Reklama

Reklama

Star Wars: Vzestup Skywalkera

  • Česko Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (více)
Trailer 3
USA, 2019, 142 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Carrie Fisher (a.z.), Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znovu spojují síly, aby diváky vzali na epickou výpravu do předaleké galaxie ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera. Ve strhujícím závěru stěžejní Ságy Skywalkerů se zrodí nové legendy a odehraje se konečný boj za svobodu galaxie. (Falcon)

Videa (22)

Trailer 3

Recenze (1 426)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tak se nám uzavřela jedna z nejrozporuplnějších trilogií, co pamatuji. Jakožto velký zastánce osmičky jsem se pochopitelně těšil hrozně dlouho a asi nebudu jediný, koho nepotěšilo oznámení J.J. Abramse, že neumí psát konce. Patrně mu s tím však pomáhal někdo další, protože já osobně dostal to nejlepší zakončení, jaké jsem si mohl přát. Uznávám, že nejsem mega fanoušek původní trilogie, jíž blahosklonně uctívá a u scén z převážně prostředního aktu, jež náramně připomínají George Lucase, jsem se místy skoro až nudil, respektive mi to přišlo takové zdlouhavé a repetetivní. Dále jsem si doposud neoblíbil postavy Oscara Isaaca a John Boyegy...Daisy Ridley jsem už tak nějak na chuť přišel a suverénně nejvíc mě zajímal Kylo Ren, jelikož Adama Drivera žeru ve všem (vážně koukněte na The F Word). J.J. je sci-fi mág, který dokazuje, že umí točit akci už od dob Aliasu, Lostu a Mi 3 a většina z nich je strhující, na druhou stranu mi choreografie akčních scén přišla výrazně nenápaditá (na trůnní sál z Posledního Jedi se nic nechytá) a opět ohraná a stokrát viděná. Takže proč slabší, ač pořád pětikvalt? Protože je to pohádka a chutný popcorn, kde je vlastně všechno správně. Kde vizuál přebíjí jakoukoliv mimózní repliku (Lando na konci balí slečnu ve věku své vnučky, wtf?), kde ty největší mistři v oboru s těmi nejvyššími produkčními hodnotami správně mixují vynikající soundtrack se zdatně vypointovanými scénami. Kde najdeme tolik mrknutí na fanoušky, že naše geekovská srdce zaplesají. Kde temnější tón a drsnější scény (v nutném PG 13 ratingu) rozmělňují mantitely, v mnohých případech sterilní, disneyovské produkce. A v neposlední řadě kde sledujeme uspokojivé zakončení jedné dlouhé éry. Je to nenáročná zábava a to jsem také očekával. Rey není lesba, Boyega přeoperovaný běloch, rozhodně nic kontroverzního, krom situace dvou naprosto zbytečných postav stejného pohlaví, jež se v oddáleném záběru políbí. Věřím, že další příběhy z tohoto světa již budou bez té těžké koule na noze, která přikazuje návaznost a konečně se vydáme do míst, které znají pouze fanoušci rozšířeného (třebaže i již toho neplatného) kánonu, třeba ve Staré republice. PS : Dominic Monaghan tu má totálně zbytečnou roli, ale holt když je to ten náš Charlie. <3 ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Finálny trailer tohoto filmu je pre mňa jeden z najlepších spojení obrazu a hudby v kinematografii. (Final Trailer, vrchol: harmonická zmena u 1m14s-->1m27s). Fakt, že skladbu z nej nepoužili v samotnom filme, je podľa šuškaníc za kulisami dôvodom, prečo nakoniec Williams nepremenil nomináciu na sošku. Pokladám to za jeden z najzásadnejších zločinov, ktoré Disney spáchalo na úkor svojich zakúpených produkcií. Samotný film je sviežim turmixom všetkého, čo máme radi. K výnimočnosti chýba element, ktorý je spôsobený polioticko-korektnou scenáristickou štruktúrou, ktorá idálne nikoho neurazí. Spokojnosť dorazila aj napriek tomu, že si na 7. a 8. diel skoro vôbec nepamätám. Svetelné meče v spojení s Williamsovou hudbou ma jednoducho nesklamú, ani napriek tomu, že som nikdy nebol skalný fanušik Star Wars. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

V IMAXu to byla pecka. Vesmírní spektákl roku, s našlapaným tempem, užasnými (digi)lokacemi, delikátně rozlítanou kamerou a nostalgií, podpořenou nečekanými výstupy starých postav. U závěrečné konfrontace jsem cítili sílu takřka jako u finálního vzepření se Sauronovi. A konečně se mi zalíbila Daisy Ridley. Odhalování nových identit staronových postav mi moc smysl nedávalo, ale jelikož se nepamatuji co se přesně událo v předešlé epizodě, bylo mi to jedno (tuto trilogii nepovažuji za součást milovaných STAR WARS, je to pouze komerční parazitace). Druhá projekce na výrazně menším plátně, kde už nešlo nevnímat (ne)poctivost práce s divákem ve vyprávění smysluplného příběhu, mi ale dojem z filmu devalvovala. Je to jenom efektní horská jízda na jedno použití, lákadlo do nové SW sekce Disneylandu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $275miliónovTržby USA $514,325,888Tržby Celosvetovo $1,072,188,947 Tržby za predaj Blu-ray v USA $51,580,565║ Tržby za predaj DVD v USA $16,754,869║ Jednoznačne nám dochádza dych u tejto ságy. Tak ako to vyznelo mierne dejovo povrchne, neuhladene u samotných rozširujúcich dielov (Solo, Rogue One), tak to je aj u pri týchto posledných dvoch epizódach VIII a IX. Nemá to tu akúsi správnu iskru, v skratke tak trošku taký nešťastný Disney polotovar. Práve v Epizóde VII mi dosť sadol nástup nových postáv, zmiešanie s tými starými, tu už nie sú také možnosti. Samozrejme nie je to úplne zlé ale nakoniec to nezachráni ani samotný blockbasteroví majsterko J.J. Abrams. Proste nedostáva to tak do kolien ako by si žiadalo. Triková stránka, masky, kulisy, technická stránka je dokonalá tam nie je čo vytknúť. Dobré napätie nechýba, tam to chcelo len mierne doladiť, vypätých scén tu je dosť, skôr po tej akčnej stránke mi to prišlo skromnejšie akoby už nevedeli ničím ohúriť, tam mi to príde také stereotipnejšie, suchšie. Herci v hlavných úlohách to celkom držia, majú formu, možno o niečo viac mohli byť výrazný Isaac a Boyega. Taký malý bonus sú krátke návraty starých známych osobností tejto ságy. Zábavnosť tak na pol plynu. 3D efekt v pohode, obraz bol čistý, nejaké to rozdvojovanie, hmly obrazu boli ojedinelé, nekazil pozeranie, slovenský dabing v norme. V rámci blockbasterov roka 2019 to je aj tak to najlepšie po ALITE, čo na nás kinosály vychrlili. /videl v kine 3D verziu: 90%/ __/videl v kine 2D verziu: 90%/__ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já jsem prosím pěkně devátou epizodu Hvězdných válek okusil s pocitem, že tady je v modrých číslech. A musím se proti ním, přiznám se, lehce ohradit. Film není na modré ohodnocení. Film je jednoznačně na červený flakónek. Problém totiž není s herci. S těmi žijeme už pár let a nejvíc mi k srdci přirostli z těch nových nanejvýš Oscar Isaac a právě Adam Driver. A zde o tom můžeme mluvit jako o faktu, což tak prostě je. Navíc J. J. Abrams je jistota toho, že po technické stránce tu bude adekvátní množství napětí, tak akce. To všechno kvituji s povděkem a vážím si toho. V rámci tohoto ohledu je Vzestup Skywalkera solidní záležitost. Problém je ale se scénářem, na kterém celý ten námět stojí a navíc i padá. Přitom co jste jako čekali? Já teda uznávám, že scénáristé si tu pár momentů mohlo odpustit. Nejenom, že teď mám pocit, že všichni stormtroopeři jsou černí, což zavání rasismem, ale navíc mám pocit, že v současném hollywoodském filmu nesmí chybět černý generál, což také zavání rasismem. Sem tam jsem se hodně kroutil, abych to ustál, ale nakonec jsem to ustál a musím říct, že vlastně víceméně dobrý. Co si budeme nalhávat, tahle trilogie díru do světa neudělá, tak proč bych tak měl soudit? Na čtyři hvězdy prostě v pohodě... ()

Galerie (123)

Zajímavosti (60)

  • Režisér J.J. Abrams nie je s filmom spokojný. Na natáčanie Epizódy VII (2015) mal o tri mesiace viac času, než koľko dosta na túto epizódu. Veľa scén sa teda vymýšľalo priamo na pľaci. Dokonca ho kaderníčka strihala pri režírovaní len preto, že Abrams nechcel strácať žiaden čas. Bolo to spôsobené tým, že stratili čas odchodom pôvodného režiséra Riana Johnsona a Disney odmietlo mať premiéru inokedy ako v decembri, kedy sú najväčšie tržby. (Krnac)
  • Původně měl film režírovat Rian Johnson, ale dobrovolně se zřekl natáčení. (Zek)

Související novinky

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

22.06.2023

Nový Star Wars film pokračující příběh Rey (Daisy Ridley) má oficiální název, synopsi a také předběžné datum začátku natáčení. Tzv. Skywalker sága skončila v roce 2019 snímkem Star Wars: Vzestup… (více)

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

07.04.2023

Dny Star Wars Celebration jsou tady a spolu s nimi přišla řada i na hromadu nových oznámení. Je toho tentokrát fakt hodně, takže se do těch novinek rovnou pustíme. A začneme hned tou nejžhavější,… (více)

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

08.03.2023

Ačkoli mají nejnovější informace z prostředí společnosti Lucasfilm a světa Star Wars daleko k oficiálním oznámením, lze je v současnosti považovat za velice pravděpodobné. Server Variety totiž… (více)

Reklama

Reklama