Reklama

Reklama

Seznamte se s Gusem Gormanem (Richard Pryor), naivním počítačovým programátorem, pro nějž je klávesnice jeho největší zbraní. V důsledku toho čelí Superman svému dosud největšímu nepříteli. Christopher Reeve se znovu zhostí své role v níž ještě prohloubí lidskou stránku své postavy, když jako Clark Kent spatří na srazu střední školy ve Smallville Lanu Langovou (Annette O’Toole). A když se Muž z oceli po vystavení Kryptonitu stane jeho největším nepřítelem, Reeve se zhostí obou rolí s oslnivým herectvím. Prožijte Supermana III s celým jeho srdcem, hrdinstvím a vzletným humorem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

choze 

všechny recenze uživatele

Zvrhlost, ve které campy humor definitivně vítězí. Že něco není v pořádku zvětříme hned na začátku filmu. Jestliže první díl otvíral epický zánik Kryptonu a druhý napínavý boj Supermana s teroristy o atomovou bombu na Eiffelovce, trojka začíná infantilní bláznivou groteskou vrcholící tím, že Superman zachrání řidiče topícího se v kabině svého auta (do kterého nějakým podivným způsobem vtéká voda ze sraženého hydrantu pod ním). Kamenem úrazu je slabý scénář, který sice operuje s několika zajímavými motivy (nadšení i obavy z komputerizace, schizofrenický Superman), ale postrádá silný příběh plný emotivních momentů, jakým disponovaly oba předchozí díly. Místo toho je pojednán jako trapná taškařice, opírající se o one man show Richarda Pryora, který se ne náhodou dělí s Christopherem Reevem o místo na filmovém plakátě – stráví totiž na plátně zhruba stejně tolik času. Nedotaženost scénáře lze krásně ilustrovat na Clarkově/Supermanově romanci s Lanou Lang. Ačkoliv nápad nechat nový (super)hrdinův milostný objekt zahořet (narozdíl od Lois) pro Clarka a ne pro Supermana je osvěžující, vyvrcholení romantické linie se s předchozími díly, kde Superman kvůli Lois vrátil čas či se zbavil svých superschopností nedá srovnávat. Ještě hůře je na tom postava ústředního padoucha, který je pouze převlečeným Lexem Luthorem (další aristokraticky povýšený, ale ani zdaleka ne tak vtipný a charizmatický megaloman s komickým poskokem a bimbem), nemluvě o tom, že Robert Vaughn nesahá Gene Hackmanovi ani po kotníky. Vrátím-li se k filmu, pořádné obrátky nabere až ve druhé polovině, kdy se Superman pod vlivem syntetického kryptonitu stane „zlým“, vyvede pár zlomyslných skopičin, následně se efektně porve sám se sebou na vrakovišti a zlikviduje padoušský tým. Škoda jen, že je finále u superpočítače komiksově hloupoučké a naivní jako Kačenka Langerová z VyVolených. Kdo tenhle scénář poslal do výroby... ()

JayZak 

všechny recenze uživatele

Zas jednou proti většině, ale aspoň jsem v téhle záplavě hozené špíny trochu originální. U Supermana 3 jsem se totiž výborně bavil. Já námět ani příběh tohoto komiksového superhrdiny nějak moc neprožívám, takže když se hlavně v první polovině film zvrhl v humornou eskapádu, vůbec mi to nevadilo, jenom jsem se smál. Úplný začátek byl slabší a je pravda, že Eiffelovka byla v 2. díle lepší otevírací scéna, ale tento nedostatek se mnohými věcmi později vylepšil. Richard Pryor. Nominovaný na Zlatou malinu za nejhorší výkon? Haha, naopak zahrál výborně, bylo vidět, že si svou roli užíval, a tak trochu nahradil absentujícího Lexe Luthora (svou humorností, na zlovolné plány tu byl herecky slušný R. Vaughn). Je pravda, že scénář je opět slabý, zvraty jsou občas trochu nucené a o faktických věcech ani nemluvě (superpočítač, satelit co mění počasí - na druhou stranu co čekat ve filmu o létajícím člověkovi v červených slipech, že). Kladné věci ale převažují: zajímavé postavy (kromě Pryora třeba ne až tak hloupá blondýna), dobré nápady (zlý Superman) a scény (schizofrenní souboj na vrakovišti, faux pais v Pise), toť důvody, proč dávám 3,5*. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

No věděla jsem, do čeho asi tak přibližně jdu. Po zhlédnutí nejnovějšího snímku v létě, který je fakt super, řečech, že jednička a dvojka Supermana super a trojka a čtyřka jsou odpad, jsem tomu i trochu, teda hodně věřila. No lidi měli pravdu. Sice mě zaujala podoba tehdejšího a současného herce, ale ten děj?!!!! To byl jako vtip? Jak něco tak strašného může vůbec někdo vyprodukovat? Ani ty efekty tam žádné pořádné nebyly, jsem namlsaná novým Supermanem a hned tak něco mě jen tak neohromí... Vůbec mě to nezaujalo, celkem nuda. Tohle prostě víckrát ne a těším se na čtyřku, ať ji můžu ještě více pomluvit. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

I přes několik zpestřujících prvků (tonutí v autě zespodu napouštěném hydrantem, sjezdovka na střeše mrakodrapu, golf na kapitánském můstku, pozoruhodně dotykové monitory (!) atp.) jednoznačně nejslabší díl série. Od momentu, kdy se Superman "uzdravil", jsem až do konce filmu nestačil věřit vlastním očím... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Pri úvodnej titulkovej scéne som váhal, či pozerám správny film, ale naozaj to začína groteskou. Slabou, ale ešte znesiteľnou, to horšie príde neskôr. Objaví sa jeden lúzer ako hlavná postava, ktorý potom doplní partiu nevýrazných záporákov, kde šéfuje osvedčený vrah od Columba. Zbláznenie sa a schizofrénia Supermana naozaj nie je to, čo divák od takéhoto filmu očakáva. To všetko v prepálenom trvaní vyše dvoch hodín a filmová katastrofa je na svete. Nemôžem dať ani dve hviezdy, pretože ide o zneuctenie kultovej postavy. –––– Chceš zbohatnout? Staň se počítačovým programátorem. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (24)

  • Christopher Reeve po dokončení natáčení v rozhovoru prohlásil, že s rolí Supermana končí jednou provždy. Řekl: „Byla to velká kapitola mého života, ale už jsme s tím hotovi a neměli bychom co dělat." O pár let později se ale do této role ještě jednou vrátil v Superman IV: The Quest for Peace. (WolfR)
  • Natáčení probíhalo v Kanadě, Utahu, Arizoně, Itálii a v anglickém filmovém studiu Pinewood. (Terva)

Související novinky

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama