Reklama

Reklama

Star Wars: Vzestup Skywalkera

  • Česko Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (více)
Trailer 5
USA, 2019, 142 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Carrie Fisher (a.z.), Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znovu spojují síly, aby diváky vzali na epickou výpravu do předaleké galaxie ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera. Ve strhujícím závěru stěžejní Ságy Skywalkerů se zrodí nové legendy a odehraje se konečný boj za svobodu galaxie. (Falcon)

Videa (22)

Trailer 5

Recenze (1 425)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pro fanouška všechno a ještě víc. Bohužel. JJ Abrams vytvořil beztvarý a bezvýrazný mix (mišmaš:)) a určitě si to uvědomoval dávno před premiérou. Ty interview zpětně musely být peklo... Episoda 9 se snaží vrátit příběh do původních kolejí (rytíři, Hvězda smrti, ...), ale zapomíná mít vlastní identitu. Dojemné momenty bohužel (kromě jedné "smrti", co se nestane) nefungují. Zbytečná Leia a její naroubované scény, vystřižená Oracle, patrné zásahy do příběhu na poslední chvíli a další a další. Už dlouho mi nebylo u filmu tak smutno, ne kvůli tématu, ale pro tu cestu, kterou se šlo a kam se došlo... do temného místa a doufat, že po úvodní znělce skočil mozek diváka do popcornu a nehodlá vylézt. Líbí se mi razantní krok do příběhu s Císařem, samotný Palpatin mi vůbec nevadí, temné scény také ne, ale všechno okolo je balast, kdy se postavy začínají chovat naprosto odlišně oproti 7 a dokonce i 8 dílu (Hux, Kylo, Rey, atd.). Tempo příběhu je vražedné a současně zastavované vsuvkami a novými postavami, které mají dvouminutovou životnost. Vždy jsem na SW miloval velkolepost až opulentnost téhle space-opery s přesahem mimo film a momenty, které chci vidět znovu. Tady takový moment v tomhle díle není. A to kdyby mi někdo řekl po (zpětně perfektně matoucích) trailerech, tak bych mu nevěřil. A mimochodem, všechno a všichni jsou tu hrozně OP! PS: 2* jsou trochu provokace, ale chci dát najevo, kam třetí trilogie došla... PPS: Lucas možná nebyl dokonalý, ale měl vizi a tu převedl uceleně na plátno, tady vize nebyla a je to cítit, za mě je tahle trilogie ve výsledku obrovská chyba Disneyho a jsem zvědav, co se bude dít se značkou dále, první pokus totiž nevyšel... PPPS: pro ty, kteří třeba SW nesledují do detailu, tak tahle episoda je další recyklace tisíců nápadů, které byly dříve zavrženy a tady se objevují, samotné jejich využití špatné není, ale načasování a rozhodnutí o tom, je dát v takovém množství sem, je problém a výrazně filmu ubližuje. Navíc jak JJ v mnoha interview říká, Rian Johnson mu ukázal, jak se dá riskovat a být odvážný ve světě SW, bohužel sám už musel vědět, že RJ měl svůj pohled a nebral příliš ohledy a JJ je brát musí a tak se bude chtít zalíbit všem a přitom doufat, že to fanouškovské pomrkávání bude kuprospěchu věci... pro fanouška totiž všechno... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $275miliónovTržby USA $514,325,888Tržby Celosvetovo $1,072,188,947 Tržby za predaj Blu-ray v USA $51,580,565║ Tržby za predaj DVD v USA $16,754,869║ Jednoznačne nám dochádza dych u tejto ságy. Tak ako to vyznelo mierne dejovo povrchne, neuhladene u samotných rozširujúcich dielov (Solo, Rogue One), tak to je aj u pri týchto posledných dvoch epizódach VIII a IX. Nemá to tu akúsi správnu iskru, v skratke tak trošku taký nešťastný Disney polotovar. Práve v Epizóde VII mi dosť sadol nástup nových postáv, zmiešanie s tými starými, tu už nie sú také možnosti. Samozrejme nie je to úplne zlé ale nakoniec to nezachráni ani samotný blockbasteroví majsterko J.J. Abrams. Proste nedostáva to tak do kolien ako by si žiadalo. Triková stránka, masky, kulisy, technická stránka je dokonalá tam nie je čo vytknúť. Dobré napätie nechýba, tam to chcelo len mierne doladiť, vypätých scén tu je dosť, skôr po tej akčnej stránke mi to prišlo skromnejšie akoby už nevedeli ničím ohúriť, tam mi to príde také stereotipnejšie, suchšie. Herci v hlavných úlohách to celkom držia, majú formu, možno o niečo viac mohli byť výrazný Isaac a Boyega. Taký malý bonus sú krátke návraty starých známych osobností tejto ságy. Zábavnosť tak na pol plynu. 3D efekt v pohode, obraz bol čistý, nejaké to rozdvojovanie, hmly obrazu boli ojedinelé, nekazil pozeranie, slovenský dabing v norme. V rámci blockbasterov roka 2019 to je aj tak to najlepšie po ALITE, čo na nás kinosály vychrlili. /videl v kine 3D verziu: 90%/ __/videl v kine 2D verziu: 90%/__ ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Nezpochybnitelná rychlodráha, kdy se skáče po celém vesmíru takovou rychlostí, že se ani nestíhám nikde jen zastavit, kochat a nasát atmosféru nového či staronového místa. Zároveň to ale přirozeně znamená, že se téměř dvě a půl hodiny střílí, bojuje nebo vysvětluje a já nemám šanci vydechnout. A to, co se dozvídám mezi jednotlivými skoky na mě naštěstí funguje. Pro Reylo mám slabost od samého začátku, takže rozvoj jejich vztahu i schopností polykám s navijákem a chtěl bych i víc, ostatní jsou více než kdy jindy pro tuhle dvojici pouhými přihrávači, ale naštěstí opravdu vtipnými a nápaditými, zejména Poe, protože Isaaca tahle poloha očividně strašně baví. Nejvíc jsem se bál návratu starého známého záporáka, kterého už v celé sáze bylo dost, naštěstí jeho přítomnost dává smysl s provázáním směrem k nové generaci hrdinů a ve finále člověk vidí, že vzhledem k jeho účasti jde více než do tuhého a že když se plán nepovede, bude to konec všeho. A že občas něco vyjde dějově až příliš příhodně, rychle nebo hlavním charakterům pomůže náhoda (Síla)? To už tak někdy v pohádkách bývá a Hvězdné války byly pohádkou s princeznami, rytíři a meči už před více než čtyřiceti lety a mrzí mě, že právě ti, kteří sami sebe na rozdíl ode mne nazývají pravověrnými fanoušky, na tuhle krásnou skutečnost zapomněli. Snílek J. J. Abrams má paměť naštěstí o poznání lepší. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Som sa bavil. Alebo kieho. Je to nabité dejom, akciou, cool SW momentami. Veď viete, svetelné meče, Millenium Falcon, starecké cameá, abramsovské ftípky a iné oné, ktoré potešia, ak ste nastavení sa potešiť, nielen zvracať nenávisť. Síce som asi hodinu netušil, prečo lietajú kade-tade a hľadajú hento-tamto, bolo to ako posledné diely Harryho Pottera (teda stupídne a občas nudné), ale potom sa to nejako spojilo a vysvetlilo a nasledovalo skoro hodinové finále, ktoré sa mi zdalo dosť parádne a intenzívne. Ale rozhodne je to stále stokrát lepšie ako prequelová trilógia. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Já jsem z toho docela špatný... Rozpačitý... Mám opravdu rád epizody 7 i 8, ale tahle mě napoprvé zklamala. Napodruhé, když už člověk ví, do čeho jde, je sice o něco lepší, ale pořád to není tak dobrý film, jaký by si sága na závěr zasloužila. V Síla se probouzí jsem si moc oblíbil všechny nové postavy, v Posledním z Jediů se nějak (a celkem slibně) vyvinuly, ale ve Vzestupu Skywalkera mě skoro nezajímaly, ten film se mi zdá hrozně ukvapený a ačkoliv znám ze světa Star Wars víc než těch devět hlavních filmů, nemám rád způsob vyprávění "když to a to neznáš z knih nebo komiksů, nestěžuj si, že jsi zmatený" - už Darth Maul v Solovi byl na hraně. Je samosebou pěkné vidět, že filmaři myslí i na ty nejoddanější fanoušky, ale občas se mi zdálo, že myslí jen na ně a příběh je pořád hodně otevřený, nedopovězený... A když dopovězený, tak stylem Cimrmanova vichru z hor. Hodně dobrých scén tam je, ale z mého pohledu i hodně "To jako vážně?" momentů, z nichž některé určitě vyvolal tlak otravných hejtrů, kterému filmaři podlehli, a některé bohužel předčasný odchod Carrie FIsher. Výhradu nemám snad jen k hudbě Johna Williamse a k 3PO a Chewiemu, kteří mě jako jediní dokázali vážně dojmout. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (60)

