Reklama

Reklama

Místo nahoře

(seriál)
Česko, 2004, 11 h 22 min (Minutáž: 51–53 min)

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Petr Polák

Hrají:

Ondřej Vetchý, Miroslav Táborský, Bára Munzarová, Simona Stašová, Ljuba Krbová, Veronika Gajerová, Vilma Cibulková, Jiří Schmitzer, František Němec (více)
(další profese)

Epizody(13)

Příběh sociálně slabší rodiny, která si díky výhodné nabídce pořídí vilku v satelitním městečku, skýtá řadu dramatických i humorných situací a umožňuje nám nahlédnout do více rodin zdejších obyvatel. Rozehrává se pestrá mozaika praktik dravých podnikatelů, ale i lidí bojujících s finanční tísní a nezaměstnaností. Velkou roli hraje v příběhu redakce místního deníku a zejména mladý investigativní novinář, který se snaží proniknout do zákulisí několika místních skandálů. Samozřejmě seriál dělají především vztahy. Vztahy v rodině, která se ocitne ve skutečném ohrožení, vztahy milostné, které nečekaně zaplétají osudy našich hrdinů, vztahy sousedské, v nichž si lidé přes všechny konflikty nakonec dokážou podat ruce při společné obraně svých domovů... (Česká televize)

(více)

Recenze (128)

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Bežný plebejci sa nasťahujú do boháčskej podnikateľskej štvrte a chvíľu im trvá, kým zapadnú. Nepomáhajú tomu nezamestnanosť, drogová závislosť, monokel pod susedovým okom, klebety a ďalšie radosti moderného sveta. Rôznorodá mozaika charakterov sa nakoniec utriedi a a dieliky sa pozapájajú do seba, niekedy dosť prekvapivým spôsobom. Trojicu scenáristov som mal spojených so sci-fi a komiksami, roky som čítaval ich filmové recenzie na béčkové opusy a zasvätené popularizačné články o komikse v rôznych časopisoch, takže ma prekvapilo, keď som ich mená uvidel v titulkoch k seriálu, kde nepobiehajú zombíci a netečú litre krvi. Dojmy pri sledovaní boli zmiešané, cítim z toho ešte ducha mojich obľúbených socialistických dietlovín a zároveň nábeh na nekonečnú generickú seriálovú produkciu komerčných televízií. Toto mi príde ako istý medzistupeň, nie je to nejaký zázrak, ale ani to nie je úplne blbé, príbeh ma celkom chytil, no pri niektorých dialógoch som podvracal oči. Herecky v poriadku, až na niektorých mladších hercov a herečky. V čase premiéry som televíznu produkciu okázalo ignoroval, ale so skoro 20 ročným odstupom ma toto dielo celkom potešilo. Aj kvôli zachytenej dobe, kedy mobil rovnal sa nerozbitná Nokia, ktorú nemal automaticky každý člen rodiny a počítač a internet ešte neboli bežnou súčasťou domácnosti. Môže byť. ()

mzop 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený seriál o tehdy novém trendu - satelitních městečkách. K jeho hodnotě přispěla nekomerční děj, kdy jedna z kladných hrdinek těžce zkoušená životem uprostřed seriálu zemře. Nejde o klasický happy-endovský seriál, kterých se dnes točí desítky. Díky za něj a velká poklona Simoně Stašové i malé Kateřině Šteflové. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

No musím priznať a aj uznať, že oproti takým odpadovým sračkám ako sú lacné televízne české seriály typu "Ordinace v rúžový zahradě", "Ulice",  "On je žena", "Poisťovna štěstí", "Nemocnice na kraji města po dvaceti letech" je tento počin z roku 2004 v podstate veľmi kvalitným diváckym zážitkom. Avšak zasa v konkurencii starých dobrých českých televíznych seriálov ako boli napríklad  "Sanitka", "Chalupáři", "Cirkus Humberto", "My všichni školou povinní", "Nemocnice na kraji města" to v mnohom velice silne zaostáva. Takže keď to tak objektívne zhrniem a spriemerujem, tak môžem bez hanby a výčitiek svedomia prideliť seriálu "Místo nahoře" dve hviezdičky. ** ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Před lety jsem to bral jako divnej novej seriál, ovšem s ohledem na to, jaký odpadky se v dalších letech začaly řítit z dalších televizí, tak Místo nahoře s odstupem času beru na milost. I díky lidem jako Stašová nebo Vetchý. A vzpomínám, jak jsme v tý době cestou z hospody potkali před divadlem Barboru Seidlovou a rozjařeně řvali: "Jéé, Lukešová!" :-) ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Rád bych si přečetl původní scénář a zjistil, kolik toho bylo v prvním díle změněno. Nemá cenu se rozčilovat nad amaterským vzhledem seriálu, protože je vidět ten úděsně malý rozpočet. Co mě ale překvapilo byly umělé dialogy. Sem tam probleskla dobrá scéna, dobrá hláška, ale problesknutí je jednoduše málo. Příběh na druhou stranu vypadá prozatím docela zajímavě. Zkusím ještě příští týden. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení probíhalo v domově důchodců Červený  Mlýn ve Všestudech. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Na seriál pak navázaly další dvě seriálové řady s názvem Místo v životě (2006). Změnu v názvu si vyžádala změna televizní stanice, která seriál produkovala. (Karlos80)
  • Barboře Munzarové se během natáčení seriálu narodila dcera. (Karlos80)

Reklama

Reklama