Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (96)

Yoss 

všechny recenze uživatele

Nie je to seriál pre citlivé povahy a ľudí, ktorí sa topia v depkách. Keď som videl prvé časti Prison Breaku, povedal som si, uff, tak toto sa tvorcom podarilo. No iba do momentu, kým som nezhliadol OZ. Až som mal niekedy pocit, že sa tu niekto niečím nechal inšpirovať... Drsné, provokujúce, šokujúce, tvrdé - čo iné by ste chceli z väzenia, kde máte pohromade vrahov, náckov, nadopovaných čiernych, agresívnych žltých, uhladených, ale o to nebezpečnejších taliánov, homosexuálov, transvestitov... a príbehy takejto lúzy vytvárajú jeden z najlepších seriálov, aký som kedy videl.. a zachvíľu si ho s chuťou pozriem opäť. PS: Vynikajúcim príkladom toho, čo sa môže stať z človeka za múrmi väzenia, je právnik Tobias Beecher. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

K tomuto seriálu mě přivedly diskuse o podobnosti s The Wire, avšak po dokoukání obou těchto prvotřídních děl jsem dospěl k závěru, že svým konceptem si tyto pořady nejsou až tolik podobné. The Wire je především stoprocentně realistickou a pravdivou sondou do společnosti a "systému", Oz je přeci jen komponována jako Tv Show, která staví na první místo své postavy a zajímavosti jejich zápletek. První důležitá věc je, že hlavních postav je poměrně dost (6+) a z hlediska vyprávění jsou si naprosto rovny, Oz využívá je, i řadu dalších charakterů k vykreslení všech možných strastí, příhod a událostí bohatě pokrývajících stupnici zážitků od "štěstí za mřížemi" až po týrání, znásilňování a naturalistické vraždy. Realističnost sice první housle nehraje, ovšem ty druhé už ano, Oz vypovídá dost o psychice vězně, o atmosféře, o přizpůsobování se životu za mřížemi i o nevděčné práci vedoucích pracovníků, jejichž dobré úmysly se často v hovno obrátí... Komplexnost a dokonalost Oz sice nedosahuje úrovně The Wire, avšak to je jen otázka pomyslného trůnu, jako drama Oz nepochybně patří mezi to nejlepší, co kdy bylo pro TV natočeno... Je vidět, že oproti Oz byl Prison Break jen dětská hra. 9/10 ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

Co viac povedat k serialu, ktory ma drzal v kresle asi dva tyzdne v kuse, kedy som si pozrela komplet vsetkych sest serii takmer na jeden hlt? Myslim, ze jedine to, rozhodne si ho nenechajte ujst, pretoze to, co vam naservirovalo HBO len tak niekde neuvidite. Neuveritelne vykreslenie postav, ich premena pocas rokov, ktore stravia v Em City, co vsetko su ochotni urobit z roznych dovodov a hlavne vztahy, ktore tam vzniknu... Tabizovany vztah muz-muz, kedy sa kamera s nicim neserie, kedy vam tvorcovia ukazu viac, ako by vam mozno bolo mile a kedy im tak strasne fandite, ze ich pady a vzlety prezivate s nimi s vreckovkou v ruke, pretoze krajsi a bizarnejsi milostny pribeh ste este nevideli. Ano, mam na mysli Tobyho a Kellera a Ryana a Gloriu... Tu nejde len o drogy, znasilnovanie, vrazdy, tu ide o ludske povahy, slzy, radost, smutok... Toto vsetko sa vam hodinu za hodinou zaziera pod kozu a zostane natrvalo, ako hakovy kriz vypaleny Beecherovi na zadnicu... No a pokial fandim takemu zmrdovi, ako je Ryan OReily a Chris Keller, tak to je uz co povedat a tvorcovia odviedli senzacnu pracu... Naozaj brilantne dielo, lepsi serial som nevidela a mam pocit, ze ani neuvidim. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Slibovali mi vyhrocenou atmosféru, složité postavy a dějové veletoče. A dostal jsem z toho jen slabý odvar. Vše je takové nedomrlé. Děj je šokující možná první dva díly, pak se mi ty neustálé vězeňské půtky zevšedněly. Scény psychického týrání jsou stěží naznačené a nijak zvlášť dobře zahrané, takže ani z této strany se nedá čekat žádný zázrak. O hloubce jednotlivých postav bych si dovolil pochybovat. Hajzlové jsou všichni a nefandím nikomu. Nikdo se zatím nezměnil ani v nejmenším. Pokud se někdy dostane do situace kdy mu jde o život, nebo jeho zájmy přesáhnou zdi vězení, tak se dočasně "polidští". Jakmile tyto okolnosti pominou, okamžitě se vrací se zpátky do normálu. Scenáristé tomu říkají propracovaná psychologie, já tomu říkám nevyužitý potenciál. Co se zápletky týče, ta se pohybuje ve stále stejných kruzích. Drogy, sem tam nějaká rvačka, konflikt mezi skupinkami, občas vražda. Všichni intrikují proti všem, situace se víc a víc zamotává a nakonec vše zůstává při starém. Skoro jako v nějaké telenovele. Hodně se probírá víra v Boha (Alláha), často se skloňuje rasismus. A ze všeho je cítit hluboké pokrytectví. Systém může za vše, všichni jsou bez viny. Vězni jsou sebestřední egoisté bez kouska empatie a sebereflexe, protože tak je vychovalo prostředí. Že v tom nezbývá prostor na pochyby a onu slibovanou vyhrocenost, je jasné. K ní bych napsal asi tolik - kdybych se potřeboval uklidnit po Lutherovi, tak bych si pustil díl OZ. Od čtvrté série dál scenáristům zřejmě definitivně hráblo. Objevují se šáhlí fanatici posedlí ďáblem, popálený kněz vraždí pomocí hypnózy a personál vězení zabíjí na požádání. Tenhle projekt měl skončit po prvních deseti dílech. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Další seriálový maraton, 60 hodin čistého času, kterých nebudu určitě litovat. Vězeňská show HBO je tak drsná, že z jakéhokoliv jiného snímku ze stejného prostředí dělá jen trapně markýrovanou podívanou. Jsou tu propracované intriky i primitivní násilí, vezeňské gangy, zkorumpovaní dozorci, a lidský život nemá cenu ani zlámaného dolaru. I ti nejkladnější hrdinové jsou alespoň vrazi nebo prznitelé malých dětí. Brutální scény jsou IMHO občas až příliš brutální na televizní obrazovku, a tím víc je třeba HBO ocenit... ()

Galerie (65)

Zajímavosti (22)

  • Když doktorka Gloria Nathan (Lauren Vélez) říkala Ryanovi O'Reilymu (Dean Winters) o rakovinovém nádoru v jeho prsu, řekla, že hrudka se nachází pod levou prsní bradavkou. Ryan (Dean Winters) ovšem celou dobu na ošetřovně krvácel z bradavky pravé. (CRYPT)
  • Scenárista Tom Fontana pojmenoval věznici Oswald po Russellovi Oswaldovi, který byl skutečným dozorcem v napravném zařízení Attica, ve kterém prupuklo povstání vězňů. (CRYPT)
  • Postava Shirley Bellinger byla natočena podle skutečné vražedkyně dětí Susan Smith. (CRYPT)

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno