Reklama

Reklama

Schodiště

(seriál)
Trailer 1
USA, 2022, 8 h 16 min (Minutáž: 57–69 min)

VOD (1)

Epizody(8)

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi sleduje osudy rodiny Michaela Petersona ze Severní Karolíny a podezřelé okolnosti kolem úmrtí jeho manželky Kathleen Petersonové. (HBO Max)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (84)

mzss1 

všechny recenze uživatele

[60%] Schodiště mě zpočátku neskutečně chytlo až jsem byl téměř šokován jakou to mělo hloubku. Jenže od třetího dílu se to umírnilo, což by mi ani tak nevadilo, ale od druhé poloviny této minisérie to začalo být neskutečně nudné bez žádného náboje, takže mi bylo poté jedno jak  dopadne závěr, který dopadl tak nějak otevřeně či co …. Ale tak, to jsem v rámci skutečných událostí byl schopen pochopit, ale asi z toho mělo být jen 6 epizod a to kratších a ne 8 hodinových, nevím. Takže mě mrzí že to začalo díl od dílu upadat, první dva díly byly excelentní, vžil jsem se do postav a ocenil jsem reálné a drsné scény, kdy ta žena hlavního herce spadla na schodišti a v krvavé mase své krve brutálně zemřela. No, téma se poté začne ubírat bisexuální stránkou ústřední postavy, sem tam se objeví gayové a konkrétní scény, které se mi příčily, ale ok. Ale což o to, začalo to být poté dost nudné. Seriál má tři dějové roviny. To, co se stalo před nehodou, přítomnost a nástřel budoucnosti. Ta třetí dějová osa mi přijde přebytečná a prostě navíc. No, k hercům. Nemám problém, Firth to zahrál výborně, ostatní též, ale holt má tato minisérie vysoce klesající tendenci od počtu dílů. Nevím, jestli to mám někomu doporučit, ale třeba se najde někdo, kdo nebude tolik kritický. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Kauzu Michaela Petersona jsem neznala, o minisérii mi ale začala vykládat kamarádka a protože mě to zaujalo, řekla jsem si, že se také zkusím mrknout. A jsem ráda, že jsem to udělala. Vskutku nevšední případ se nám tu představuje poutavě, poměrně se daří prolínání časových rovin (snad jen ke konci jsem měla trochu problém pochytit, o kterém soudním stání se zrovna bavíme), dobré jsou herecké výkony všech zúčastněných v čele s Colinem Firthem v poměrně netradiční roli. Jeho Michael Peterson dokázal být tu zdrceným nebožákem, který přišel o manželku, tu "vychcaným" hajzlíkem jdoucím po penězích, tu milujícím manželem a otcem a za chvíli zase bezcharakterním slizákem bez špetky citu v těle. To vše (a ještě mnohem více) dokázal Firth náležitě předat divákovi, takže nejrůznější emoce jako lítost, opovržení, bezmoc, vztek se u vás při sledování hezky střídaly a mísily. Skoro až fascinována jsem byla tím, jak nám tvůrci postupně předvedli v retrospektivách různé verze události, pokaždé jsem byla napjatá a zvědavá, jak to tentokrát bude pojato, pak to ve mně vyvolávalo spoustu různých otázek, nad kterými jsem mohla přemýšlet. Kdyby se mě někdo zeptal, tak bych po zhlédnutí minisérie nedala určitě ruku do ohně ani za vinu ani nevinu Petersona (i když první varianta by mi připadala pravděpodobnější). Bylo ale fajn zamyslet se spolu s tvůrci nad různými možnostmi, které působily v různé míře absurdně či naopak pravděpodobně, věrohodně. Moc jsem nepobírala, proč vyšetřovatelé pracovali od začátku v podstatě pouze se dvěma variantami toho, jak se to celé mělo odehrát (nešťastné uklouznutí x vražda manželem). Proč třeba někoho nenapadlo hned zkraje řešit, jestli nebyl náhodou v domě někdo další? (Tady musím ale podotknout, že nejsem informovaná, jak moc se tahle minisérie drží známých okolností a jak moc třeba některé věci vynechává, upravuje; netflixovský dokument jsem zatím neviděla). Taky jsem tedy žasla (a skoro byla až pobavená), jak se tam furt někdo (v rámci vyšetřovacích pokusů, obhlídky místa činu ze strany porotců atd.) válel v civilních hadrech v litrech krve nebožky Petersonové. Sice to byla krev již zaschlá, ale i tak, prostě nepochopím (tak jako asi ani spoustu dalších aspektů USA systému vyšetřování a souzení trestních věcí):) Ale to jen tak na okraj... Závěrem snad jen ještě dodám, že by podle mého mínění sérii prospělo zhuštění do méně dílů, ke konci už to začínalo působit trochu uměle natahované a i mnou výše vyjmenovaná pozitiva trochu ztrácet své kouzlo. Celkově ale hodnotím pozitivně. 75 %. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Žena spadla ze schodů asi jako jiné narážejí do dveří a story, jak to mohlo probíhat, je velmi slušně natočena s vesměs otravnými herci v čele s krajně neestetickým Colinem Firthem. O co tu ale hlavně jde, jsou úhly pohledu. Jeden z nich - pohled francouzských dokumentaristů - skutečně existuje jako seriál Schody. Nechci ho vidět. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Od doby, kdy Richard Müller pobíhal pohodově po schodoch a poznával poschodia, už uplynul nějaký ten pátek a hádám, že Kathleen už by na schody znovu nevlezla. Seriál zajímavý, z více úhlů pohledu i z více časových rovin, v druhé půlce ale trochu ztrácí dech. Colin Firth jako egoistický magor hodně dobrý. Asi bychom nebyli kamarádi. :-) ()

Petaxis 

všechny recenze uživatele

Kdybych neviděla původní dokumentární seriál, asi by se mi to líbilo víc. Většina seriálu je bohužel jen téměř dokonalou kopií původního dokumentu, postavy zde však často působí jen jako blbá parodie na skutečné osoby. Tomu, kdo viděl původní francouzský dokument bude tenhle seriál asi připadat tak trochu zbytečný. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo v Atlantě a jejím okolí od 7.6 do 11.2021, rozlehlém a lidnatém hlavním městě Georgie. Ačkoli se příběh téměř výhradně odehrává v Severní Karolíně, štáb se rozhodl natočit seriál v Atlantě z možných logistických důvodů. Díky své příznivé poloze u řeky Chattahoochee, teplému klimatu a také díky pozoruhodnému soutoku různých kultur. (Trajektt)
  • Skutočný Todd Peterson (syn Michaela Petersona), ktorého hrá Patrick Schwarzenegger, sa k seriálu vyjadril na Instagrame 28. mája 2022 a opísal ho ako nepresný a nedostatočne preskúmaný. Tvrdí, že jeho rodičia mali najlepší vzťah, aký kedy videl a že nikdy v živote sa nepohádali. Projekt HBO označil za "úplné nezmysly". (Arsenal83)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama