Reklama

Reklama

Jak básníkům chutná život

  • angličtina How Poets Are Enjoying Their Lives (více)
TV spot
Československo, 1987, 102 min

Režie:

Dušan Klein

Kamera:

Josef Vaniš

Hudba:

Zdeněk Marat

Hrají:

Pavel Kříž, David Matásek, Eva Vejmělková, Jana Hlaváčová, Rudolf Hrušínský, Míla Myslíková, Joseph Dielle, Karel Roden, Václav Svoboda, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Po úspěšné promoci se čerstvý doktor Štěpán Šafránek vrací do rodného města, aby, vybaven znalostmi a maminčinými radami, nastoupil v místní nemocnici na internu. Úsměvná studentská léta skončila a Štěpán se seznamuje s novým životem a prostředím. S přísnou primářkou, záletným kolegou Sahulákem, kolegyní Tupou i nevrlou uklízečkou. Podaří se mu rozzuřit primářku, když k její prominentní pacientce přidělí na perfektně vybavený dvoulůžkový pokoj paní Hubáčkovou. Na druhou stranu se ovšem díky tomu seznámí s její půvabnou dcerou Alenkou. Což je sice hezké, ale draze zaplacené. Pro své postoje a zásady totiž brzy narazí a je při nejbližší příležitosti přeložen na místo venkovského obvodního lékaře do Bezdíkova. Tady se musí v malé ordinaci s kamny na uhlí a výřečnou zdravotní sestrou Toničkou vypořádat nejen se zástupy čekatelů na razítka a různá potvrzení, ale také s odpoledními návštěvami u pacientů. A opět se setká s Alenkou, která žije na místním zámku s rodiči, kteří tu pracují jako kasteláni. Když v televizi zahlédne bývalého spolužáka a spolubydlícího Mirečka, nyní delegáta mezinárodní zdravotnické organizace, spojí se s dalšími spolužáky Venošem, Honzou a Vendulkou a společně ho unesou na flám do Venošova sklípku. Stále více času však Štěpán věnuje Alence, které začne říkat Píšťalka. Zamiluje se do ní, přestože je zasnoubená s přízemním učitelem Hájkem, který má život naplánovaný do nejmenších podrobností. Nakonec dá Píšťalka Štěpánovi přednost před Hájkem, i když než se tak stane, musí překonat ještě spoustu překážek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (279)

mira007 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl - studenstká poetika je tatam a už je tu i kritika komunistického zdravotnictví nenápadně - ale je to vtipné a jsou zde legendární hlášky, který ten film dělají nesmrtelný - DOVOLENÁ V JUGOSLAVII ( tuším, že je naplánovaná za pět let, dneska můj dvanáctiletej synovec - syn samoživitelky, procestoval víc zemí než kdy za celý život viděli zasloužilí pracovníci socialismu, takže pokud si člověk všímá detailu v tom filmu, tak vidí socialismus v posledním tažení ) ()

sud 

všechny recenze uživatele

I třetím pokračováním si "Básníci" udrželi velmi dobrou úroveň. S novým prostředím přichází i jiný druh humoru. První dva díly byly studentské svižné komedie, kdežto zde je spolu s romantikou, která zůstala, místy hořký humor i tragika. Eva Vejmělková alias Píšťalka je asi nejhezčí ze všech Štěpánových holek. Z humorných scén se mi nejvíce líbila scéna v moravském sklípku. Dušan Klein a jeho scénáristická a herecká parta nás opět příjemně pohladili po duši. ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele

„Byl jsi na vojně?” - „Byl.” - „To je zvláštní... krok ses naučil držet, ale hubu ne.” Závěr trilogie o Básníkách. Šafránek musí pocítit jaké to je, rozletět se do světa a za svojí první prací. To víš kamaráde, prachy se samy nevydělají a po studiu zkrátka přichází práce. Nechybí samozřejmě třetí můza a Bezdíkov. Štěpán si tak uvědomuje, že i když někdo studoval stejnou školu, tak se má v životě o poznání jinak. Tak to holt v životě chodí. Tvrdá osud s realitou funguje i do třetíce a Básníci to ukázali velmi dobře. Ještě do třetice poukazují jak to v životě holt chodí. Ne všechno je veselé. Závěr je konečně pozitivní, však aby taky ne. Je to závěr trilogie a mohl to být i krásný konec série... (75 %) ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

První polovina se nese v duchu předchozích dílů, po přesunu na zámek přeci jen sledujeme Štěpánka kterak dospívá a dobývá tentokráte zadanou Píšťalku. Vyvrcholení trilogie se tedy povedlo a není to jen příjezd do Bezdíkova nebo řádění Jiřího Kodeta. Jako poslední díl původní trilogie svou úlohu jakéhosi pomyslného závěru film svou roli plní. 80% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Ta laskavost zůstala, i když ne již v té celistvé čistě radostné podobě. Ale s příměsí škodolibého vytrhávání z idealizovaných představ do hořkosladkého vztahu s realitou, nadějí a nepříjemnou kocovinou. Již nejde o pouhé starosti dospívání a bezstarostnosti studování, ale o začlenění mladého dospělého člověka do socialistického společenství. Ta prostá radost se mění v plnohodnotné členství rozumných dospělých a postupného dobrovolně nedobrovolného přijetí. Hlavní postavou je opět Štěpán Šafránek (sympatický Pavel Kříž), jen svůj status studenta vyměnil za nového, horlivého a nadšeného lékaře. Představy a skutečnost se většinou liší a někdy i zcela výrazně. Hnacím motorem je pracovní smysluplné uplatnění a samozřejmě volání hlasu lásky. Opět je ve hře nejlepší Štěpánův kamarád Kendy (příjemný David Matásek) ve svém novém poslání asistenta filmového režiséra. Poetickou múzou básnického talentu a cílem citových a tělesných tuh hrdiny je učitelka hudební výchovy Alena alias Píšťalka (půvabná Eva Vejmělková s hlasem Zlaty Adamovské). Poslední výraznou postavou je štěbetající a dobrosrdečná obecní zdravotní sestra Tonička (dobrá Jana Hlaváčová) s neuvěřitelnou schopností pokračovat v komunikaci kdekoliv a s kýmkoliv. Z dalších rolí: Alenin otec a nadšený malíř zámku Hubáček (Rudolf Hrušínský), jeho churavějící manželka a průvodkyně po zámku (Blažena Holišová), nespokojený obecní saniťák Písařík (dobrý Pavel Zedníček), dobrácký gymnaziální profesor chemie Ječmen (Josef Somr), nudný Alenin snoubenec a plánující učitel Libor Hájek (Rostislav Kuba), nevyčerpatelný sukničkář a nemocniční lékař Milan Sahulák (solidní Tomáš Töpfer), ješitná a jízlivá primářka Obočenka (Věra Vlčková), starostlivá Štěpánova maminka (Míla Myslíková), rázný ředitel Obvodního ústavu národního zdraví (Josef Větrovec), Štěpánová chtivá bývalá spolužákyně ze střední a učitelka mateřské školy Bedřiška Hrdličková (Barbora Štěpánová), mazaný prodejce autobazaru Karabec (sympatický Ondřej Vetchý), či Štěpánovi úspěšnější spolužáci z medicíny MUDr. Jan Antoš (Karel Roden), MUDr. Václav Pastyřík (Václav Svoboda), zahraniční delegát MUDr. Numira Cassa Thombe alias Mireček (Joseph Dielle) a pracovnice ministerstva Vendulka (půvabná Eva Jeníčková). Laskavost mírně zhořkla, ale stále se jedná o lehké optimistické dílo. Navíc i třetí dějství je zatíženo mojí nostalgickou vzpomínkou na dětství a dospívání podobným způsobem, jako obě dějství předchozí. A již jen z tohoto důvodu to navždy zůstane tím láskyplným pohlazením, po kterém zůstává ten přiblblý úsměv na tváři. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (23)

  • Při prohlídce zámku doktorovi řeknou, že průvodce chodí pouze se skupinami 10 a více turistů. Jednotlivec by tedy mohl jít sám, což je praxe dost nereálná a nebezpečná, protože hrozí, že by tak mohl někdo snadno ukrást exponát. (DexMASTER094)
  • V tomto díle je ve scéně příchodu na hon na Konopišti vidět jméno Kendyho na průkazce, kterou se prokazuje u vstupu. V celé trilogii jeho jméno nikde nepadne. Kendy se jmenuje Leoš Marek. (lonedog)
  • Joseph Dielle (Mireček Mužunbura) z Konga bol vo svojej vlasti v dobe natáčania váženým režisérom a s mesačným natáčaním súhlasil s podmienkou, že mu bude nahradený jeho plat. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama