Reklama

Reklama

Projekt Modrá kniha

(seriál)
  • USA Project Blue Book (více)
Trailer
Historický / Mysteriózní
USA, (2019–2020), 14 h 33 min (Minutáž: 42–45 min)

Tvůrci:

David O'Leary

Hudba:

Daniel Wohl

Hrají:

Aidan Gillen, Michael Malarkey, Laura Mennell, Ksenia Solo, Neal McDonough, Michael Harney, Jill Morrison, Nicholas Holmes, Ian Tracey, Robert John Burke (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Na pozadí studené války a atomové éry pojednává tento napínavý seriál inspirovaný skutečným programem Project Blue Book amerického letectva, který byl zaměřen na vyšetřování UFO. Geniální astrofyzik dr. J. Allen Hynek je s kapitánem Michaelem Quinnem zapojen do přísně tajného programu. Dr. Hynek se pokouší přijít na kloub řadě záhadných pozorování. Brzy mu však dojde, že se ocitl ve středu rozsáhlého a nebezpečného pokusu o ututlání pravdy, díky němuž se on sám i jeho nejbližší ocitnou v nebezpečí. (Viasat)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

laik_60 

všechny recenze uživatele

vraj historický, vraj inšpirovaný skutočnými udalosťami !!! Pche !!! Skutočnosťou bolo, že aj Rusi aj USA súťažili kto má väčšiu atómovú bombu, a kto ich má viacej, utajovali všetko a popritom sa navzájom tajne sledovali. Nevysvetliteľne vesmírne javy sa museli "zviditeľňovať" aby nebodaj druha strana neobjavila niečo utajené. Vrcholom bol predaj a stavba atómových krytov do domácností vyrobených z drevotriesky. Po treťom diely to vzdávam. Neviem či sa sem vrátim :( ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě to dost navnadilo, dobrý námět a komorní zpracování. "Malíček" ze Hry o trůny tu hraje solidně. Měli by ale přitlačit na pilu, chvílemi je to hodně stereotypní a nudné. Konec první série je fajn, ale chce to teda pořádné zlepšení. Je to na motivy skutečných událostí, takže nějaký blockbuster nečekejte... ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Seriál, který se trochu nadějně měl zajímat o nadpřirozeno a mimozemskou tématiku. To se mu sice daří, ale trochu jinak, než bych sám chtěl nebo jak jsem si představoval. Seriál totiž mnohdy místo toho, aby vzal mimozemský problém a ukázal by ho ve faktickém světle, tak se vlastně ukáže, že to tak vůbec není, a že seriál se vlastně snaží dokázat existenci mimozemského života. Což i mně jako "believerovi" přijde dost přitažené za vlasy. Obecně vzato jde o docela zajímavou rychlovku, které má určitě, co nabídnout. Je to suprově a svižně odvyprávěné. Problém je někdy v tom, že někdy něco dává perfektní smysl, a poté zde máme něco, co jde úplně mimo. 2. série: Druhá série moc neslibovala. Obecně od tohoto seriálu se nedalo čekat téměř nic. Obecně vzato však o to víc, byla druhá série malým překvapením, když se tato série dokázala zabývat docela více faktickými a lepšími podmínkami. Najednou se tolik neřeší UFO samotné, které lítá po naší Zemi, ale nějaké lidské případy, které se dají logicky vysvětlit. Stále ale seriál balancuje mezi naprostou fantasmagórií a fakty, což vypadá dost zvláštně. I tak v tom dokáže nějak ladně přecházet a nějak ukazovat, že UFO je docela legitimní věc. A už tak dávno. O to více je zajímavé, že dnes je v tomto ticho po pěšině. Asi se nedá mluvit o nějakém extrémním zlepšením, ale postavy alespoň nedělají úplné nonsensy, příběh je ladný a dobrý, stejně tak výkony ve všech směrem. Minimálně lepší než dříve. Třetí série je otazník. Potencionálně má co nabídnout, ale History si to úplně nemyslí. Tak se uvidí. ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Seriál zajímavě zpracovává historii incidentů s nevysvětlitelnými úkazy nejen na obloze. V podstatě sledujeme počátek výzkumu UFO, a snahy o věděcké vysvětlení skrz doktora Hyneka na straně jedné a vládu, potažmo letectvo, které se snaží vše důkladně ututlat na straně druhé. Do toho všeho se ještě zamotávají Ruští špióni a záhadní muži v kloboucích. Project Blue Book si sice hraje na to, že jsou jednotlivé příběhy založeny na skutečných událostech, ale ve většině případů se jedná jen o část, kde jsou např. reálné postavy nebo místo, jinak je vše ostatní omáčka scénáristů. Tvůrci se snažili skloubit strohé historické vyšetřování s přece jen divácky vděčnější, tajemnější sci-fi prvky. Výsledek je nakonec tak nějak na půli cesty. Takže náplň každého dílu je, že se chvíli skutečně vyšetřuje, ale pak se přejde ke spekulacím, různým odbočkám a nakonec i politice a mlžení okolností aby se divák těšil na další díl. V některých ohledech je scénář nedotažený, kdy jsou určitě paranormální prvky vylíčeny vcelku komicky, něco se přibarvuje a někdy se ve vyprávění dost vaří z vody. Nicméně, jako celek bych seriál doporučil, protože se v současnosti nic podobného tématicky nevyskytuje. ()

Rian_witcher 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po první sérii: Určitě zajímavá variace na Akta X. Moc se mi líbilo zasazení do 50-60 let 20. století a s tím související atmosféru panující v USA. Nádherně působí i kostýmy a rekvizity. Nejvíce mi vadí trochu rušivé skloubení se špionáží. I když postavy a příběh špionů je zajímavý, nechytlo mě právě spojení s tématem UFO. Pochvalu naopak zaslouží výběr jednotlivých případů, z nichž jsem už o většině slyšel a zajímal se o ně. Nerad bych chválil jednotlivé herce, protože casting se dle mého vyloženě povedl a "Malíček" jednoznačně dokázal, že se zaškatulkování do rolí syčáka z Game of Thrones určitě nemusí bát. ()

Galerie (312)

Zajímavosti (20)

  • Dům na začátku epizody, kde žije matka s dětmi, kteří se stanou svědky havárie UFO, je stejný dům, který byl použit pro filmování seriálu Akta X (od r. 19893) jako Mulderův dům. (PATRICK96)
  • Doktor J. Allen Hynek (Aidan GIllen) zformuloval klasifikační systém pro hlášení UFO a mimozemská pozorování, která i namluvil ve filmu Stevena Spielberga Blízká setkání třetího druhu (1977). Název filmu dokonce přímo pochází z Hynekovy práce a sám Hynek byl najat jako poradce při natáčení. Objevil se i v jedné z rolí v závěru filmu. (PATRICK96)
  • Profesor Hynek byl spolupracující člen Robertsonovy poroty, která doporučila nadlehčování fenoménu UFO. O několik let později se ale jeho názor na UFO změnil a považoval jej za nevyřešenou záhadu, která zasluhuje vědeckou pozornost. (Zdroj: Wikipedia.cz)

Reklama

Reklama