Reklama

Reklama

Star Trek

(seriál)
  • USA Star Trek (více)
USA, (1966–1969), 65 h 51 min (Minutáž: 50–51 min)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Hrají:

William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Nichelle Nichols, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Majel Barrett, Grace Lee Whitney, John Winston (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(79)

Posádka hvězdné lodi Enterprise pod velením kapitána Kirka se noří hluboko do vzdálených koutů vesmíru, aby objevila nové světy a civilizace. (Netflix)

Recenze uživatele darkrobyk k tomuto seriálu (80)

Star Trek (1966) 

Jako žáček školou povinný jsem vyrůstal na první řadě StarTreku vysílaného německou TV ZDF. Dodnes nechápu, jak jsem mohl být fascinován seriálem v řeči, kterou jsem téměř neznal...Uprostřed komunistické hrůzy normalizační TV se mi tohle jevilo jako vzácný klenot. Chápu, že pro současného diváka jde o vykopávku. Na druhou stranu budou se, doufám, hodnotit hlavně triky, výprava a akčnost. Vlastní příběhy jsou velmi kvalitní, aby ne, psali je nejlepší spisovatelé tehdejší sci-fi literatury. Kam se na ně hrabou mnohé dnešní fantastické seriály! Kosmická loď Enterprise mně učarovala hned napoprvé a její design považuji za úžasný. Mým favoritem byl samozřejmě Spok, mé sympatie měli Kirk i Uhura a miloval jsem je všechny...slza v oku. ()

Kam se dosud člověk nevydal (1966) (S01E01) 

Absolutní moc korumpuje absolutně a nejhorší je bůh s lidskými slabostmi. Stačí jen vypustit divošské já, které v sobě každý z nás ukrývá, a zkáza bude dokonána. Kirk nedá na rady Spocka, a tak dostane posádku lodi do nebezpečí, z něhož není jednoduchá cesta... ()

Manévr s korbomitem (1966) (S01E02) 

„Kdybych vyskočil pokaždé, když tu něco blikne, skončil bych jako svůj pacient." Enterprise se dostává do zapeklité situace a kapitán ukáže panu Spockovi přednosti pokeru před šachy. Jedna z mála epizod, kterou jsem si velmi dobře pamatoval z dětství. A tentokrát jsem si uvědomil, jak skvělá je scénická hudba. Napětí jako vždy až do téměř samotného konce... ()

Muddovy ženy (1966) (S01E03) 

Pokud je ve většině dílů svůdná šťabajzna, pak zde jsou rovnou tři! Jenže i když začnou krásky svádět muže na Enterprise, což může mít vážné následky, začnou narůstat jiné problémy - loď ztrácí energii a krystaly dilithia postupně odcházejí. Harry Mudd tuší, že je na koni, a představuje si, jak bude šéfovat hvězdné lodi. Stačí jen odstranit Kirka... ()

Nepřítel v nás (1966) (S01E04) 

Každý máme svoji temnou stránku. Ne že by to musel být nutně Temný pasažér, ale je tam. Bez ní by zřejmě lidská psychika nebyla kompletní. Pak už jen záleží, nakolik je zvládnuta a využita. Pro Kirka neobyčejný zážitek, kdy mohl nahlédnout do sebe. Zbytek posádky už takové potěšení zcela logicky nesdílel. A zatímco je porouchaný transportér a posádka řeší jak napravit chybu s kapitánem, tak výsadek na planetě zvolna umrzá. Teplota se blíží k minus 120 stupňům a kameny ohřívané fasery už nestačí... ()

Past na muže (1966) (S01E05) 

Trable začínají se ženou profesora a stupňují se. Členové posádky umírají záhadnou smrtí a vedení lodi tuší, že za vším je tajemství planety. Bizoni sice ještě nevymřeli, ale přirovnání k jejich osudu je trefné. Zdá se, že odhalit vetřelce nebude vůbec jednoduché... ()

Čas obnažení (1966) (S01E06) 

Podle názvu by se mohlo zdát, že se posádka Enterprise svlékne do naha, ale není tomu tak. Jde o obnažení duše. Začátek připomíná Věc. Jeden průzkumník se zachová hloupě, a tak zavleče na loď nemoc (žádného tvora, jak je mylně uvedeno v obsahu). Stavy šílenství ale nejsou tím nejhorším. Planeta se totiž začíná hroutit a přitahovat k sobě Enterprise. Pokud se nepodaří vymanit z její gravitace, bude to konec pro všechny. Nejlepší je samotný závěr... ()

Tajemný Charlie (1966) (S01E07) 

„Jsme v rukou adolescenta!" Enterprise si nasadila na svoji palubu veš. Charlie je v nejtěžším období dospívání a k tomu disponuje obrovskou silou. Nechápe vztahy, pravidla, chce všechno a hned. Posádka lodi začíná být postupně zoufalá, jelikož ze souboje nemůže vyjít jako vítěz. Pokud se nestane zázrak, budou nakonec všichni zničeni i s lodí. Představitel Charlieho vypadá vskutku jak z jiného světa. Nejen členové posádky by mu jistě rádi dali za vyučenou... ()

Rovnováha hrůzy (1966) (S01E08) 

Střet Enterprise a romulanské lodi je především soubojem jejich kapitánů. I bez bombastických efektů disponuje tento díl nepolevujícím napětím, kdy navíc Spock je trnem v oku některým členům posádky pro svoji podobnost s Romulany, a ve druhé lince proběhne i osobní drama dvou členů. Hrozba galaktické války je na spadnutí... ()

Z čehopak se vyrábějí děvčátka? (1966) (S01E09) 

Scénáře pro Star Trek jsou obecně velmi kvalitní a R. Blocha z toho nevyjímaje. Střetnutí člověka a androida, touha vytvořit ideální svět, oprostit člověka od všeho špatného, ponechat mu jen to nejlepší. Ano, i diktátoři a vojevůdci v dějinách měli představu o báječném světě....jenže jejich světě. Napětí opět dosahuje vrcholu a není to zdaleka jen nebohý Kirk visící nad propastí. ()

Dýka v mysli (1966) (S01E10) 

Je těžké uvěřit, že lze zemřít na samotu.....ovšem na samotu v mysli, to je něco úplně jiného. Kirk tentokrát jako nevěřící Tomáš a neposlušný kluk, který musí za svoji lehkovážnost zaplatit. Otázkou je, zda půvabná doktorka bude dostatečným trestem... ()

Miri (1966) (S01E11) 

Tak předně dospělí na planetě podobné Zemi nezemřeli ve válce, nýbrž je zahubila zákeřná nemoc. Dříve i později oblíbené téma o zlých dětech (a nemám ani tak na mysli Městečko prokletých) je zde pojato trochu jinak. Děti nejsou v základu zlé, jen se snaží bránit. A je zcela jedno, kolik jim ve skutečnosti je. Pokud jim žádný dospělý nemohl předat patřičné informace a zkušenosti, tak zkrátka dětmi zůstávají. A co by tak asi děti mohly dělat jiného, než hrát hry? To je přeci logické. Najít správný lék se ovšem zdá téměř nemožné! Kirk je zkušený psycholog, doktor pro změnu (pomineme-li, že nemoc ho začínala zbavovat rozumu) nezodpovědný experimentátor. Čas se krátí všem... ()

Jeho Veličenstvo vrah (1966) (S01E12) 

Je libo trochu Shakespeara? Hamlet? Antonius a Kleopatra? Zločin, vina a trest, pomsta. Se spravedlností je to těžké, když se často jedná o pomstu, za niž je vydávána. A pak ta možnost omylu. Kirk ví, ale potřebuje jasný důkaz. A do toho se přichomýtne svůdně krásná čubka, aby to měl kapitán ještě těžší... ()

Sedm z Galilea (1967) (S01E13) 

Díl věnovaný především logice a panu Spockovi. Napsal bych jeden z nejnapínavějších, ale to jsou téměř všechny. Vztahové drama ve vesmírných kulisách, kde se umírá. Komisař byl vzorem otravné byrokratické krysy, která, dáte-li jí moc, s chutí se všemi zatočí. ()

Vojenský soud (1967) (S01E14) 

Kirk versus počítač. Může se počítač mýlit? Je to velmi nepravděpodobné. A tak když počítačový záznam je nezpochybnitelným důkazem kapitánovy viny, může mu pomoci jen zázrak. Jak by ale podotknul pan Spock, zázraky nejsou logické... ()

Zvěřinec - 1. část (1966) (S01E15) 

Pan Spock má svůj plán a nenechá si ho nikým narušit, i kdyby za to měl zaplatit životem. Cílem Enterprise je Talos IV, planeta, která je jako jediná v galaxii pro hvězdné lodě zapovězená. Jaké ukrývá strašlivé tajemství, že je vstup i jen do její blízkosti zakázán pod trestem smrti? ()

Zvěřinec - 2. část (1966) (S01E16) 

Spock může konečně dokázat, proč všechny ty tajnosti a cesta na zakázanou planetu. Přirozeně fanoušek už zná téměř vše dopředu, ale může si příběh znovu vychutnat a také si připomenout, jak často se pracovalo ve Star Treku s mimozemskými civilizacemi, které ovládaly iluze. A pak samozřejmě testování člověka jako druhu... ()

Dovolená (1966) (S01E17) 

Tahle planeta vám splní jakékoliv přání! Nu, je to legrace, dokud nezahyne doktor McCoy. Phasery nefungují, spojení s lodí se vytrácí a rajská planeta se začíná měnit v peklo. Jo a útok z nebe má další oběť... Zdánlivě hravá epizoda se nakonec dostane do momentu, kdy se zdá, že posádka nemá šanci na přežití. Zábavné. ()

Zeman z Gothosu (1967) (S01E18) 

-V každém je přece kus vojáka!- Posádka Enterprise se stává pokusnými králíky, jak už tomu bylo vícekrát. A nejvzpurnějším se kupodivu stává Spock nemající emoce. Jako vždy není vůbec snadné dostat se ze zapeklité situace. Při zpětném ohlédnutí není řešení problému náhlé, jelikož během konfrontací postav je leccos naznačeno. Nu a když je člověk malý, provádí lecjaké lotroviny. Člověk. Ne Vulkánec. ()

Aréna (1967) (S01E19) 

Kapitán Kirk je občas umanutý, což se mu nakonec vymstí. Když se rozhodne pronásledovat a zničit cizí loď, zasáhne vyspělá civilizace a přemístí kapitány obou lodí na planetu, kde se mají utkat na život a na smrt. Posádka lodi je zoufalá a nakonec smí sledovat, jak bude její kapitán nejspíš poražen... ()

Související novinky

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama