Reklama

Reklama

Z mořské vědecké laboratoře Aquatica unikne velký žralok a napadne loď s mladými milenci. Farmaceutická firma, která sponzoruje práci laboratoře, se po tomto incidentu rozhodne, že pokud jim vedoucí projektu, doktorka Susan McAlesterová, do osmačtyřiceti hodin nepředloží výsledky své práce, žádné další peníze nedostane. Susan, pracující na možnosti získávat ze žraločích mozků protein, který by zastavoval a léčil Alzheimerovu chorobu, doprovází na základnu zástupce společnosti Russella Franklina. Ten se seznámí s dalšími členy výzkumného týmu a netají se antipatiemi k lovci žraloků Carteru Blakeovi, který se zase pro změnu netají antipatiemi k práci Susan a jejího týmu. Aby získala dostatek proteinu, musela vytvořit tři obrovské žraloky, kterým s pomocí genetických manipulací až pětkrát zvětšila objem mozkové hmoty. Geneticky upravení žraloci útočí koordinovaně, jsou schopni plavat dozadu a dokáží vyřadit z provozu kamerový systém, který je hlídá. Během večerního experimentu se žralok probere a ukousne ruku jednomu z vědců. Žraloci, jejichž inteligence se genetickým zvětšením mozkové hmoty nečekaně zvýšila, způsobí explozi vrtulníku. Pak s pomocí kovových nosítek rozbijí pozorovací sklo pod hladinou. Stanice je okamžitě zaplavena vodou. Susan, Carterovi, Franklinovi a několika dalším se podaří uniknout do nezatopených částí. Začíná boj s časem, stoupající hladinou vody a inteligentními, krvelačnými žraloky. (TV Nova)

(více)

Recenze (408)

k212 

všechny recenze uživatele

Útok z hlubin je dílko, u nějž se bavíte v závislosti na rychlosti eliminace nesympatických hrdinů, u kterého vás nemine nezřízený smích při pasážích s okatě digitálnímii žraloky, film, kde rozum zůstává stát nad nesmírným apetitem (roztahovacím nebo gumovým žaludkem) hlavních bílých hrdinů a stupidními dialogy jejich lidských protivníků. Ano béčko jak vyšité, ano áčko, které si utahuje z béčka s patřičným nadhledem. Snad díky zajímavému importu herců a celkem zajímavé výpravě je to koukatelné, zábavné, ale prázdné. Tak to má být. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pred pár rokmi venovala televízia Markíza jeden večer Rennymu Harlinovi (oni to asi ani nevedeli, bola to skôr náhoda). A bol to super výplachový večer. Prvým z nich bol tento žraločí sci-fi výplach, ktorý je presne taký, ako plagát hore. Super kulisy, klaustrofóbna atmosféra, žraloci, podobne ako súčasní zombíci, sú svižní a rýchli a celé je to odzbrojujúco béčkové. Asi jediný film po Čelustiach so žralokmi, ktorý nie je na zaplakanie. 70%. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Áno, príroda VIE zabíjať. Ale človeku sa nevyrovná.“ Po rokoch musím zmeniť hodnotenie z "len" 3* až na 4*. Prvý raz som Zradnú hlbočinu videl v kine v r. 1999 a páčila sa mi. Lenže CGI mi už vtedy pripadali tragické a tak som odmietal dať 4*. No odvtedy ubehlo veľa rokov (desaťročí), veľa extra mizerných žraločích trilerov a hlavne veľmi veľa repríz. Musím s prekvapením skonštatovať, že ma Zradná hlbočina fakt baví. Dokonca by som sa možno nebál označiť ju svojím spôsobom za kultovú. Scény a hlášky poznám naspamäť a aj to je jeden z poznávacích znakov kultu. Triky sú isteže stále otrasné. A lepšie to už nebude.  A žraloky tak úžasne menia veľkosť, apetít a silu, až by si to zaslúžilo detailne rozpísať na tri A4  (v jednej chvíli sa zmestia do vody, ktorej hladina dospelému chlapovi siaha ledva po pás, inokedy by ste ich nenapratali do kamióna). No kasting je natoľko mohutný, atmosféra natoľko temná, výprava parádnej podmorskej stanice natoľko geniálna a scenár natoľko nečakaný a osviežujúci (absolútna nepredvídateľnosť, čo sa týka bodycountu), že MUSÍM dať 4*. Vyznením Zradná hlbočina pripomína Jurský park (vedecký experiment s obrovskými živočíchmi idúci proti matke prírode, luxusný areál odtrhnutý od zvyšku sveta oceánom, ktorého personál na víkend odchádza domov a zostáva len nevyhnutne potrebná základná zostava, všetko sa vplyvom počasia, ľudskej nezodpovednosti a technických problémov, vymkne spod kontroly a nastáva boj o holý život). A samozrejme Čeľuste. Hollywoodom koluje legenda, že scenár skutočne pôvodne niesol názov Čeľuste 5 a až potom sa to prepísalo na Zradnú hlbočinu. Dokonca nechýba dlhý a mrazivý monológ v podaní Samuela L. Jacksona, ktorý až priveľmi evokuje nezabudnuteľný monológ Shawa z kultových Spielbergových Čeľustí. Hoc je to môj obľúbený film, režisérovi nepomohol, skôr naopak: pri rozpočte 60 miliónov ich na celom svete zarobil 91, čo fakt nebol žiadny dôvod k oslavám. Kino Považan NMnV 1999 ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Další typický americký monster-survival, ve kterém se vedle potravy v podobě lidí prohání tři neskutečně chytří a nenažraní žraloci, kteří se těší na řádně šťavňaté barbecue. A pěkně krvavé! Jde o jeden z těch povedenějších zvířecích hororů, který bych přirovnal k Jezeru. Je sice pravda, že je tam klišé až po pás, ale jelikož jsou ti žraloci celkem solidně udělaní a bylo tam opravdu pár skvělých lekaček, tak dám čisté a krásné 3*. Zkrátka horor o nebezpečných parybách, které rády piknikují na otevřeném moři a jejich největší delikatesou je čerstvé lidské maso. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Spoiler! - Ve filmu zemře papoušek! ---- Tak já tedy nevím. Leckdo tu sází celé řádky hvězd, já jsem buď koukal na něco jiného stejného jména, nebo nechápu... Už začátek byl jak od Asylum, mátla mne tam ale herecká esa jako Jacson nebo Skarsgård. Obsah je prostý. Vrcholný mořský predátor žralok při stárnutí netrpí demencí, netrpí poruchami zraku, netrpí zkrátka žádnými poruchami na rozdíl od lidí. Co si tedy z jejich mozku vzít enzym ,,nestárnutí'', udělat z něj piluli a vyléčit všechny lidičky s alzheimrem co jen na světě jsou? Jenže malá ryba je málo enzymu, tak s finanční podporou magnáta uprostřed oceánu na bývalé ponorkové základně vytvořila skupinka doktorů žraločí farmičku. Vyšlechtili tam 3 velké kouksy a u těch se právě chystá na odběr. To si nechce nechat ujít ani magnát, který samozřejmě z pilule cítí obrovské zisky. Jenže ouha! Na základně dojde k nehodě a když si letí helikoptéra Coast Guard pro zraněného zrovna se herdek k základně blíží orkán. Aby toho nebylo málo, vrtulník havaruje nárazem do základny (do centrální železobetonové věže), což ale způsobí ohnivé mega výbuchy prakticky na všech vyvýšených místech v celé ploše rozlehlé základny, takže to tam po zhasnutí ohnivých oblak vypadá jako by celou plochu srovnala se zemí letka bombardérů B52. No já nevím co všechno sebou záchranný vrtulník vozí když letí pro zraněného, ale buď byl naložen dynamitem on, nebo celá základna.... Nárazem dojde k poškození základny a úniku žraloků do postupně zaplavovaných chodeb v patrech pod vodou, kde jsou také naši hrdinové... Dál nebudu spoilerovat, prozradím jen, že dojde i na filozofování o Bohu, Einsteinovi a divák se dozví i recept na omeletu ze dvou vajec (bez mléka!). To vše ve velmi vypjatých momentech. Zaujalo vás to? Tak směle do toho ! Já jen konstatuji, že k M. Madsenovi o kterém vím, že schválně leze do béček a někdy i do céček si teď zařazuji Jacksona a Skarsgårda. Dávám za jeden harpunový náboj a jdu si pustit Čelisti. Škoda, že ta pilule už není v prodeji, po tomhle bych jednu klidně zobnul... * ()

Galerie (70)

Zajímavosti (14)

  • Oba hlavní představitelé se po celou dobu natáčení pohybovali mezi opravdovými žraloky a byli chráněni pouze kroužkovým brněním pod neoprénem. (Karlos80)
  • Celé jméno kazatele Sherman Dudley (LL Cool J) je ve filmu zmíněno pouze jednou. (SONY_)
  • V závěrečných titulkách je možné slyšet rapovou píseň "Deepest Bluest", kterou má na svědomí LL Cool J, jeden z herců. (slatkac)

Reklama

Reklama