Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Scénáře nových vánočních pohádek zřejmě nápaditější být nesmějí, ženské postavy mají pořád být jen odměnou pro mužské hrdiny, všichni jsou s tím spokojení... Takže v rámci konzervativního zadání ČT je to nadprůměrně povedená a řemeslně dobře natočená pohádka, kterou kupodivu nejvíce herecky táhne nepříliš známý Marek Adamczyk. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Milé a úsměvné pohádkové pohlazení. Za pochvalu zcela jistě stojí mladý čert v podání Marka Adamczyka, moc se mi líbil a bavil mě. Potěšujícího se tu však najde povícero. Nemohu nezmínit Jiřího Langmajera, jeho Befeleus nemá chybu, a také půvabnou komtesku, kterou Kristínka Svarinská vystřihla s obdivuhodnou lehkostí a vytvořila spolu se Zdeňkem Piškulou hezký zamilovaný pár. Celkové zpracování vize pekla považuji za povedené a stejně tak nechci opominout moc příjemný hudební podmaz. Hodnotím shovívavě, neb jsem spokojena. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc, co se dá od pohádky ČT očekávat - neurážlivá rutina, na které pracují tvůrci, jejichž potenciál je zásadně větší, ale protože jsou v tom šíleném žánrovém vězení, se jen plácají v klišé a stereotypech. Rozhodně ale lepší než Anděl páně 2 a Přání k mání - filmařsky vytříbenější, smysluplnější. 55 % ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Celkem rád si tuhle, skoro ve všech směrech, povedenou pohádku zařadím někam na vrchol toho, co jsou současní tvůrci schopni natočit. Co rok to pohádka, nicméně jak rychle přišly, tak zase zmizely. U Přítele by tomu mohlo být jinak. Ač jsme tyto postavy mohli vidět už v několika jiných provedení, jistá originalita se zde nezapře. Peklo skvělé, úvodní scéna se sedlákem a jeho ženou dokonce výborná. Základy kvalit vidím v precizním prostředí a velmi slušném herectví, jehož vrcholem je bezpochyby Langmajer a jeho zcela profesionálně podchycená postava, nicméně mě bavilo i klasické, dobrácké čertí trdlo, v jehož představiteli vidím velký herecký talent a dokonce mne nepohoršoval ani Lábus a jeho zparchantělé hrabátko. Humor povedený, nenucený, stejně tak morální odkaz pohádky či, dnes již nejspíše nutné, přizpůsobení se době, tedy moderní pojetí. Je vidět, že kdy se skutečně chce, tak to jde. ()

kepiash 

všechny recenze uživatele

Jestli mi něco skutečně vyrazilo dech, tak je to až nezvykle realisticky a strašidelně vyobrazené peklo, jehož některé prvky by se neztratily ani v hororu. To se povedlo. Hodně mě bavili Jirkové Lábus a Langmajer, skvělý byl František Němec v roli Lucifera a také Ondra Sokol zahrál velmi slušně. A jinak? Kromě pár vtípků s odkrytou dírou, nebo základního ekonomického tutoriálu o množení bonbónů, není moc o čem psát. Děj je velice jednoduchý, což je u pohádek správné, ale mimo výše uvedené body nic výrazně nevybočuje z českého pohádkového standartu. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • „Na zámku, kde se asi deset dní točilo, mají pávy. Jenže oni hrozně ječí, takže nám svým křikem několikrát přerušili dialogy a muselo se přetáčet nebo dodávat postsynchrony. Pak také občas zasáhl do práce celodenní déšť, ale to je taková klasika,“ řekl Zdeněk Piškula. [Zdroj: idnes.cz] (SONY_)
  • Natáčelo se také ve skanzenu Veselý Kopec, slévárnách nedalo Berouna a ve Dvoře Králové. [Zdroj: Týdeník Televize 51/2017] (M.B)

Reklama

Reklama