dokumentární sérii upřít takřka perfektní vykreslení vývoje Spojených států amerických a jimi ovlivňovaných dějin ve světě 20. století. Oliver Stone neúprosně odhaluje i méně známá pozadí, aktéry a okolnosti většiny důležitých událostí, přičemž vyvrací mnohé mýty a také nastiňuje alternativní příběhy některých z nich, jež by pravděpodobně zcela změnily dané situace a tím také podobu současné společnosti. 90 % ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Nelze hodnotit jinak než plným počtem, přestože jsem se snažila být při hodnocení seriálu kritická. Všechny, které zajímá politika, zvláště mezinárodní, Stoneovo Desatero pravděpodobně nadchne jako mně. Shlédla jsem všech 10 dílů a nenašla demagogii ani manipulaci, tak časté v převážné většině dnešních médií. Pouze fakta a souvislosti. Kompletní historie americké politiky za posledních 80 let, její vliv na samotné Američany i na zbytek světa. Závěrem bych ráda připomněla Voltairův citát z 18. století, který se objevuje v posledním díle o éře teroru - "Ti, kteří vás nutí věřit nesmyslům, vás jednou budou nutit páchat zvěrstva." - Pamatujte na to vždy, když budete pročítat noviny či sledovat televizi. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (13)

Související novinky

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

24.04.2013

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra a producenta, trojnásobného držitele Oscara… (více)

Reklama

Reklama