Reklama

Reklama

Bláznivá komedie o krušném životě pod ochrannými křídly snaživého smolaře Clarka Griswolda, který manželku Ellen a děti Rustyho a Audrey žene na další děsivě báječnou dovolenou, tentokrát do Evropy. Vše začne nevinně. Griswoldovi se zúčastní televizní soutěže a vyhrají první cenu, kterou je čtrnáctidenní cesta Evropou po atraktivní trase Londýn - Paříž - Řím. Leták cestovní kanceláře sice ujišťuje, že vše je perfektně připraveno a zajištěno, i ta nejlépe zorganizovaná akce se však v případě Clarka Griswolda změní v totální chaos. V Anglii jim autonehoda znemožní prohlídku slavného Stonehenge, která skončí katastrofou, v Paříži se otec rodiny rozhodne užívat nejen prohlídek muzeí, ale také nočního života. Zatímco Rustymu se takový nápad líbí, Audrey léčí svou nešťastnou lásku sáhodlouhými telefonáty přes oceán. Poté, co Clark protancuje v Německu podrážky, vede jejich cesta do Říma. Přestože se říká, že tam vedou všechny cesty, Clark ne a ne žádnou najít. Ale je jisté, že ani když nakonec dorazí do cíle, zábava nekončí. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (165)

cariada 

všechny recenze uživatele

Clark s rodinou díky soutěži vyhrají letenky a pobyt po Evropě. No potěš třeste se. další várka omylů a smolných situací. Viz stále dokola jezdící na kruháči. Či v Německu na pivních slavnostech,kdy Clark tančí místní tance až ztoho vyprovokuje bitku a jejich známý ,které si samozřejmě spletou a bydlí úplně u cizých lidí. Či jejich děsný barety v Paříži. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Charles Fox: 1. Pig in a Poke (0:49) - Danny Gould 2. Holiday Road (2:13) - Lindsey Buckingham 3. Hey, Big Spender (1:20) - Beverly DeAngelo 4. Some Like It Hot (5:06) - The Power Station 5. The Hills Are Alive With the Sounds of the Griswalds (1:06) - Cast of 'European Vacation' 6. Problèmes d'Amour (6:49) - Alexander Robotnick 7. Ça Plane Pour Moi (3:02) - Plastic Bertrand 8. Town Called Malice (2:56) - The Jam 9. New Looks (2:14) - Dr. John 10. Back in America (3:01) - Network ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Chevy Chase je pro mě ikona americkýho humoru let osmdesátých a speciálně po návštěvě rodiny Griswaldových u mě zůstane dobrá nálada na hodně dlouhou dobu. Tenhle díl těží především s konfrontace Amerika versus Evropa. Objednávka jídla v Paříží nebo přítomnost Griswoldů na bavorským festivalu mě dokáží opakovaně rozesmívat už asi dvacet let a to je ta nejlepší vizitka téhle komedie. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Griswoldovi stále pokračujou ve svých patáliích, ovšem s přídavkem různých kultur a zemí... Stupidní vtip je ještě stupidnější, humor víc nabírá na trapnosti a Chevymu lehce po evropských toulkách dochází šťáva... Každopádně se i tahle dovolená přežít dá... Kde jinde uvidíš po zacouvání popelnice demolici polystyrenovýho Stonehenge?!... 60% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Clarku, jsem ráda, že jsme se rozhodli být prasata !" ----- Ne lepší, ale ani ne výrazně horší ... ve srovnání s pilotním filmem. Dovolená v Evropě ... BURANSKÁ dovolená v Evropě - možná dokonce víc buranská, než měla v úmyslu, přičemž určitá úroveň bláznovství jí (naštěstí) zůstala ... patrně jako vedlejší produkt tvůrčího hemžení na place. Jakoby měli jen neurčité povědomí o Starém kontinentu ... jakoby mu nebyli schopni porozumět - nejen Griswoldovi, ale prakticky všichni, kdož se na zfilmování jejich v pořadí druhého dobrodružství jakýmkoli způsobem podíleli. Krom toho - obecně nesnáším přeobsazování rolí, třebaže uznávám, že se mu v praxi někdy nelze vyhnout. Jenomže Griswoldovic děti SOUČASNÉ se projevují o poznání méně sympaticky nežli jejich děti MINULÉ, které byly (patrně v důsledku nevyhovujícího termínu natáčení) nenápadně odloženy a vzápětí zapomenuty - v naivní víře, že si toho zábavy chtivý divák nepovšimne, takže ... ne zcela přesvědčivé 3* ()

Galerie (28)

Zajímavosti (19)

  • Cyklistu, do kterého Clark v Anglii narazí, si zahrál Eric Idle – jeden z členů slavné komediální skupiny Monty Python. (10milda)
  • Podľa údajov v pase sa Clark narodil 8. augusta 1945. (m.a.t.o.)
  • Na začiatku filmu je možné vidieť, že Griswaldovci bývajú na adrese 8805 Skyline Drive, Chicago, Illinois. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama