Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mitch McDeere, mladý právník, vstupuje do firmy kde ho má čekat slibná kariéra. Jenže brzy jsou jeho dva společníci zavražděni. Případ začne vyšetřovat FBI a Mitchův dosavadní hladký život se rázem změní. Může si vybrat:  buď bude pracovat pro FBI, nebo zůstane ve firmě. Ať si však zvolí kteroukoli z těchto možností, jeho život už nikdy nebude takový, jaký býval – a on to ví. A také ví, že jediným řešením bude vymyslet si třetí možnost, vlastní plán… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (293)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Americký spisovateľ John Grisham napísal v roku 1991 svoj druhý román "Firma". Napínavý príbeh o ambicioníznom mladom absolventovi Harvardu, ktorý sa nechal vidinou veľkých peňazí zlákať do mafiánskej organizácie, ktorá sa tvári ako seriózna právnická spoločnosť. Keď zistí komu sa upísal, začne mu ísť o život. Je to dobre napísaná kniha. V roku 1993 ju výborným spôsobom previedol do filmovej podoby režisér Sydney Pollack. Natočil kvalitný thriller, v ktorom hlavnú úlohu presvedčivo stvárnil Tom Cruise. **** ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Román Firma spisovatele Johna Grishama podle kterého je film natočen jede od začátku do konce neuvěřitelně "nakažlivým" a strhujícím tempem. O filmu se to bohužel říct nedá. Pollack tu nádhernou atmosféru knihy nedokázal zachytit. Předělal nebo nahradil spousty klíčových a skvělých scén. Nejsem fandou otrockého přepisu ale tady se to zdá spíše ke škodě, celkový výsledek tak působí zbytečně průměrným dojmem. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Zhruba do 125. minuty je všechno v pořádku a znalec předlohy ocení, jak scenáristé redukují postavy, pozmění jeden důležitý charakter (G.Hackman), přidávají dramatické momenty a vůbec vytvářejí svižnou adaptaci rozsáhlého románu. Pak ale přijde „akční“ finále a závěrečná „konfrontace“, které se natolik odklánějí od knihy a leští Mitchovy pohnutky (hlavně všechno podle práva, byť z toho nebudu mít ani vindru), že jsem byl znechucen- a ačkoli je Firma pořád lepším filmem než třeba Případ Pelikán, na čtyři hvězdičky nepůjdu, protože kvalit Schumacherova Času zabíjet (o Coppolově Vyvolávači deště nemluvě) nedosahuje. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Slušný thriller s postupným rozvíjením "záhady", která vlastně není nijak tajuplná, jako jsou spíše nebezpečné praktiky advokátní firmy. Sem tam mi to lavíruje logicky, ale herecky i režijně a kameramansky slušně zvládnuté, přes dlouhou stopáž to docela drží v napětí. Možná víc mohla mbýt rozvedená postava Genea Hackmana a Ed Harris taky nemusel být takový drsoň. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Další z malinko konspiračních filmů Sidneyho Pollacka, který pravděpodobně bude, jak už bývá zvykem, daleko lepší v Grishamově knižní podobě. V první polovině ještě Pollack projevuje více než slušnou dávku zručnosti při pomalém navozování pocitu, že celá ta firma nebude košér, no jakmile jsou karty na stole a Mitch začne spřádat svůj geniální plán úniku z neřešitelné situace, začne film upadat. I přes přepálenou stopáž si mě ale dokázal dostatečně udržet až do konce, takže je mi líto dát mu pouze průměrné hodnocení, ale potenciál zde byl mnohem větší, klidně i za cenu úprav oproti předloze. 70% ()

Galerie (73)

Zajímavosti (13)

  • Film len za 23 dní priniesol do pokladníc v USA 100 miliónov dolárov. (pravo)

Související novinky

Zemřel herec Paul Sorvino

Zemřel herec Paul Sorvino

26.07.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Včera totiž zemřel také druhý slavný charakterní Paul Sorvino. 83letý veterán, známý pro hraní silných urostlých typů mužů, zemřel přirozenou smrtí ve svém domě… (více)

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama