Reklama

Reklama

Fargo

(seriál)
  • USA Fargo
Trailer 3
USA, (2014–2024), 44 h 20 min (Minutáž: 39–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Allison Tolman, Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Russell Harvard, Ewan McGregor, Patrick Wilson, Juno Temple, Kirsten Dunst, Colin Hanks, Carrie Coon (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(51)

Seriál Fargo, inspirovaný stejnojmenným oscarovým snímkem, adaptoval spisovatel a scénárista Noah Hawley. Děj se točí kolem zbrusu nového “skutečného” zločinu a neotřelých postav. Vše je protkáno typicky černým humorem, vraždami a pověstnou “minnesotskou zdvořilostí,” díky nimž se z filmu stala nadčasová klasika... (HBO Europe)

Recenze uživatele Oralfabet k tomuto seriálu (4)

Season 1 (2014) (S01) 

Po téměř deseti letech jsem se vrátil k první sérce Farga, a je to pořád absolutně úžasná podívaná. Když jsem ji viděl poprvé, neznal jsem ještě vůbec filmy bratří Coenů, a teď mi, po letech strávených obdivováním jejich filmografie, tenhle seriál místy přišel trochu jako imitace... Ale pořád je to imitace natolik zdařilá, že ji nemůžu nemilovat. Obzvlášť, když je Lorne Malvo nepochybně jedním z nejlepších záporaků všech dob, napříč všemi médiemi. A Billy Bob Thornton podává jeden z nejlepších hereckých výkonů, co jsem kdy viděl. Freeman je taky boží, a vývoj jeho postavy je strhující, ale Thornton je tak přesvědčivej, že bych mu prodal vlastní duši, kdyby mě o to požádal. 10/10 ()

Season 2 (2015) (S02) 

Joo, druhá série Farga je vskutku parádní podívaná. Líbivá retro stylizace, oku lahodící vizuál, úctyhodně rozsáhlá sbírka zajímavých postav a velice solidní tempo, často podpořené skvěle vybranou hudbou. Vlastně to mohlo být dokonalé, nebýt ne zcela uspokojivé předposlední epizody, v níž se díry v logice násilně zaplácávají narací Martina Freemana. Poslední epizoda je spíš takový epilog, takže ta nejslabší část je vlastně vyvrcholení celého příběhu - a to je trochu problém. UFO mi mimochodem ani nijak zvlášť nevadilo, i když nevypadalo nejlíp. Všechny ostatní epizody se mi ale líbily natolik, že jako celek nemůžu tuto sérii hodnotit hůř, než slabšími 10/10 ()

Season 3 (2017) (S03) 

Nejtemnější, nejdivnější série, která se v mých očích spolehlivě vyrovná těm dvěma předchozím. Trochu mi po dynamické, oku lahodící vizuální paletě druhé série trvalo, než jsem si zvykl na zdejší šedivost a vybledlost, ale s lehkým odstupem musím říct, že šlo o správnou volbu pro tento konkrétní příběh. Zdejší sbírka postav si velice rychle získala mé sympatie, přestože jen málo z nich se dá označit za sympatické. V.M. Varga je například v Thewlisově podání jedna z nejodpornějších postav, co kdy svou přítomností zneuctila mou obrazovku, a jako zloduch je pro mě snad ještě ikoničtější než Lorne Malvo. Ewan McGregor exceluje ve své dvojroli, Stuhlbargova Sye je strašně zábavné (a občas děsivé) sledovat, jak se zoufale kroutí pod Vargovým nátlakem, a Nicki v podání Elizabeth Winstead je v druhé polovině, obzvlášť po spolčení s panem Wrenchem, cool as fuck. Kromě klasických, fargovských černohumorných patálií a méně klasických, temnějších či surrealistických momentů se mi taky moc zamlouvá ústřední otázka existence objektivní pravdy, jejíž ozvěna zní celou sérií od první scény do poslední. Jsou chvíle, kdy mám pocit, že tohle je moje nejoblíbenější série. Jo a paralely mezi postavami, které hraje Carrie Coon tady a v Leftovers, v sérii, která byla vysílána zároveň s touhle, jsou totální mindfuck. 10/10 ()

Season 5 (2023) (S05) 

Na Fargu mě fascinuje, jak povědomě, ale zároveň zcela jedinečně každá série působí (čtvrtou jsem pořád neviděl btw). Jednotlivými prvky každá z nich připomíná ostatní série, původní film nebo jiné kousky z Coenovic filmografie, pak ale Hawley přidá několik nových ingrediencí, vypůjčené dílky rekontextualizuje a všechno to dohromady zamíchá tak, že se výsledného výtvoru prostě nemůžu nabažit. A tahle nejnovější série by dost možná mohla být zatím moji nejoblíbenější. Za což může především úžasná, krásně rozmanitá sbírka postav, kterým budete buď držet palce až vám zbělají nebo je budete naopak z celého srdce nenávidět. Někomu by mohly připadat příliš černobílé, ale za mě to v téhle sérii díky jistému pohádkovému nádechu funguje skvěle, navíc kromě jasných klaďasů a dokonale zavrženíhodných záporáků je tu třeba ještě pět set let starý pojídač hříchů Ole Munch, který do klasicky černohumorného Fargo světa vnáší element hororu, nadpřirozena a osudovosti. Společně s rozkošnou, ale zatraceně nebezpečnou tygřicí Dot je pro mě MVP téhle série a závěr jeho dějové linky je zároveň i nesmírně uspokojivým završením celého příběhu, které dá vzpomenout na jistou scénu z No Country For Old Men a pak i na závěr původního filmu... Poselství, které nakonec Hawley prostřednictvím téhle série předává by se dalo jednoduše shrnout slovy: "Nemůžeme na sebe být prostě všichni milí?" což může znít simplisticky a naivně, ale nikdy jsem ho neviděl podané v takhle efektivní, bizarně poetické podobě. Jak já tenhle seriál zbožňuju. 10/10 ()

Související novinky

Seriálový Vetřelec nabírá posily

Seriálový Vetřelec nabírá posily

28.11.2023

Již nějakou dobu víme, že nadcházející celovečerní film ze světa Vetřelce s názvem Alien: Romulus je dotočen a čeká nás příští léto, přičemž jeho režisér a scenárista Fede Alvarez se chlubí tím, že… (více)

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

27.04.2023

Ačkoliv doba přeje rebootům a návratům ikonických hrdinů – ostatně už to nepotrvá moc dlouho, a do kin se vrátí legendární Indiana Jones s tváří Harrisona Forda – jednu konkrétní postavu s tváří jiné… (více)

Blade Runner jako seriál?

Blade Runner jako seriál?

23.11.2021

Legendární režisér Ridley Scott (Černý jestřáb sestřelen, Gladiátor) má poslední měsíce pěkně na pilno. Krátce po sobě mu totiž vyšly hned dva filmy, nejprve chválený Poslední souboj, který v kinech… (více)

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

10.08.2020

Dnes ráno sfoukneme dvě novinky naráz. Tou první je, že nová prezidentka studia Paramount Pictures Emma Watts stopla vývoj všech tří chystaných Star Trek projektů. Ty zahrnovaly Tarantinův mládeži… (více)

Reklama

Reklama