Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S plukovníkem Serlingem se poprvé setkáváme v poušti Al Bathra, kde byl jedním z velících důstojníků americké armády během války v Perském zálivu. Ani ten nejlepší úmysl však nemusí být zárukou, že bude vydán ten správný rozkaz. Viditelnost je minimální a tank se pod jeho velením rozjíždí proti nepříteli. Radost ze zásahu se však brzy mění v hrůzu - Serling zjišťuje, že stříleli do vlastních řad a že tak poslal na smrt svého nejlepšího přítele kapitána Boyera.O pár měsíců později je ze Serlinga řadový úředník z oddělení pro odměňování statečných vojáků a před sebou má první "případ". Na Medaili za statečnost je totiž navržena pilotka Karen, která přišla o život během mise v Perském zálivu. Serling se tedy snaží zjistit všechny okolnosti její smrti, ale je zaskočen líčením bojových situací a rozporuplnými postoji jednotlivých členů posádky. Díky Karenině osudu tak odkrývá neznámé skutečnosti, má možnost porovnat své vlastní vzpomínky s obsahem velkých a zprofanovaných pojmů, vyrovnat se se svým svědomím a nalézt vlastní důstojnost... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Jelikož výpovědi při vojenském vyšetřování (u návrhu udělení Medaile cti v boji první ženě v historii) nesedí a protiřečí si, nahlédneme na pád vrtulníku, bezesnou noc jeho osádky a smrt kapitána Karen Waldenové v několika rozporů plných verzích. Pro vlastním válečným traumatem sužovaného plukovníka Serlinga je však pravda důležitější, než politika nebo čistý štít armády. Netriviální drama tak nenabízí pouze velkou úvodní tankovou bitvu, ale také silné odhalení a snesitelnou dávku patosu při složitém definování pojmů hrdinství, statečnosti či zodpovědnosti. ()

rukay 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus trochu moc rozvleklé dílko. Ostatně co od psychologického válečného dramatu očekávat. Emoce i napětí jsou na tom pravém místě, a zprvu ladí všechno dohromady docela dobře. Akční scény ale postrádají potřebnou syrovost a někdy kvůli tomu působí skoro komicky. Romantizovaná postava kapitánky, hraje Meg Ryan, tomu také nepřidá, takže někdy od poloviny se dobře nastartovaný koncept začne pomalu hroutit. Rodinná linka je pak už jen hřebíček do rakve. Celkově takový prázdný průměr, neurazí, ale nic co bych si pamatoval déle než pár dní. 3*** ()

Reklama

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Mám trauma z toho,že jsem zabil kamaráda v boji,tak budu vyšetřovat jednoho padlýho hrdinu.Jejda,ona je to žena a má dostat medaily cti.Hmm a kde jsou svědci,proč mi každý říká něco jinýho. Nakonec se k pravdě nějak doberu. Popravdě celkem to bylo zajímavý,jen si nedovedu představit pilota vrtulníku se 40 kg čistý váhy ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Možno áčková produkcia a obsadenie, ale inak prepadák. Celý príbeh sa točí iba okolo vyšetrovania jedinej situácie uprostred vojny. Je síce fajn, že spočiatku počujeme od rôznych vojakoch rôzne verzie príbehu, ale spája ich to, že sa točia okolo kapitánky - ženy vojačky. To vážne? Žena vo vojne? Žena ako kapitánka helikoptéry? To vážne? Žena rozkazujúca chlapom? Áno, v americkej armáde sa (bohužiaľ) nachádzajú aj nežné svorenia, ale že by velili jednotke je prinajmenšom k smiechu. O vytvorení si autority u mužov ani nehovoriac. Chlapi niekoľko mesiacov bez žien, no neviem, čo by tam s ňou porobili...vlastne viem....poriadne by ju... Ona má dokonca aj dieťa, vykreslená je ako vzorná matka. Vojačka. To vážne? A ten neprimeraný pátos, len aby vojačka vyzerala v najlepšom svetle, hlavne že v akcii všetkým svojim podriadeným nadáva do debilov. Totálnym lapsusom je, že tá hypotetická postava nie je obsadená nejakou mužatkou, ale herečkou známou z romantických komédií. To vážne? Nie, toto ja neberiem ani ako vtip. Nechýba tradičné klišé s hlavnou postavou a jej problémami v práci, v rodine, aj s alkoholom. Len kvôli áčkovej produkcii a z úcty k ostatným hercom na čele s Washingtonom to nie je podpriemer, aj keď by to bolo možno namieste. ()

Adm.Nelson 

všechny recenze uživatele

Ja to vidím opačne ako wosho, toto je jedný film od Zwicka, na ktorý sa v budúcnosti určite druhý krát nepozriem. Zo začiatku sa na to ešte jakš takš dá pozerať, ale ten pocit nudy sa každou minútou začne pekne znásobovať. SPOILERY DO KONCA KOMENTARA: Nezmyselné konanie vojaka, ktorý to napálil do vlaku si vysvetľujem tým, že scenárista si povedal, že ho radšej narýchlo odprace preč, aby v príbehu nezavadzal, ved on nám to aj tak nepovie ako to s Ryanovou bolo, tak čo už s ním, a veď stránok už mám dosť, bude to treba nejak ukončiť, tak nám to Damon na druhý krát už všetko pekne pri riečke vysvetlí. Koniec neskutočne patetický, Denzel dostane metál, zasalutuje pred hrobom, prestane chlastať, slnko nám zasvieti, a všetko je tak ako má byť. Hurá, všetci sa tešíme a ja horko ťažko udeľujem 2 hviezdy. 3/10 ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • V jednej scéne je z vrtuľníku hodený na tank kanister, ktorý ho zapáli. O pár sekúnd sa v krátkom zábere zdá tank nepoškodený. (johnsnow)
  • Matt Damon kvůli malé roličce vojáka závislého na heroinu zhubnul o 18 kilo. (77Ivana)
  • Matt Damon (Ilario) držel kvůli filmu přísnou dietu. Kouřil a do toho dvakrát denně uběhl 10 kilometrů. Takovou zátěž ale jeho tělo špatně snášelo, a proto musel být pod lékařským dohledem. Trvalo mu skoro dva roky, než se zotavil. (Duoscop)

Reklama

Reklama