Reklama

Reklama

Schodiště

(seriál)
Trailer 1
USA, 2022, 8 h 16 min (Minutáž: 57–69 min)

VOD (1)

Epizody(8)

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi sleduje osudy rodiny Michaela Petersona ze Severní Karolíny a podezřelé okolnosti kolem úmrtí jeho manželky Kathleen Petersonové. (HBO Max)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (84)

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Zhruba od poloviny jsem se teprve začal orientovat, kdo ke komu skutečně patří. Složitá rodina, se složitými vztahy a ještě složitějšími povahami. Tohle platí zejména o Mikeovi. Michael Peterson přišel na to, že lhát je snažší, než mluvit pravdu a tak často a v důležitých věcech lhal. Jak mu lze tedy věřit, že tentokrát nelže, když tvrdí, že svou manželku nezabil? Velmi časté flashbacky jsou nutné, ale někdy bylo co dělat, abych se v tom vyznal. Nad průměr zvedá tuto sérii výkon Colina Firtha, kterému věříte, že to neudělal, ale každou chvíli čekáte, že se k vraždě přizná, tak věrohodně to hraje. ()

geek.ondra 

všechny recenze uživatele

Campos mě po Ďáblovi opět pohltil aby mě ale pro tentokrát totálně sejmul... a to v negativním slova smyslu. Schodiště je s přehledem natočená, slušně zahraná a s chutí zrealizovaná minisérie kterou jsem do páté Epizody uznával jako další Antoniovu trefu. Poslední tři epizody ale poslali celý projekt tak neskutečně do hajzlu a zlikvidovalo veškeré divácké čekání na finální katarzi a bohužel i finální dojem. Škoda ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Soud jsou prostě dvě strany, které soutěží o lepší příběh.“ Kathleen evidentně bojovala. Na těle měla 35 řezných ran, poranění a pohmožděnin, a 7 tržných ran na zadní straně hlavy. Je patrné, že nás bude celou dobu provázet záhada, zda to spisovatel a komunální politik Michael udělal, navíc v několika časových obdobích, která budou postupně přinášet několik překvapivých odhalení. Zajímavou volbou je obsazení Colina Firtha, který sází spíš na „odlehčenější“ typy rolí, tady coby sebevědomý egoista, kterého nastalá situace znervózňuje, dráždí a nutí ho k dalším lžím, rozhodně zaujme. Platili za harmonické soužití, po fázi truchlení se ovšem začnou objevovat první pochybnosti a dotazy, kolik toho o Michaelovi jeho děti skutečně vědí. Třeba o jeho sexualitě. A jakmile přichází možnost přečíst si pitevní zprávu, část rodiny svůj názor přehodnotí. Když už jsme u toho, možná se šlo ještě víc zaměřit na to, jak zásadně událost změnila životy jednotlivých dětí. Soud, rozsudek, odvolání, druhé odvolání. Hledání cest a zkoušení berliček, co by tak mohlo ještě zabrat. Líbí se mi, že obhajoba přišla se svým příběhem, obžaloba vyprávěla svůj příběh, dokumentaristé (ano, další linie) měli zase svůj. Ale divák pořád vnímá všechny tragické verze Kathleeniny smrti, u kterých se nikdo nechce mýlit. A tvůrci nás pořád dokáží udržet v napětí, nejen zajímavou sondou do amerického právního systému. Herecky moc fajn, Firth nějakou tu cenu získá, nesnadnou rolí se v různých časových osách prokousal výtečně, bavila mě i právnička Parker Posey nebo Michaelův obhájce Michael Stuhlbarg. A pak samozřejmě Toni Collette, která je prostřednictvím flashbacků výborná. Skvělé momenty od ní divák dostane zejména v sedmém dílu. Ve výsledku spokojenost. ()

peetrejr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niekedy môžete obsadiť akokoľvek dobrých hercov a aj tak výsledok vyjde na hovno. Tak kde je potom problém? V mnohých prípadoch sa jedná o zlý scenár ale tu je scenár silný. Zlý je príbeh. Žena sa nájde mŕtva na schodoch svojho domu, nemá žiadne faktúry lebky a ani odreniny a aj tak je zmasakrovaná. Obvinia jej muža a súdia sa s ním dlhé roky a jeho na koniec aj tak zavrú. Hlavná dejová línia je úžasná, ma taký krimi nádych. Potom však vedľajšie dejové línie (spory sestier) sú dlhé a nudné. Jednoducho to nikoho nezaujíma. Ja som si povedal že no, aspoň sa na konci dozviem kto ju zabil. Počkať, veď to by bolo moc jednoduché a nudné prezradiť divákom ako to skončilo, naopak to ukončime tak nejak bezducho. Keď sa skočila posledná časť ja som bol nahnevaný, pretože pozerám seriál pre to, aby som zistil ako sa to skončí ale ono sa to neskončí! Schodisko je pre mňa totálne sklamanie roka a bohužiaľ jeden z najhorších seriálov, ktoré som kedy videl. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za vyše 8 hodín materiálu sme sa dozvedeli všetko o sexuálnych eskapádách pána Petersona a jeho detí, pomaly každá piata postava je už "kvír", teda psychicky nemocná, ale na konci zistíme, že mi stačil na to všetko článok z wikipedie, aby som sa nedozvedel ani hovno. Niekoľko navrhovaných alternatív vo filme bolo trocha mätúcich, ale ešte chaotickejšie bolo to skákanie v čase, kedy vizuálne niektoré postavy proste vizáž nemenia. Zo vzniknutého materiálu by pokojne mohol vzniknúť jeden dlhší film, veľká časť príbehu je hluchota bez významu k hlavnej linke. Pre potenciálnych divákov tak ostáva len malé varovanie a možno jedna mala návnada: Odpovedí sa síce nedočkáte, ale za to uvidíte Firtha ľúbezne natriasať chlapom vtákmi a dokonca aj lízať rekty! ()

Galerie (97)

Zajímavosti (5)

  • Skutočný Todd Peterson (syn Michaela Petersona), ktorého hrá Patrick Schwarzenegger, sa k seriálu vyjadril na Instagrame 28. mája 2022 a opísal ho ako nepresný a nedostatočne preskúmaný. Tvrdí, že jeho rodičia mali najlepší vzťah, aký kedy videl a že nikdy v živote sa nepohádali. Projekt HBO označil za "úplné nezmysly". (Arsenal83)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama