Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

VOD (1)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (428)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Astrolog Stuart Hample pečlivě prozkoumal rozestavení planet a zjistil, že na krále má být spáchán atentát, on sám má být zabit, stát se vdovou, oženit se s výstavním kouskem jménem Molly Adamsová, ale současně si vzít i jejího snoubence majora Steinera. Je těžké něčemu podobnému uvěřit, ale Stuart ví, že hvězdy nelžou a tak se pomalu začíná zaplétat do zábavného příběhu plného intrik, telecího masa, záměn mozků i častých úmrtí. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Václav Vorlíček sa u mňa spája s filmami Kdo chce zabít Jesie?, Dívka na koštěti a predovšetkým Pane, vy jste vdova, na ktorej sa dobre zabávam už 40 rokov. Jeho o triedu slabšie filmy o agentovi W4C, špenáte a vodníkoch ma už príliš neoslovili a filmy dokumentujúce úpadok jeho tvorivej invencie som už pre istotu ani nepozeral. Tento film spája moje dve záľuby (humor a sci-fi), s chuťou si v ňom zahrali výborní herci a na rozdiel od väčšiny českých komédií nestojí a nepadá na hláškach. Pri dnešnej projekcii som si už iba všimol, že pekelným strojom v Olinkinej topánke bol minibudík, ktorý som si pred mnohými rokmi doviezol z Kijeva. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Scenáristická šílenost, která je i po těch letech stále docela zábavná, byť třeba Čtyři vraždy stačí, drahoušku ze stejného roku je podle mě neskonale vtipnější. Má to prostě dokonalé obsazení a herecké výkony (a Olga Schoberová je bohyně), a vzhledem k tomu, že už je většina tvůrců po smrti, to má i značnou nostalgii. Btw. v dětství mi ten film ale přišel dost strašidelný a šokovalo mě, s jakým klidem tam všechny postavy přijímají tak příšerné věci, jako je useklá ruka nebo hlava, o smrti ani nemluvě (což je tam i tematizováno ve scéně, v níž se astrolog nechá s ledovým klidem popravit, a poskoci, kteří ho drží, jsou tímto klidem udiveni), a vlastně mě to zaráží dodnes a nepřijde mi to moc k smíchu, protože svět, v němž by šlo tvořit dvojníky lidí z telecího a transplantovat jim mozky z mrtvol, zní jako noční můra, a nelze si u toho nevzpomenout na Frankensteina a jeho umělého člověka. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvalitatívne a mierou vtipnosti niekde medzi Agentom a Špenátom, ale nakoniec sa prikláňam k štyrom hviezdam. Takmer non stop bláznivá zábava s perfektnými komediálnymi výkonmi našej hereckej top špičky, pri ktorej sledovaní by uznanlivo pritakávali aj Laurel a Hardy. No a nehovorte mi, že Janžurová nie je kráľovnou českej komédie. Jej divadelný výstup je spoločne s reštauračnou špenátovou scénou vrcholným momentom českých crazy komédií. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

"Hlasivky. Člověk jich má patnáct, veverka jen dvě. Tím se vysvětluje, proč je v lese takové ticho." Ve které komedii se takové fóry trousí jen tak mimochodem?! Člověk se ani nestačí nadechnout k zasmání a vzápětí je fór zabit dalším - pacient na operačním stole je zabit upadlým reflektorem. "Člověče, vy jste ho dorazil. Abych z vás neudělal nezaměstnaného." ()

Galerie (10)

Zajímavosti (46)

  • Na filmu spolupracoval legendární filmový a televizní pyrotechnik Jiří Berger. Kromě jiných scén měl rozstřelit Ivě Janžurové (Evelyna) na hlavě diadém. Režisér mu volal dva dny předem a říkal, že si má vzít něco na střílení, protože Iva nechce mít na hlavě pyrotechniku. A tak si od kamaráda půjčil malorážku. Když ji Iva spatřila, zvolala: „Ježišmarja, to ne!“ Ale nakonec si ozdobu na hlavu nasadila a Jiří z 15 metrů střelil. Režisér na to: „Ivo, děkuju ti, bylo to krásné.“ A ona: „Ne, pojedeme to ještě jednou, zahrála jsem to blbě, měla jsem strach.“ (sator)

Reklama

Reklama