Reklama

Reklama

Bouřlivé víno

  • Československo Búrlivé víno
Československo, 1976, 128 min

Předloha:

Jan Kozák (kniha)

Kamera:

Josef Illík

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Božidara Turzonovová, Jiří Vala, Čestmír Řanda st., Slávka Budínová, Eva Hudečková, Jaroslav Moučka, Zdeněk Kryzánek, Rudolf Jelínek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Bouřlivé víno byl zasazen do roku 1968, kdy se předseda JZD Janák (Vladimír Menšík) ve fiktivní jihomoravské vísce Pálavice postaví plánům několika chamtivých vinařů, kteří v touze obchodovat s vínem na vlastní pěst naletí chytrému podvodníkovi. (Bohemia MP)

Recenze (163)

mh.mail 

všechny recenze uživatele

40% - Nevím, ale mám takový pocit, že tímhle filmem se museli pánové Vorlíček s Macourkem vykoupit za filmy jako Pane, vy jste vdova, Dívka na koštěti, Jak utopit dr. Mráčka a možná že i za Popelku. Ale možná se mýlím a natočili tuto trilogii dobrovolně z vlastního přesvědčení. Koneckonců je to jedno. Vznikl film, který je po technické stránce bezchybně natočen, s účastí kvalitních herců, i příběh má celkem hlavu a patu. Až na to, že to je celé naprosto prvoplánová ideologická propaganda. Černobílé rozdělení postav - divák hned ví, kdo jsou ti hodní a kdo ti zlí. Ti dobří hned od počátku působí majestátně a suše, ti zlí zase směšně. Nakonec to ani není komedie, pouze takový úsměvný příběh, jak se skupinka mamonářů nechala napálit a okrást čechorakouským podvodníčkem a jak vinařské družstvo od ještě větší blamáže zachránil uvědomělý a zásadový soudruh Janák. A vidíte, soudruzi, o tohle těm tzv. reformátorům v 68. roce šlo především! Ještěže jsme měli takové Janáky, kteří je v pravý čas odhalili a zesměšnili. A ještě taková drobnost, která nebyla moc dobře vidět: Příběh vrcholí těsně před 21. srpnem, takže obsahuje takové skryté poučení, jak by to asi vypadalo, kdyby nebyli bývali přijeli „oni“. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Vskutku ubohým způsobem reflektovala normalizační kinematografie reformní pokus předchozího období. Koneckonců, není divu. Lid si žádal zábavy a strana správného ideologického postoje. Navíc, v tak pitomém období nešlo o to dělat umění, spíše šlo o holé umělecké přežití, vždyť státi se topičem, jeřábníkem nebo skladníkem bylo tehdy stále ještě tak snadné... ()

Reklama

GIK

všechny recenze uživatele

Léto 1968 a vesničané hltají politiku plnými doušky, snad víc než Pražáci. Schůzuje se po hospodách, v kulturáku, po domech, na poli i jinde. Kam se hrabou budovatelská 50. léta. Menšík kupodivu nepředvádí žádný extra výkon. Nejlepší je, jak se pokaždé při rozjíždění autem nedívá vůbec dopředu. Politická propaganda se sice točí na plné obrátky, ale marně čekám, kdy se z rozhlasu ozve ono slavné: "dnes překročila sovětská vojska bla bla bla..." Tento kabaretní kousek se přejde lakonickým prohlášením esembáka: "při tom dnešním provozu na hranicích..". Takže je jasné, že zatímco vesničané sledují striptýz, tak spřátelená vojska už jsou tady. Novodobí podnikatelé to berou překvapivě v klidu. Menšík a spol. rovněž neběhá po návsi se sovětskou vlajkou. Pěkná je hudba. Zápaďáci kupodivu nejsou trapně podané karikatury jako v jiných filmech oné doby. Největší šaškárna je Masaryk na zdi úlisného recepčního - diverzanta. Místo komančů si rychle našel jiného papaláše, kterému se může klanět. 50 % ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

BOUŘLIVÉ VÍNO. Môj najobľúbenejší film odohrávajúci sa na krásnej južnej Morave. Pamätám sa na to,keď som ho videl prvýkrát. Bolo to niekedy okolo roku 1984-85, mal som 7 rokov a boli letné prázdniny. Vtedy ma tento film okúzlil krásnou prírodou, nádhernou hudbou Karla Svobodu a výbornými hercami, ktorí tam účinkovali. Politický podtext mi v tomto filme absolútne nevadí, nakoniec chamtivci typu Kvasničkovcov, Hrdličkovcov a Houkaloucov sa dnes medzi nami nájdu oveľa častejšie ako kedykoľvek predtým. Čiže z určitého pohľadu je tento film nadčasový. Pred dvomi rokmi som sa bol vo Veľkých Bíloviciach, kde sa to natáčalo, pozrieť. Pre mňa, človeka spod Vysokých Tatier to bol zážitok, po ktorom môžem iba skonštatovať, že je tam tak krásne ako som to videl vo Vorlíčkovom filme. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Bouřlivé víno, aneb jak nám v létě 1968 několik jasnozřivých vinařů na jihu Moravy zabránilo kapitalistické kontrarevoluci. Vždyť šlo přece jenom o peníze! Zajímavé je, jak všechny tyhle nařízené snímky byly neskutečně nudné. Měly totiž přesné zadání, od kterého se nešlo odchýlit, i přes tenata všudypřítomné cenzury si mohly jiné typy filmu dovolit o maličko víc. Vzpomněl jsem si při sledování na jakousi anketu, kde srovnávali někteří herci normalizačních zábav dnešní, odpadové počiny, například telenovely. Rudolf Jelínek se nechal slyšet, že tyhle naše výtvory byly vždy o hodně lepší. Jako kdyby doopravdy nevěděl, že je jedno, jestli je nepodarek z Venezuely nebo Československa, jestli obsahuje vypjaté dialogy o lásce nebo bagatelizuje významné historické události určitého státu. Sračka zůstane sračkou. Za civilního Vladmíra Menšíka a širokoúhlé záběry té naší Moravěnky (ha ha) dávám 10%. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (19)

  • Když Michal Janák (Vladimír Menšík) ukazuje Hrdličkovi (Jiří Vala) areál JZD a vzpomínají na mládí, potkají soudruha Kvasničku (Zdeněk Kryzánek). Tento vítá Hrdličku slovy: „Jožane, kde se tady bereš!“ Ve zbývající části filmu mu však vyká. (pjotri)
  • Filmový národní výbor v Pálavicích je ve skutečnosti kulturní dům a obecní úřad v obci Vrbice (okr.Břeclav). (hippyman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno