Reklama

Reklama

Americký sniper

  • USA American Sniper (více)
Trailer 1
USA, 2014, 133 min

Odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle je vyslán do Iráku s jediným úkolem: chránit své bratry ve zbrani. Jeho neomylná přesnost zachrání na bojišti velký počet životů, a když se rozšíří pověsti o jeho odvážných husarských kouscích, vyslouží si přezdívku „Legenda". Avšak jeho pověst se donese až za nepřátelské linie a na jeho hlavu je vypsána odměna a stává se z něj hlavní terč povstalců. Navzdory nebezpečí i obětem ze strany jeho rodiny se Chris se zúčastní čtyř hrůzných misí v Iráku a stává se symbolem kréda jednotek SEAL „neopustit ani jednoho muže". Ale po návratu domů Chris zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 307)

H34D 

všechny recenze uživatele

Ačkoli film se slovem "Americký" v názvu, v němž zazní, že "Amerika je tou nejlepší zemí na světě" si u mě zakládá na menší pozvraceníčko, nedopadl tento počin vůbec špatně. Clint Eastwood je protřelý tvůrce, vyvaroval se toho, aby z Chrise Kyla dělal národního hrdinu, nedémonizuje Al-Káidu víc než je nutné, zdržuje se patosu a přitom neopomíjí důležitý psychologický rozměr hlavní postavy. To vše dělá z Amerického snipera obstojný film o moderní válce a o životě vojáka, který neumí nebýt vojákem... 7/10 ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Síla Vlka z Wall Street spočívala v tom, že Scorsese divákovi ukázal kladné i záporné stránky hlavního hrdiny a pak mu dovolil, aby si na něj vytvořil názor sám. Problém Amerického snipera spočívá v tom, že kontroverznější momenty z života Chrise Kyla vynechává, a tak tuto kontrovezní postavu dějin vlastně glorifikuje. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Spočiatku sa zdá, že je všetko ako má byť, klasický, už x-tý náborový film na objednávku U.S.Army, ktorej nemôže spraviť nikto lepšiu reklamu ako stelesnenie patrioticizmu, sám pán najslávnejší cowboyský sheriff Clint Eastwood. A ono sa nieje čomu čudovať, v dobe keď je v dohľade ďalší konflikt (Ukrajina-Rusko), možno bude znova treba regrútovať ďalších nevybúrených greenhornov a ako inak naštartovať potrebu obetovať život, než takouto brainwashovou marketingovou reklamou? Ale ak v tom má divák jasno, tak sa na tom nakoniec aj celkom dobre zabaví. Akcia brutálna, technicky vycibrené, niektoré scény naozaj pamätné a to mám vojnových filmov odpozeraných naozaj kvantum. Samozrejme niekde v polovici si tvorcovia asi uvedomili, že to natočené je podľa skutočnosti, a tak tomu bolo treba pridať na vážnosti. Glorifikácia nacionalizmu a patriotizmus samozrejme ostali v popredí, akurát sa tu objavila nejaká tá spoločensko-sociálna otázka dopadu vojny na jednotlivca. Čo je v podstate fajn, ale mohli tomu nechať ten punc čistokrvného macho filmu. Užil by som si to viac, keby do toho nepchali ten sentimentálny 20minútový záver, ktorý bol doslovne šitý na mieru publiku z oscarovej komisie. 80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No, tedy. To jsem opravdu nečekal. Vše co má v názvu hrdé American mně trochu děsí a odpuzuje. Ne že by mi Amíci nějak výrazně vadili, ale ten jejich patriotismus je někdy na mně prostě moc. Zároveň si ale uvědomuji jak moc tu chybí ten náš. Takže na Snipera jsem se ne že netěšil, ale ani toužebně nečekal jako třeba na Unbroken. Jenže jsem zapomněl, že Clint to umí nejenom před kamerou, ale i z křesílka s nápisem rejža. A umí to sakra dobře. Už jsem si zvykl, že jeho filmy jsou o Americe a Američanech. Sniper mně dostal jednou ranou a vyjímečně se neshoduji s Malarkeyem, protože dle mého byl film emocí plný. Jelikož Eastwood točil životopis někoho, není tam jen ten Irák jak se tu leckdo rozčiluje, ale i život mezi turnusama a hlavně nesnadné zečlenění zpět do normálního života, kdy je těžké si uvědomit, že auto před váma je skutečně pekař a ten chlapík na střeše sousedního baráku skutečně opravuje hromosvod... S překvapením jsem zjistil, že ten chlápek z Pařby ve Vegas, tu hraje Chrise Kyle. Cooper tu vypadá úplně jinak a roli člena SEALS jsem mu věřil. Za mně je to za 5 nábojů do sniperky. * * * * * ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Force moved that battle. We killed the bad guys and brought the leaders to the peace table. That is how the world works.” Opravdu tak funguje? Na rozdíl od Kyleova otce si myslím, že na světě jsou jen vlci, ovce a ovce, co si bláhově myslí, že jsou ovčáčtí psi... V rovině válečné pornografie nepřišel Clint s ničím novým (souboj s olympionikem Mustafou byl docela zbytečná dějotvorná berlička), v úsecích návratů domů, kdy je snad každému jasné, že práce ve válce neznamená ve dvě si narazit na píchačkách a mít čistou hlavu, se zase zbytečně držel při zdi a když už se o nějaké emoce pokusil, působily jako ten kojenec, co koupili v hračkářství odnaproti. A Morriconeho Funeral? Ten když přišel, bylo už na všechno pozdě... Mimochodem, jsem si jist, že tady existuje minimálně jeden uživatel, který by si přál, aby byl Chris Kyle mezi živými, zalehl se svou McMillan Tac-50 naproti budovy broadwayského St.James Theatre a až by uviděl prolétávat Michaela Keatona, nemilosrdně ho sundal z oblohy.. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (58)

  • Chris Kyle zemřel 2. února, avšak ve filmu, v den jeho smrti, je léto. (Mrsina)

Související novinky

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

Zeleného sršně čeká drsný reboot

Zeleného sršně čeká drsný reboot

16.11.2016

Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli) se v roce 2011 poprvé a naposledy vrhnul na hollywoodský blockbuster. Jeho Green Hornet je celkem oblíbenou komedií, studio Sony ale doufalo v mnohem… (více)

Reklama

Reklama