  • Rudé stráže v trůním sále na Exegolu jsou Sith troopeři. (LostRyba)
  • Mezi rebely můžeme vidět příslušníka rasy Mon Calamari, která sehrála významnou roli v povstání proti Impériu. Jedná se o Aftaba Ackbara, syna Admirála Giala Ackbara, který padl v předchozím díle. Jelikož to byla velmi oblíbená postava a jeho smrt nenaplňovala představy fanoušků, je to od J.J. Abramse jeden z mnoha pokusů o "fan service" - jak se fanouškům zavděčit. (Sidarius)

Související novinky

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

22.06.2023

Nový Star Wars film pokračující příběh Rey (Daisy Ridley) má oficiální název, synopsi a také předběžné datum začátku natáčení. Tzv. Skywalker sága skončila v roce 2019 snímkem Star Wars: Vzestup… (více)

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

07.04.2023

Dny Star Wars Celebration jsou tady a spolu s nimi přišla řada i na hromadu nových oznámení. Je toho tentokrát fakt hodně, takže se do těch novinek rovnou pustíme. A začneme hned tou nejžhavější,… (více)

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

08.03.2023

Ačkoli mají nejnovější informace z prostředí společnosti Lucasfilm a světa Star Wars daleko k oficiálním oznámením, lze je v současnosti považovat za velice pravděpodobné. Server Variety totiž… (více)

Reklama

Reklama