Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 103)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem se svést slibným obsazením, ale jsem dost zklamaný. Svět podle Prota je kýčovitá sentimentální báchorka, jakých už jsme viděli dost. Ale ve dvou věcech se z onoho průměru přece jen vymyká: 1.) Prota nehraje Robin Williams. 2.) Scénář je koncipován tak, aby si přišly na své obě strany. Ti racionální diváci, kteří soustrastně pokyvují hlavou a od začátku počítají, že Prot je jen duševně nemocný; stejně jako ti romanticky založení, kteří tak jako já čekají se zatajeným dechem, kdy Prot všem malověrným dokáže, že je vážně UFOn. ;-) Jenže všeobjímající konec otráví všechny. 60 % ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že Kevina Spaceyho nemám rád. Tento vynikající herec je mi čímsi nesympatický a tudíž se filmům s ním vesměs vyhýbám, byť jsem si vědom toho, že se ochuzuji o jinak parádní počiny s hercem excelentních kvalit. Tohle mi jednoznačně potvrdil Svět podle Prota, u něhož jsem prakticky celou dobu myslel, že dám plný počet hvězdiček. Užuž jsem byl odhodlán sáhnout po pětihvěždí, když jsem si ohodnocení nechal o den rozležet a můj dojem se poté vykrystalizoval na pěkné a čistokrevné 4*. Chválím nejen projev Kevina Spaceyho a Jeffa Bridgese, ale též samotný námět a sílu příběhu. Užíval jsem si vskutku každou minutu snímku a dočkat se nějakého ještě o chloupek silnějšího závěru, zařadil bych tento počin do kategorie snímků, jež je nutné vidět předtím, než zemřete. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ohromující, okouzlující, opravdové, inteligentní a tolik vzdálené a fantastické, stejně jako hlavní postava. Dokonalý scénář a dialogy, vesmírně charismatický Prot ztvárněn bravurním Kevinem Spaceym tak lehce a přirozeně, že jsem jím byla uchvácena, a absolutně mu věřila, že pochází ze vzdálené galaxie, a že dokáže všechny ty úžasné věci. Nezapomenutelné momenty, já byla naprosto dojata scénou, kdy se Prot na rodinné sešlosti setká s psíkem svého psychiatra, v podání taktéž výborného Jeffa Bridgese. Celému filmu dominuje kromě jiného kouzelná hudba. Ve spoustě scén, z psychiatrické léčebny především, mi svým posláním připomínal Přelet nad kukaččím hnízdem. Svět podle Prota Vás již na začátku pevně uchytí a nechá přemýšlet. Pohrává si s Vámi jako figurkou, nechá Vás bloudit ve složitých chodbičkách a věřte, že čím víc budete toužit znát pravdu či nějaké rozluštění, tím víc se od Vás bude vzdalovat. Závěr tohoto filmu je nevysvětlitelný a záhadný, stejně jako ten člověk s brýlemi, který tvrdí, že pochází z planety jménem K-Pax. Nebo spíše pro některé možná není žádný konec. Jen ten, který si vytvoříte ve své mysli... Zůstal by pro mě záhadou, dokud jsem si v diskuzi nepřečetla verzi, která celý příběh slušně vysvětluje. I přesto však tento snímek pro mě zůstane zapamatován jako originální a netradiční příběh, se spoustou myšlenek, které si každý divák přetvoří do toho svého vlastního "vesmíru..." ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Výborné sci-fi drama (mé oblíbené žánry), v hlavní roli Kevin Spacey (můj oblíbený herec)...Tři ingredience, které zaručují kvalitní podívanou. A Svět podle Prota jí skutečně je. Má dobrý scénář, který nedělá z diváka tupce a malinko otevřený konec dává prostor pro vlastní fantazii. Kevinovi pak zdatně sekunduje Jeff Bridges. Jednoduše řečeno - skvělý film za čisté 4*. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Spacey from space. Když má hrát postavu, která je úplně mimo, tak mu to jde neskutečně. Tenhle film je ale jako mýdlová bublina, velmi křehký a velmi průhledný. Lesklou plochu trochu mlží standardní manželský příběh a příšerná hudba- Měl jsem pocit, jakobych byl na nějaké nabubřelé pařbe na K-PAXu. A konce taky lituju, já myslel, že Prot přistane na Tatoinu, bolestivě se spáří s Padmé "Aby-dala", narodí se jim The Thing, převtělí se do Anakina a ten začne vyrábět nové úsporné žárovky ze světelných mečů. Tak zklamání:-) ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Prot nosí brýle, které si jeho představitel Kevin Spacey půjčil od zpěváka skupiny U2 Bono Voxe. Po natáčení je musel frontmanovi kapely opět vrátit. (don corleone)
  • Okrem známej scény konzumácie banánu aj so šupkou zjedol menej nápadne Prot (Kevin Spacey) aj jahodu s listom. (Autogram)
  • Před závěrečnými úpravami měla původní varianta filmu stopáž 150 minut. (Beckett51)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama