Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Hundert, profesor ze staré školy, zjistí, že jeho svět, který má pevně pod kontrolou, je otřesen a neúprosně změněn ve chvíli, kdy do jeho třídy vstoupí nový student Sedgewick Bell. Začíná nelítostný souboj dvou mozků, který přeroste v úzký vztah mezi studentem a učitelem, ale pro Hunderta také v životní lekci, která jej bude pronásledovat ještě o čtvrt století později. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (90)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Kevin Kline v roli vynikajícího a charakterního učitele se ve své třídě potkává s nadanými žáky, které představují mladé herecké naděje současnosti. Je tu Jesse Eisenberg, který si i zde střihl chytrého šprtíka, Paul Dano v jedné ze svých kladných rolí a v neposlední řadě také Emile Hirsch. Ten představuje asi ten nejzajímavější charakter, u něhož až do posledního okamžiku v závěru snímku netušíte, jaký vlastně je, a co to na nás pořád hraje. Snad jediné, v čem mě snímek lehce zklamal, jsou charaktery studentů. Myslela jsem, že budou barvitější, rozmanitější a zatím mi všichni přišli stejně hodní, pilní, poctiví a slušní. Žádní buřiči ani třídní hvězdy. Ale jelikož ten hlavní zde měl být Emile Hirsch, na ostatní se už příliš nedostalo. Možná to byl záměr a možná prostě ti ostatní zůstali tak trochu upozaděni. Tak jak tak, jedná se o příjemný snímek a také jeden z těch filmů, díky němuž jsem se dozvěděla něco nového, což je na filmu jedna z nejlepších věcí. Dokáže člověka obohatit, dozví se o dosud neznámých skutečnostech, událostech, osobnostech, činech a celkově si rozšíří obzory. No, řekněte, slyšeli jste někdy o někom tak nesmyslného jména, jako je Shutruk-Nakhunte?:) ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nezažil za svá studijní léta žádného učitele, který by dokázal strhnout studenty a přimět je se s chutí učit. Těžko říct, jestli je to možné jen na filmovém plátně, ale s Kevinem Klinem by mě ta historie taky bavila. On ale nezaujal svým přístupem pouze studenty, ale i mě jako diváka. Jeho herecký projev je neskutečný, když měl na konci slzu na krajíčku, pomalu jsem ji tam měl taky. Tak trochu přehlížený film, což je škoda. Vždyť už oscarový herec v hlavní roli, dva mladíci, kteří se nyní značně prosazují a hudební skladatel, jehož hudba je vždy na špičkové úrovni, musí vyvolat zájem. Film mi neskutečně sedl, proto s hodnocením nebudu nijak šetřit. 90% ()

Reklama

Noviik 

všechny recenze uživatele

Hodně hezký film o staré škole, o světě slušných studentů, který je narušen příchodem jednoho individua. Zásádovost učitele je otřesena po podvodu studenta, kterém natolik věřil a dokonce pro něj byl schopen podvádět. To se mu vrátí ještě po pětadvaceti letech. Nakonec se k němu nejlépe zachová student, který byl sám obětí jeho podvodu. Opravdu příjemný filmový zážitek. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Před tabulí bude vždy džungle, i kdyby se stokrát tvářila jako francouzská zahrada. A jak je známo, džungloví predátoři nemění své skvrny, jakkoli jim jejich úsilí přináší jen slabou a neduživou kořist místo ušlechtilého dvanácteráka Klinea. Snad i platí, že charakter člověka je jeho osudem. Bezcharakterní člověk vlastní osud nemá, jen jeho stín dopadá na osudy těch druhých. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Intelektuálny súboj na ostrie noža? Možno. Aj keď si nemyslím, že až v takej miere ako je spomínané v obsahu filmu. Na to by tu tej inteligencie bolo treba trochu viac, hlavne zo strany toho nespratného študenta. A viac rozumu mohol mať aj učiteľ. Ja viem, ako sa hovorí po bitke je každý generál, lenže to je práve úloha učiteľa, dokázať zo žiakov vydolovať to najlepšie a odhadnúť ich limity, prípadne ich talent. U Sedgewicka Bella proste Hundert zlyhal ako učiteľ. Nechal sa ním zblbnúť tak, ako sa ním nechali zblbnúť aj jeho spolužiaci. No narozdiel od nich bol však dospelý a tak sa čakalo, že toho rozumu bude mať viac. Aj napriek tomu to ale z neho zlého človeka nerobí, chcel dať šancu, láskavosť a kruto sa popálil. Nechcel prijať fakt, že nie každý si tú láskavosť zaslúži.... Záver bol v kontexte hlavnej pointy perfektný, človeka skrátka nezmeníš, vo svojej podstate zlého človeka na svätca neprerobíš, dieťa sa v dospelosti správa tak ako to videl doma u rodičov, vrátane myšlienok a postoju k životu ako takému. K pomerne vysokému hodnoteniu v mojom prípade pomohlo aj to, že sa tu celý čas bavili o mojej obľúbenej téme - staroveké dejiny. 80/100 ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama