Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh, dobře známý z populárního stejnojmenného bestselleru M. Viewegha, vypráví s ironickým nadhledem a nadsázkou o osudu, který jedné obyčejné rodině připravila léta normalizace. A jak to všechno začalo? Manželům Heleně a Alešovi (ve skvělém podání L. Šafránkové a O. Vetchého) se narodí kluk Kvído. Již okolnosti jeho narození během představení Čekání na Godota jakoby předznamenaly jeho pozdější dráhu. Když je Kvídovi šest let, přijedou ruské tanky a rodina se stěhuje do prvorepublikové vily na Sázavu. Jenže nedostanou celou vilu, ale jen část v zasklené terase, kde je zima jako v „psírně“. Komunistický ředitel skláren Šperk podmiňuje zlepšení jejich situace tím, že se tatínek bude veřejně angažovat. To ale Aleš odmítá. Celou situaci nakonec zachrání Kvído… (Česká televize)

(více)

Recenze (498)

Brouk 

všechny recenze uživatele

Kvído!!! s-s-s-s, koukej..... Otče!, zastrč ten jazyk! Vypadáš značně infantilně.... Báječná "normalizační" léta víc než pod psa.... Krutá, zároveň laskavá (jaký to paradox!) realistická mapa života v normalizačních letech.... Laskavá v tom, že "TA PAKÁRNA" byla snímána s nadhledem, ale.... stejně mě pořád mrazí.... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Ak nám pán inžinier neveríte, tak vám kľudne podpíšem, že Gustáv Husák je starý kokot” :D Poslednú dobu mám “šťastie” na snímky, ktoré sa tematicky zameriavajú na obdobie “režimu”. No a presne tento je jedným z mála, ktorý je poňatý presne tak, ako sa mi to pozdáva. Odľahčený, nijak výnimočný, no aspoň podľa gusta .. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jojojo, zazpíváme si na konec nahlas... "...když nikdo neví co jsi zač..." . . . Přizdisráč? . . . Tak ještě že je z toho furt CÍTIT TA NOSTALGIE... °-/ . . . A po dalších čtrnácti letech? Jo, chápu že Vieweghovi i Nikolaevovi se daří báječně, >opsah jest opsažen< . Přizdisráčská kultura to v té zemi krásné napohled zatím nakrásně ovládla... - - - P.S. Ano, je to líbivé, řemeslně pěkné, typicky po našem... Tak jsem po tom repete jednu ubral. - - - P.P.S. A tvrdit, že "takhle nějak" to tady bylo, může zase jenom přizdisráč... °-/ - - - - - (Poprvé viděno s lehkým rozmrzením kdysi dávno v biografu v dobách natočení, hodnocení 17.04.2006, komentář zde ještě více rozmrzelý po repete na českotelevizáckém kanále pod psa jako stodevadesátýosmý - 22.2.2011) ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Z filmů, kde český národ fňuká nad utlačováním komunistickým režimem, je tento z vydařenějších a s takovým uvěřitelným feelingem. Přináší nám pohled na veselé i smutné okamžiky obyčejné rodiny. Vetchý je místy opravdu zábavný a množství poprsí, která se ve filmu mihnou, mne uváděla do rozpaků. Pravé slovo, které by snad trefně vyjádřilo celý dojem z filmu může být "fajn". Roztomile sentimentální s melancholickým nádechem. 70% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Komedie natočená podle románu Michala Viewegha s humornou nadsázkou zachycuje osudy jedné obyčejné rodiny za komunistického režimu, v době, kdy bylo Československo okupováno sovětskými vojsky. Život se tehdy podobal spíše frašce než tragédii, ale hranice mezi oběma extrémy byla tenká a lehce překročitelná. Hrdinové filmu se najednou ocitají v existenčním a politickém tlaku, ale konečné řešení příběhu je smírné. Knižní předlohu jsem nikdy nečetl a tak nemůžu srovnávat nakolik je odlišná od filmového zpracování, ovšem výsledek je z rodu těch originálních. Svůj podíl na tom nesou i dobře zvolení herci, kteří své role v dlouhém časovém období, ve kterém se film postupně odehrává, sice ne vždy přesvědčivě vystihli ,nicméně působili v absurdní době poměrně autenticky. 80% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (34)

  • „Malý Kvido měl být fotogenický tlouštík, který pronáší dlouhé nedětské věty. To bylo mnohem těžší než najít sympatického uličníka, kterého necháte před kamerou prostě žít. Jeho představitele Jana Zahálku pokládám za velice věrohodného – a přitom nám při konkurzu málem proklouzl,“ řekl pro Českou televizi režisér Petr Nikolaev. (SONY_)
  • Rozdíly oproti knižní předloze: Je opomenuta scéna, v níž Kvidův (Jakub Wehrenberg) otec (Ondřej Vetchý) kupuje od Šperka (Vladimír Javorský) psa, respektive přejmenuje fenku vlčáka z Tery na Něhu. Dále je vynechána scéna, v níž se babička Líba (Květa Fialová) stěhuje do Sázavy kvůli čistějšímu ovzduší, než je to pražské (kvůli potenciálnímu nádoru). A také je vynecháno umírání dědečka Jiřího (Stanislav Zindulka) a babičky Líby. (m0lL!sS)
  • V prvních minutách, které se odehrávají na začátku šedesátých let 20. století, se ve filmu několikrát objeví pes plemena border kolie. První border kolie však byly do České republiky dovezeny až v roce 1993. V knižní předloze byl tímto psem černý vlčák. (hendrich6)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Reklama

Reklama