Reklama

Reklama

Aaron Spelling

Aaron Spelling

nar. 22.04.1923
Dallas, Texas, USA

zem. 23.06.2006 (83 let)
Los Angeles, California, USA

Biografie

„Aaron ví, že se rádi díváme, jak se bohatí perou.“ Joel Schumacher

Aaron Spelling byl legendární americký filmový a televizní producent, scenárista a také občasný herec. Téměř čtyřicet let kraloval americké televizi se zábavnými pořady, dramatickou tvorbou, mýdlovými operami a mnoha dalšími seriály a filmy. Je zařazen v Guinnessově knize rekordů jako nejplodnější televizní producent v historii USA. Kritici jeho nablýskaná dramata nesnášeli, diváci naopak milovali.

Narodil se páru, jehož příběh jako by inspiroval jeho budoucí telenovely... Oba jeho rodiče se narodili v Evropě. Matka Pearl Waldová pocházela z prominentní ruské židovské rodiny a zamilovala se do polského Žida jménem David Spurling. Dědeček Pearl ale byl proti jejich vztahu. V roce 1907 dívka s rodinou odjela do Ameriky, usadila se v Texasu a vdala za profesionálního boxera Samuela Seltzera, se kterým měla dvě děti, Maxwella a Rebeccu. V září 1911 byl Sam Seltzer v Dallasu zavražděn neznámym mužem. Mladá vdova napsala Davidovi, aby za ní přijel do Ameriky. Na začátku roku 1912 to udělal a pod novým příjmením Spelling, které mu upravil imigrační úředník na Ellis Island v NY, si Pearl 18. února 1912 vzal. V roce 1916 se jim narodil syn Samuel, roku 1921 Daniel a v dubnu 1923 Aaron. Otec celý život pracoval jako krejčí, matka byla v domácnosti. Oba se dožili vysokého věku, David 82 let, Pearl 90 let a zažili synovu úspěšnou kariéru.

Drobný, citlivý benjamínek se narodil a vyrůstal v Dallasu. V důsledku šikany mu v osmi letech byla diagnostikována psychosomatická porucha a strávil rok na lůžku s paralýzou noh, než se plně uzdravil. Nemoc strávil čtením knih Marka Twaina a povídek O. Henryho, které v něm vyvolaly intenzivní zájem o beletrii a zábavní průmysl.

Vystudoval Forest Avenue High School v Dallasu a po zapojení USA do války narukoval k americkému letectvu v Evropě. Za službu získal Purpurovou hvězdu a Bronzové srdce. Během války také psal články do časopisu Hvězdy a pruhy. Po válce studoval žurnalistiku a divadlo na Southern Methodist University v Dallasu. Už na škole psal a režíroval hry, byl také zvolen hlavním roztleskávačem. V roce 1947 obdržel prestižní Harvard Award za divadelní hru o řešení rasových předsudků. V roce 1949 ji získal znovu a ve stejném roce zakončil univerzitu bakalářským titulem ze žurnalistiky. V jižanském Dallasu však způsobí rozruch, když do divadelní hry uvedené v místním divadle obsadí černošské herce. Veřejné pohoršení způsobí, že jeho otec příjde o práci v obchodním dome Sears a přijat zpět je pouze pod podmínkou, že syn opustí město.

Aaron to nejprve zkouší na newyorské Broadwayi, kde se mu však nedaří, a proto v roce 1953 odjíždí do Hollywoodu. Působí jako občasný herec – I Love Lucy (1951), Alfred Hitchcock Presents (1955) nebo The Spirit of St. Louis (1957) a snaží se prosadit jako scenárista. To se mu povede, když v roce 1954 přijmou jeho scénař pro Jane Wyman Presents The Fireside Theatre (1949–1958). Úspěch slaví psaním scénářů pro Dick Powell's Zane Grey Theater (1956−1961). Mezi roky 1956 až 1965 se ve společnosti Four Star Studio Productions vypracoval ze scenáristy na jednoho z producentů. První velký producentský úspěch zaznamenal se seriálem Burke's Law (1963). S hercem Dannym Thomasem založil první vlastní společnost Thomas-Spelling Productions.

Od půlky šedesátých let pro televizní společnost ABC produkuje, píše scénáře a občas si zahraje v diváckých hitech jako Starsky and Hutch (1975–1979), Charlieho andílci (1976–1981), The Love Boat (1977–1986), Fantasy Island (1977–1984). Vrcholem je Dynastie (1981–1989), nákladná, luxusem naplněná odpověd Dallasu. První sezóna nebyla příliš úspěšná, ale příchod Alexis (Joan Collins) od druhé sezóny seriál vystřelil na vrchol sledovanosti. Média Aarona na přelomu 80. let právem nazývala Králem televizní zábavy. V roce 1984 měl na televizní síti ABC sedm seriálů – třetinu hlavního vysílacího času vtipálci překřtili ABC na „Aaron's Broadcasting Company“.

„Joan Collins je královnou archetypu.“ E. Duke Vincent, producent

Konec Dynastie znamenal i přerušení spolupráce se studiem ABC po více než dvaceti letech. Následně Aaron pro společnost Fox produkuje Beverly Hills 90210 (1990–2000), zábavně-dramatický seriál pro mládež, ve kterém získá roli i jeho dcera Tori. Seriál se vysílal deset let, zabýval se mnoha tématy jako sexualita, alkoholismus, domácí násilí, rasismus nebo AIDS, stal se globálním fenoménem a z mladých herců stvořil ikony teenagerů. Jedním z vedlejších efektů bylo, že seriál pomohl k úspěchu začínající televizní síti Fox Network. V roce 1992 Jennie Garth, Tori Spelling, Brian Austin Green a Ian Ziering svou účastí podpořili spin-off Melrose Place (1992–1997), sledující život skupiny mladých lidí v západním Hollywoodu. Velkým úspěchem na přelomu milénia se stalo Sedmé nebe (1996−2006), rodinný seriál s náboženskou tématikou, vysoce hodnocený za způsob, kterým řešil rodinná dilemata a problémy teenagerů, aniž by působil těžkopádně nebo moralisticky. Finální epizoda seriálu, vysílaná 13. května 2007, byla posmrtně věnována právě Aaronu Spellingovi. Posledním seriálem, který produkoval, jsou Čarodějky (1998−2006), fantasy seriál o trojici sester čarodějek ze současného San Franciska.

Nevyhnuly se mu ani omyly jako komediální seriál The San Pedro Beach Bums (1977), který v prvním díle podpořily hostující hvězdy Charlieho andílků Kate Jackson, Jaclyn Smith a Cheryl Ladd. Pro divácký nezájem byla série zastavena po pouhých deseti dílech. Natočen byl i jedenáctý, ale nikdy nebyl odvysílán. Dalším krokem vedle byl spin-off Dynastie – The Colbys (1985–1987) s hvězdami Charltonem Hestonem a Barbarou Stanwyck, zrušený po dvou sezónách. Nepovedl se také spin-off Merlose Place s názvem Modelky s.r.o. (1994–1995), o modelingové agentuře provozované Lindou Gray, matkou seriálové Amandy Woodwoard (Heather Locklear), který byl zrušen po dvou řadách.

Za čtyři desetiletí Spelling také vyprodukoval přes stovku filmů jako The Love War (1970), akční sci-fi s Lloydem Bridgesem a Angie Dickinson; válečné drama se Stephenem Boydem a Richardem Pryorem Carter's Army (1970); životopisný The Legend of Valentino (1975) o herecké legendě 20. let s Francem Nerem v titulní roli; úspěšnou rodičovskou komedii Pan máma (1983) s Michaelem Keatonem a Teri Garr; drama Dobrou noc, mami (1986) se Sissy Spacek a Anne Bancroft podle hry Marshy Norman oceněné Pulitzerovou cenou; akční komedii Parťáci (1990); komerční propadák s Danem Aykroydem, Gene Hackmanem a Janem Třískou nebo komedii Soapdish (1991) o zákulisí populární telenovely se Sally Field, Kevinem Klinem a Whoopi Goldberg.

Během let Aaron založil řadu společností, které se zabývaly produkcí televizních pořádů, celovečerních i televizních filmů, seriálů a v devadesátých letech jako jeden z prvních pronikl i na internet. S Aaron Spelling Productions úspěšně vstoupil v roce 1986 na burzu a výsledkem nákupů a fůzí byla od roku 1992 multimediální Spelling Televizion. V roce 2000 se Spelling Televizion stala součástí společnosti ViacomCBS, aby po Aaronově smrti ukončila výrobní činnost a stala se pouze obchodní značkou. Do roku 2000 Aaron aktivně působil ve funkci generálního ředitele, poté až do své smrti v roce 2006 pouze formálně.

Za svou kariéru byl sedmkrát nominován na cenu Emmy a dvakrát ji získal, získal cenu BAFTA a mnoho dalších profesních ocenění. V září 1978 obdržel hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy a v roce 1996 byl uveden do Televizní síně slávy.

Soukromí Aarona Spelinga bylo na hollywoodského producenta vcelku normální. V roce 1953 si vzal za manželku herečku Carolyn Jones, ale po dvanácti letech se bezdětní manželé rozvedli. V roce 1968 se oženil s Carlo Gene Marer, později známou jako Candy Spelling, a měli spolu dvě děti, Victorii Davey Spelling a Randalla Geneho Spellinga, známé jako Tori a Randyho. Obě děti, stejně jako Aaronův starší bratr Daniel, se stali herci, ale Aaron rodinu v showbusinessu nikdy neprotěžoval. Když se například Tori ucházela o roli v BH90210, šla na konkurz pod jménem Tori Mitchell. Luxusní život však rodině neodepřel. V roce 1988 koupil v Los Angeles pozemek o rozloze 6 hektarů, s vilou, kde dřív bydlel Bing Crosby. Dům nechal zbořit a na jeho místě za 12 milionů dolarů postavil luxusní rezidenci ve francouzském stylu, známou jako „The Manor“ se 123 pokoji o celkové výměře přes 5 000 m². V domě, který byl největší rodinným sídlem v LA, byl mimo jiné vinný sklep, bowlingová dráha, promítací místnost, 27 koupelen, kluziště, bazén, tělocvična, pokoj pro sbírku panenek Candy Spellingové a tři místnostmi jen pro balení dárků. Americká média nemovitost přejmenovala na „Dům, který postavila Dynastie“.

V roce 2001 byla Spellingovi diagnostikována rakovina ústní dutiny, trpěl také Alzheimerovou nemocí. Zemřel ve svém sídle 23. června 2006 na následky mrtvice, kterou utrpěl pět dní předtím. O dva dny později byl při soukromém obřadu pohřben v Hillside Memorial Park v Culver City v Kalifornii.

Následovalo drama při čtení závěti. Když se v roce 2000 Aaron stáhl z veřejného života, byl jeho majetek odhadován na 500 milionů dolarů. Dceři a synovi však odkázal každému pouhých 800 000 dolarů, což byl po letech života v luxusu velký šok. Většinu majetku získala Candy, ale závěť se týkala i bratra Daniela (poslední žijící sourozenec, zemřel 2009) nebo dekoratéra interiéru (50 000) a manikérky (25 000). Tori, která byla již několik let s matkou odcizena, obvinila Candy, že údajně dva měsíce před smrtí nemohoucího otce trpícího Alzheimerem donutila podepsat novou závěť. Poslední vůli však žádný z dědiců soudně nerozporoval, protože obsahovala klauzuli o ztrátě nároku v případě napadení závěti. V posledních letech došlo ke zmírnění napětí v rodině a Candy založila svěřenecké fondy pro svá vnoučata.

Ještě v roce 2009 magazín Forbes zařadil Aarona Spellinga na 11. místo jako nejvýdělečnější mrtvou celebritu.

V roce 2009 nabídla Candy Spelling rodinné sídlo „The Manor“ k prodeji za 150 milionů dolarů. Za 85 milionů ho v roce 2011 koupila dcera Bernieho Ecclestonea Petra a provedla rekonstrukci za 20 milionů dolarů. Poté, co si nemovitost v roce 2017 údajně prohlédla Beyoncé a Jay Z, v roce 2019 dům koupil anonymní kupec za 120 milionů, což byl nový rekord v historii Kalifornie.

kenny.h

Producent

Filmy
2006

Split Decision (TV film)

1997

Odd Jobs (TV film)

1994

Green Dolphin Beat (TV film)

1993

Gulf City (TV film)

1991

Bublifuk

1990

Parťák

1988

Spokojenost

1987

Vzdávám se

1986

Dobrou noc, mami

Reklama

Reklama

1984

Velvet (TV film)

1978

Cruise Into Terror (TV film)

1976

Baby Blue Marine

1975

The Legend of Valentino (TV film)

1974

Cry Panic (TV film)

 

Death Cruise (TV film)

 

Death Sentence (TV film)

 

Death Squad, The (TV film)

 

Hit Lady (TV film)

 

Savages (TV film)

 

The Girl Who Came Gift-Wrapped (TV film)

1973

Honička (TV film)

 

Letters from Three Lovers (TV film)

 

Satan's School for Girls (TV film)

1972

Není kam uniknout (TV film)

 

Say Goodbye, Maggie Cole (TV film)

 

The Bounty Man (TV film)

1971

A Taste of Evil (TV film)

 

Congratulations, It's a Boy! (TV film)

 

The Death of Me Yet (TV film)

 

The Trackers (TV film)

 

Yuma (TV film)

1970

But I Don't Want to Get Married! (TV film)

 

Run, Simon, Run (TV film)

 

The House That Would Not Die (TV film)

 

The Love War (TV film)

 

The Over-the-Hill Gang Rides Again (TV film)

 

Wild Women (TV film)

 

Černá brigáda (TV film)

1969

Ballad of Andy Crocker, The (TV film)

 

The Monk (TV film)

1960

Guns of the Timberland

Seriály
1997

Sunset Beach

1992

Heights

1976

Charlieho andílci

 

To Kill an Angel (S01E07)

1968

The Mod Squad

 

The Teeth of the Barracuda (S01E01)

1967

Rango

 

The Guns of Will Sonnett

1963

Burke's Law

1961

The Dick Powell Show

1959

Johnny Ringo

 

The DuPont Show with June Allyson

1956

Zane Grey Theater

Herec

Filmy
2002

The Love Boat: TV Tales (TV film)

1957

Přelet přes oceán

1955

Kismet

 

Mad at the World

 

Target Zero

 

Wyoming Renegades

1954

Alaska Seas

 

Black Widow

 

The Bamboo Prison

Reklama

Reklama

 

Three Young Texans

1953

Vicki

Seriály
1997

Sunset Beach

1995

Beverly Hills 90210

 

Chce to mít srdce (S05E20)

1992

The Powers That Be

 

Oh, Mack (S02E07)

1975

Sammy and Company

1963

Burke's Law

1955

Alfred Hitchcock uvádí

 

Kolaps (S01E07)

 

Crusader

 

Gunsmoke

 

Jane Wyman Presents The Fireside Theatre

 

Soldiers of Fortune

 

TV Reader's Digest

 

The Millionaire

1954

Studio 57

 

The Lone Wolf

 

Willy

1953

I Led 3 Lives

 

The Man Behind the Badge

1951

Dragnet

 

I Love Lucy

1950

Big Town

 

Treasury Men in Action

Dokumentární
2021

Dark Side of the '90s (seriál) - a.z.

2019

This Is Farrah Fawcett (TV film) - a.z.

2004

TV Land Moguls (seriál)

2003

Inside TV Land: Style and Fashion (TV film)

 

Intimate Portrait: Alyssa Milano (TV film)

 

Intimate Portrait: Vanessa Marcil (TV film)

 

TV's Most Memorable Weddings (TV film)

 

The Desilu Story (TV film)

2002

Brilliant But Cancelled (TV film)

 

Carolyn Jones: Morticia and More (TV film) - a.z.

 

Charlie's Angels: TV Tales (TV film)

 

Inside TV Land: African Americans in Television (TV film)

 

The Perfect Pitch (TV film)

2000

Intimate Portrait: Linda Evans (TV film)

 

The 70s: The Decade That Changed Television (TV film)

 

The Women of Charmed (TV film)

1998

Beverly Hills 90210: Our Favorite Moments (TV film)

1997

Playboy: Farrah Fawcett, All of Me

1996

E! přináší pravdivý příběh z Hollywoodu (seriál)

1990

Intimate Portrait (seriál)

1987

Biography (seriál)

Scenárista

Tvůrce

Seriály
1988

Hotel

 

Aftershocks (S05E17)

 

Grand Designs (S05E16)

 

Contest of Wills (S05E15)

  více epizod (3)
1987

Hotel

 

All the King's Horses (S04E22)

 

Past Tense (S04E21)

 

Second Thoughts (S04E20)

  více epizod (20)
1986

Hotel

 

Horizons (S03E25)

 

Separations (S03E24)

 

Promises to Keep (S03E23)

  více epizod (23)
1985

Hotel

 

Hearts and Minds (S02E28)

 

Passports (S02E27)

 

Wins and Losses (S02E26)

  více epizod (22)
1984

Hotel

 

Lifelines (S01E23)

 

Trials (S01E22)

 

Prisms (S01E21)

  více epizod (20)
1983

Hotel

 

Christmas (S01E12)

 

The Offer (S01E11)

 

Deceptions (S01E10)

  více epizod (8)
1962

The Lloyd Bridges Show

Host

Režisér

Seriály
1957

Wagon Train

Reklama

Reklama