Reklama

Reklama

Z mořské vědecké laboratoře Aquatica unikne velký žralok a napadne loď s mladými milenci. Farmaceutická firma, která sponzoruje práci laboratoře, se po tomto incidentu rozhodne, že pokud jim vedoucí projektu, doktorka Susan McAlesterová, do osmačtyřiceti hodin nepředloží výsledky své práce, žádné další peníze nedostane. Susan, pracující na možnosti získávat ze žraločích mozků protein, který by zastavoval a léčil Alzheimerovu chorobu, doprovází na základnu zástupce společnosti Russella Franklina. Ten se seznámí s dalšími členy výzkumného týmu a netají se antipatiemi k lovci žraloků Carteru Blakeovi, který se zase pro změnu netají antipatiemi k práci Susan a jejího týmu. Aby získala dostatek proteinu, musela vytvořit tři obrovské žraloky, kterým s pomocí genetických manipulací až pětkrát zvětšila objem mozkové hmoty. Geneticky upravení žraloci útočí koordinovaně, jsou schopni plavat dozadu a dokáží vyřadit z provozu kamerový systém, který je hlídá. Během večerního experimentu se žralok probere a ukousne ruku jednomu z vědců. Žraloci, jejichž inteligence se genetickým zvětšením mozkové hmoty nečekaně zvýšila, způsobí explozi vrtulníku. Pak s pomocí kovových nosítek rozbijí pozorovací sklo pod hladinou. Stanice je okamžitě zaplavena vodou. Susan, Carterovi, Franklinovi a několika dalším se podaří uniknout do nezatopených částí. Začíná boj s časem, stoupající hladinou vody a inteligentními, krvelačnými žraloky. (TV Nova)

(více)

Recenze (408)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pred pár rokmi venovala televízia Markíza jeden večer Rennymu Harlinovi (oni to asi ani nevedeli, bola to skôr náhoda). A bol to super výplachový večer. Prvým z nich bol tento žraločí sci-fi výplach, ktorý je presne taký, ako plagát hore. Super kulisy, klaustrofóbna atmosféra, žraloci, podobne ako súčasní zombíci, sú svižní a rýchli a celé je to odzbrojujúco béčkové. Asi jediný film po Čelustiach so žralokmi, ktorý nie je na zaplakanie. 70%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je tak klišoidní, až se zažitým klišé "úspěšně" vyhýbá - na to jsme ovšem u explozivního šílence Rennyho Harlina celkem zvyklí. Dá se to shrnout do jedné nicneříkající věty - Nic není jisté. Alespoň pokud proti vám stojí vysoce inteligentní paryby. Zní to směšně, když to čtete, že? A tak občas působí celé Deep Blue Sea... ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Paráda, jeden z nejlepších a nejpřekvapivějších monsterhororů. Příjemné herecké obsazení, vcelku originální zápletka a zejména jedno překvapení za druhým. Tenhle horor totiž není vůbec klišovitý, právě naopak, boří hranice žánru a pohrává si se zažitými pravidly. První část sice není nijak úchvatná, slouží zejména k seznámení se s prostředím a jednotlivými postavami, z nichž jedna je zajímavější než druhá. Jenže pak stopáž pokročí k druhé hodině a vše se převrátí. Autoři děj obohatí nezapomenutelnými hláškami a hlavně úžasnou atmosférou, která se jim zpočátku tak nedařila. Divák může jen doufat, která postava zemře dříve, popřípadě jaká smrt ji vůbec čeká. Tentokrát totiž vše bude jinak, než je obyčejně zvykem, zvířata zde nejsou nijak hloupá, ba právě naopak, jejich jednání je logické a umějí pořádně překvapit. Ještě bych se trochu vrátil k povídání o druhé části, neboť tam jsem jen zíral a pomalu nedokázal ani mrknout, aby mi nic neuniklo. Je totiž naplněna natolik neotřelými nápady a zejména zajímavými situacemi, že si vás prostě získá, a vy proti tomu nic nemůžete udělat. Žraloci se začnou prohánět podzemním komplexem, plavou úzkými chodbami a hlavně přemýšlejí. A ano, smál jsem se a docela hodně, jenže si netroufám ani náhodou říct, že to bylo tam, kde to režisér nezamýšlel. Bravurní práce, škoda jen té unylé první poloviny. 80% ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Kravinální blbost. Motorický pohyb žraloků by se dal čekat možná u Čelistí, ne však u filmu z přelomu tisíciletí. To samo o sobě je dosti vypovídající vizitka. Nicméně když k tomu připočteme dialogy na úrovni předškoláků, nezručnou režii (za ty triky by se styděl i Ron z Bradavic) a nedobře zpracovaný scénář (se slušným potenciálem, slušelo by se dodat - ten byl ale neskutečně zazděn), můžete se leda nudit a vynášet Čelisti dál než do nebes. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Útok z hlubin se mi moc líbí. Prvně jsem ho zhlédla na videokazetě, ještě jako dívka školou povinná a často jsem se na něj ráda dívala. Výborné obsazení, dynamická, napínavá podívaná a také výborná hudba. Žraloci jsou opravdu velmi inteligentní a je zábavné je sledovat, jak si se skupinkou vědců podmořského komplexu pohrávají. Scéna, kdy jim jeden žralok "odhodí" Stellana Skarsgårda na sklo, je nezapomenutelná. Celkově snímek rozhodně patří do nadprůměru v rámci "Shark Movies." ()

Galerie (70)

Zajímavosti (14)

  • Režisér Renny Harlin prohlásil, že tohle byl nejtěžší snímek, na kterém kdy pracoval. (slatkac)
  • Když kuchař (LL Cool J) šplhá před žralokem v zatopené kuchyni na regál, je možné si dobře všimnout kolenních chráničů pod mokrými kalhotami. (Kodousek)
  • Oranžový Mini-Sub, který lze ve filmu zahlédnout, se objevil také ve snímku Koule (1998), kde Samuel L. Jackson také hrál. (slatkac)

Reklama

Reklama