Reklama

Reklama

Jak si nevzít princeznu

(TV film)
  • Slovensko Ako si nezobrať princeznú (více)
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka scenáristy Petra Hudského a režiséra Karla Janáka začíná ve chvíli, kdy na zámek přicházejí tři sudičky, aby předpověděly osud malému princi Leopoldovi. Cestou se zastaví u velitele stráží, kterému se také právě narodil syn. Jeho předpověď příliš slavná není. Z Hynka má být nešika, který bude myslet hlavně na jídlo. Malému Leopoldovi sudičky věští, že si vezme za ženu dceru sousedního krále. Princ a princezna se ale jako děti od prvního okamžiku nesnášejí, jenže rodiče trvají na vyplnění věštby. V den svého sňatku Leopold a Josefína objeví cestu, jak jej překazit. Ukradnou sudičkám kouzelné hodinky a s jejich pomocí se vrátí do doby princova narození, aby zabránili sudičkám pronést věštbu. To se jim sice podaří, jenže po svém návratu zjistí, co tím všechno způsobili nejen sobě, ale hlavně celému království. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (348)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Sám o sobě překvapivě přitažlivý, nosný a chytrý motiv (hrdinové, kteří musí až trpkou zkušeností zjistit, že sudba byla správná a to mezi nimi je opravdu láska - a z toho plynoucí nerozhodnutelná otázka, zda to byla zbytečná zkušenost, která ukázala pravost sudby, nebo zda teprve tou zkušeností a neposlechnutím se láska zrodila a bez ní by se sudba nepotvrdila), který mohl nadchnout děti i dospělé, jenže po všech stránkách naprosto necharismaticky zbabraný (především chatrná logika, motivace a integrity postav, nudná výprava, bezradná kamera, nepřitažlivé postavy a nulová chemie mezi nimi v každém smyslu, nefunkční části i celek, špatná uvěřitelnost čehokoli atd.). Promrhaná příležitost, které se měl chopit spíš Ivan Pokorný (režisér naprosto vynikající, leč nedoceněné Slíbené princezny (https://www.csfd.cz/film/436486-slibena-princezna/recenze/?comment=10948525), nebo ještě možná Prušinovský (ten má na triku také jeden skvostný nedoceněný pohádkový počin, Kdyby byly ryby (https://www.csfd.cz/film/372901-kdyby-byly-ryby/recenze/?comment=10818167). **** Když teď vím, že Janák ve své minulé pohádce kompletně vykradl a o deset levelů trapněji zneužil Hvězdný prach, podezírám ho, že i tady možná jde o nepřiznanou a zmršenou výpůjčku nějakého cizího dobrého nápadu. *~ ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Pro mě opět o ničem, možná jsem moc přísný, ale celkově to vidím skutečně odfláknuté, navzdory povedenému prostředí. Námět není žádný originál, ať si tvůrci říkají, co chtějí, nakonec se v těch časových pásmech sami ztratili, hudba nevýrazná, herecky nuda, ani ty tři sudičky nemají co hrát, sloh opět z jednadvacátého století plus neftipný humor. Vše, včetně krásných žen, lze sledovat při obalování kapra, aniž by divákovi cokoliv uniklo. Nejpovedenější pohádkou za poslední léta pro mě stále zůstává Nejlepší přítel. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že ohýbání času je pro mě ve filmech líbivá záležitost a tak jsem tuhle pohádku vzal už námětem na milost. Díky tomu nápadu se totiž dala zvládnout její občasná až přílišná infantilnost, která mnohdy vtipem připomínala studiové pohádky devadesátých let. I ústřední dvojice byla taková jo, i ne. Anička Fialová skvělá a Marek Adamczyk (byť ho mám rád) na prince až moc protivný. Obecně ale fajn relax na Štědrý den, jen teda nic, co bych nutně musel vidět znova. Karla Janáka pohádkový standard. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-2* Podle mého hodnocení je už jasné, jak na mě letošní vánoční pohádka zapůsobila a tak se o tom trochu rozepíšu. Po loňské Princezně zakleté v čase jsem se začal smiřovat se sci-fi prvky i v našich pohádkách a nejspíš se tenhle trend nezmění a děti jsou na ně patrně víc zvyklé z her než já. S příběhem ani tak velký problém nemám a pohádka by mohla být poučná aspoň v tom, že nová generace děti neumí dělat kompromisy a co je nebaví od toho uteče a rodiče je v tom ještě podporují. Ale i tak jsem z ní necítil tu „pohádkovost“ a spíš "vyumělkovanost". Jako mnozí ostatní taky nerozumím tomu, proč tam režisér pozval zahraniční herce, s tím dabingem to byla jak pěst na oko. Třeba v Popelce mi to nepřišlo, ale tady dost. Jinak filmařsky není špatně natočená a herci hrají to co umí, ale když to shrnu, tak mě nepotěšila, ale ještě je to na dvě hvězdičky ...  a na novou opravdu dobrou pohádku si budu muset ještě nějaký čas počkat. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

... S podtitulem "Jak (ne)napsat scénář a (ne)natočit dobrou pohádku". Hele, základní pravidlo scenáristiky zní: Když neumíš psát, tak se nepouštěj do časových smyček. Protože nejspíš nedokážeš napsat nic, co by alespoň částečně dávalo smysl... A druhý základní pravidlo scenáristiky zní: Nevysvětluj. Nevysvětluj kam se jde a co se tam bude dělat - a pak se tam jde a udělá se to. Navíc mě dost drásala prázdná snaha o "dramatičnost", tam kde prostě nebyla - děje se nám před očima pořád něco spěšného a nervního za dramatické hudby, lidé křičí a pobíhají a pak se při příležitosti významného dějového zvratu zastaví a hovoří.  A takhle pořád dokola, dokud ze všeho toho očekávání velké akce nezemdlíme zklamáním. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Páni z Kolína, kteří ve filmu ztvárnili královské vojáky, se podíleli i na vyzbrojení a výstroji několika hlavních postav. (SONY_)

Reklama

Reklama