Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké. Byl mladý, nesmírně talentovaný, úplně chudý a neznámý. Stejný, jako tisíce jiných nezávislých malířů v Americe. Pomaloval ulice, zdi a plechové ohrady. Jeho publikem byli nuzáci a bezdomovci, kteří měli brlohy přímo pod jeho největšími díly. Pak potkal legendárního Andy Warhola. Během jednoho roku se stal Jean-Michel Basquiat senzací celého světa. Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké… (HBO Europe)

(více)

Recenze (107)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem váhal mezi čtyřmi a pěti hvězdami. Pak jsem se sám od sebe opravil. Krásný film o smutném osudu božího člověka. Amerického newyorkského marného Umělce. Krutě ironický, leč poctivě lehce mytizující pohled na scénu Basquiatova vzestupu a pádu. K filmu mmj. nádherný soundtrack. Ta poslední skladba na něm je Caleova Halleluiah... http://www.youtube.com/watch?v=DinEKqtCDkg&feature=related ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Povedený životopisný snímek o vynikajicím neo-expresionalistovy jménem Jean-Michel Basquiat. Snímek se docela věrně drží reálných událostí, je obsazen skvělou hereckou skvadrou, a ano, Dawid Bowie je úžasným Andym Warholem. Jednuduše filmová lahůdka. That's $2000 and he's from the Metropolitan Museum of Art, suck my pussy, you star! ()

Reklama

roxy_ellen 

všechny recenze uživatele

Každému se tento film líbit nemůže, mě ale zaujal. Má atmosféru, která zachycuje zhýralý život umělců, jejich vzestup a pád. U Basquiata hodně rychlý, drogy ty hold umí divy. Připomínat úžasného Bowieho bych asi nemusela, ale nemůžu si pomoct, i když Jeffrey Wright se taky výborně sžil se svou rolí. Mimochodem soundtrack je úžasný. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

První co mne na filmu zarazilo, byl počet hvězd, které se třeba jen tak mihly na pár minut. Druhé, že pro mne naprosto neznámý Wright hrál skvěle. Také jsem tedy objevil nového malíře, ale to se nepočítá, neb na výtvarno jsem levák. Po stránce scénáře mne film nijak nepřekvapil, ale ani neurazil, a koukalo se na něj fajn. Schnabel výtvarná díla přiblížil tak, až jsem si je musel hned dohledávat. Takže dobrý, ne? ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

A tak měl na tu správnou vlnu našlápnuto... je otázka, zda ho na její pěnivý vrchol nedostal stejný stimulant talentu, který ho stáhnul pod hladinu, co já vím, třeba bychom byli stejně dobří všichni, jen by nám nedošlo, že jsme vlastně umělci ;-) Ať je tomu jak chce, tento životopis nepatří k těm, které je lepší minout, když už ne pro rozšíření obzorů z uměleckého světa, s příznačným hodováním švábů na mršině úspěchu, tak pro ležérní podání Jeffreyho Wrighta, který jím v podstatě protančil a přitom obnažil všechnu tu vnitřní zžíravost, a taky by byla škoda propásnout Benicia Del Tora a Garyho Oldmana jako mimořádně příjemné společníky, stejně, jako další velká jména v menších, o to však zajímavějších, rolích. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama